27. 6. 2008

Doporučené hry pro Wii

Lidé se mne často ptají, jaké hry bych jim doporučil pro Nintendo Wii. Nemusíme si nic namlouvat - 90% veškeré Wii produkce stojí za starou belu (a to ještě v lepším případě), takže člověk musí pečlivě vybírat. Doposud jsem shromáždil seznam těchto her, které by měl mít povinně každý majitel Wii v knihovničce. Nejde nutně o "desítkové" tituly, ale o hry, kvůli kterým má smysl si Wii koupit. A hry, které má smysl si koupit samozřejmě - kdybychom zabrousili do nelegální sféry, tak her vhodných k zahrání je více.

Wii Sports - to je snad jasná povinnost.
Legend of Zelda - Twilight Princess - "nejlepší Zelda na Wii", ale opravdu - je to krásná hra.
Mario Strikers - sportovní hry opravdu nehraju, ale tenhle akční fotbálek zaujme zejména při více hráčích na dlouho.
Madworld - extrémně násilná, extrémně vtipná, extrémně zábavná, extrémně ovladatelná, extrémně stylová a extrémně chytlavá hra. Madworld je jedna z her, která dovedla nejlépe využít ovládání i technické možnosti a stvořili tak na této platformě originální zážitek.
No More Heroes - perfektní parodie na všechno možné s brutální akcí, skvělým "Star Wars" ovládáním a unikátní retro atmosférou, humorem a grafikou. Jediný problém - PAL verze je cenzurovaná a nejde tedy skoro hrát:(.
Super Smash Bros. Brawl - Co naplat - bojovka s 35 (nejen) Nintendo postavičkami s perfektní hratelností a ovládáním, které každý n00b ovládne za 10 minut, s bonusy na objevování na rok dopředu? Není nutno váhat. Jediný problém - GameCube controller nutný.
Resident Evil 4 - sice jde o remake z GameCube, ale díky ovládání se z RE4 stává jednou z nejlepších her všech dob, kterou by každý Wiičkař měl znát nazpaměť!
Bully - sice jde o remake z PS2, ale pozornost si tato hra zaslouží. Wii má překopané ovládání (nechci říct k lepšímu nebo k horšímu - prostě jiné, ale pořád skvěle hratelné) a minimum bonusového obsahu - ale jelikož je tato hra nedoceněná z PS2, měli byste se jí věnovat alespoň na Wii. Jediný problém - v EU pod názvem Canis Canem Edit.
Ókami - prakticky to samé, co Bully. Remake z PS2, který kupodivu trpí trochu necitlivým ovládáním štětce, ale skvěle hratelná hra, která vyšla ke konci života PS2 a je tedy trochu zanedbána.
Battalion Wars 2 - málokdo to ví, ale série Advanced Wars a Battalion Wars jsou úzce provázány. Toto je hodně akční strategie s pěknou, stylizovanou grafikou a hromadou dobrých nápadů. Obecně je celá hra tak unikátní, že ji buď budete milovat nebo nenávidět.
Metroid Prime 3 - excelentně zvládnuté pokračování. Pokud jste si kladli otázku, jak zpracovat 2D arkádu do 3D tak, aby zůstalo zachováno všechno z obojího, zahrajte si Metroid Prime. Skvělé ovládání. Nejlepší FPS na Wii. V podstatě nemá cenu kupovat jinak, než v Metroid Prime Trilogy kolekci!
Ghost Squad - šílená střílečka - remake z automatu. Jenom tři levely, ale prakticky s nekonečnou replayability dělá z této hry, kterou můžou hrát až 4 hráči najednou, lahůdku na každou párty (a nemusí se hrát Ninja nebo Beach modifikace). Ideální policajti v akci. Jediný problém - původní grafika z roku raz-dva.
Eledees - sbírání elektrických skřítků v perfektním fyzikálním enginu skvěle demonstruje možnosti detekce pohybu a polohy v prostoru Wiimote. I přes dětský vzhled hry je to nutnost.
Warioware Smooth Moves - přes 200 ulítlých miniher. I v singlu zábava na dlouho, při více lidech jedna z nejlepších zábaviček vůbec.
Super Mario Galaxy - co dodat - nejinovativnější hra nejen roku 2007. Prostě luxuska! PLUS druhý díl překoná vaše očekávání!
Mario Kart Wii - pro někoho zklamání, pro někoho vrchol. Pravda je, že online multiplayer dělá z této hry povinnost pro všechny a to včetně ovládání, nových prvků - a to přes slabší grafiku a málo nových tratí. Jediný problém (jako u všech multiplayerů na Wii) - Friend Codes.
Wii Fit - tlaková podložka je opravdu prdel, mám to doma, ale bacha - to není hra, ale regulerní trénink, ale fakt dobrej.
Dead Space Extraction Point - Wii se stalo prakticky výhradní doménou on-rails stříleček. Očekávání spin-offu povedeného horroru Dead Space nepřínášelo moc nadějí. Opak je pravdou. Excelentně zpracovaná akce, mnoho inovací a hlavně zachována atmosféra původní hry. Perfektní prequel a zábavná hra pro otrlejší hráče!
Resident Evil Darkside Chronicles - převyprávění Resident Evil 2 a Code Veronica ve velice atmosférické grafice s dynamickou kamerou a povedeným filmovým dojmem. Zatímco předchozí díl Umbrella Chronicles bych doporučil jen ztěží, toto je sázka na jistotu.
Tatsunoko vs Capcom - prakticky jediná "normální" bojovka ve stylu Street Fighter / Capcom na Wii. Jde o přímé pokračování VS série (například vynikající Marvel vs Capcom 2), ale je jednodušší na ovládání a ovládnutí, takže je vhodná pro začátečníky a mírně pokročilé. Ale i ti nejzkušenější se budou bavit u šílené grafické stylizace. Překvapivě dobře se hraje na samotném Wiimotu, ale GameCube ovladač je samozřejmě lepší. Online s minimálními lagy, takže není co řešit.
Monster Hunter Tri - jediná hra na Wii, která se může pyšnit titulem "hardcore". Hra na stovky hodin, lidově zvaná samohonka nebo masturbace. Chcete-li objevovat obří unikátní svět, lovit monstra (i s kamarády online) a vylepšovat si zbraně či zbroj ad absurdum, je Monster Hunter Tri jediná volba na Wii. Jediná ale neznamená, že by to byla znouzectnost!
New Super Mario Bros. Wii - 2D hopsačka s tradiční obtížností, hromadami nových nápadů a multiplayerem až pro čtyři hráče, kdy přehledností překonává Little Big Planet. Nenechte se zmást, tahle hrá vás vypeče.
Metroid Other M - unikátní mix herních žánrů od Team Ninja se Samus Aran v hlavní roli. Pokud člověk překousně poněkud přepálenou "amerikanizaci" základního děje, bude odměnět zajímavým příběhem, tunami nevídaných událostí a strmě stoupající křivkou hratelnosti.

Časem budu průběžně doplňovat další zajímavé tituly.

8 komentářů:

  1. Tak z toho mam pocit ze krome Zeldy neni na Wii jediny originalni RPG ktery by stalo za to hrat ? Zlatej playstation teda ;]

    OdpovědětVymazat
  2. Osobně teda preferuju méně dobrých her, než více špatných, takže pokud by Zelda měla vyvážit hafo nepovedenejch RPG na Xku nebo PS3, tak jsem v klidu. Zelda ale není samotná, naštěstí. Tales of Symphonia 2, Fire Emblem, Opoona (i když ta se zrovna nepovedla). Tak jako tak - nejlepší je mít více platforem a nic ti neunikne ;).

    OdpovědětVymazat
  3. To bezesporu, mam zatim 4 konzole/konzolky ("Xbox, PS2, PSP, GBA") + hodne emuluju ("SNES, PSX, GBA na PSP", MSX, NeoGeo, Amiga") a to Wii jsem si chtel poriti na vanoce protoze jsem predpokladal ze bude mit hodne RPG (varianta JRPG nejlepe) protoze me proste bavej. Ale spis me prekvapilo ze v tom listu je tak malo originalnich her primo pro Wii, jako Okami je vyborny ale je z PS2 a tak

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, tak na JRPG Wii rozhodně není. I když na druhou stranu - na Xku či PS3 je jich víc, ale nemají moc vysokou kvalitu. SNES+PS1+2 jsou dosud nejlepší platformou na JRPG a ještě tomu asi dlouho bude.

    Momentálně mám PS3 (kompatibilní s PS2), Wii (tj. i GC), PC ("náhražka" X360 + unikátní PC hry), DS (tj. GBA), PSP (tj. PSX), Amigu - a už ani moc neemuluju ;). Jen 8mi a 16ti bity hraju na GameCube emulátoru - takže na gamepadu a televizi - na PC to není ono. Snad mám pokryté všechno ;).

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já mám ten nejstarší PS3(100% kompatibilní s PS1,PS2 k tomu 250gb) a s PLAYSTATIONU Networku stahuju (J)RPG jak o život! Jinak pak mám Wii a na to si myslím že ty sporty co se týče dále moc nevyužívám virtua console.... Jinak doufám že na Vánoce budu mít Xko Elitu....

    OdpovědětVymazat
  6. 2Filip: Z PSN ale stahuješ spíš staré JRPG, jako FF7 ne? Zbytek komentáře jsem moc nepobral ;).

    OdpovědětVymazat
  7. na wii jsou dost dobrý letecký simulátory hry s balanční deskou taky nejsou k zanedbání
    a když sem hrál piráti z karibiku na konci světa kde musíte šermovat ovladačem nahoru dolu nebo doleva doprava
    tak jsem si pěkne procvičil předloktí

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj, umite mi nekdo poradit web na stahovane her na wii?

    OdpovědětVymazat