27. 6. 2008

Doporučené hry pro PSP

Lidé se mne často ptají, jaké hry bych jim doporučil pro Sony PSP. Nemusíme si nic namlouvat - 99% veškeré PSP produkce stojí za starou belu (a to ještě v lepším případě), takže člověk musí pečlivě vybírat. Doposud jsem shromáždil seznam těchto her, které by měl mít povinně každý majitel PSP v knihovničce. Nejde nutně o "desítkové" tituly, ale o hry, kvůli kterým má smysl si PSP koupit. A hry, které má smysl si koupit samozřejmě - kdybychom zabrousili do nelegální sféry, tak her vhodných k zahrání je více.

Loco Roco - fantasticky zábavná originální hopsačka s unikátním zpracováním. Až na tu pekelnou dětinskost patrně nejlepší hra na PSP.
Patapon - podobně, jako Loco Roco - jde o velice jednuduchou a stylizovanou hru, jejíž síla je v jednoduchosti. Nenechte si ji ale ujít!
Exit - oba díly této logické záchranářské hry patří mezi to nejzábavnější, co si lze na handheldech představit.
Metal Gear Solid Portable Ops - co dělal Big Boss po operaci Snake Eater? Vytvořil zárodek armády a systému Patriots. Jak se to stalo odhaluje tato hra.
Metal Gear Solid Ac!d - oba díly této hry jsou často kritizovány a to právem ze dvou důvodů - za prvé zde vystupuje alternativní Solid Snake, který nemá s příběhem původních her nic společného a za druhé - velice pomalý gameplay daný karetním určováním akcí. Přesto se mi hry moc líbí a všem je vřele doporučuji.
Jeanne D'Arc - perfektní tahová strategie se skvělou atmosférou a grafikou. Japonská stylizace evropské legendy je prostě mistrovská.
Popolcroix - roztomilé japan RPG v pixel artové grafice.
Tekken - Dark Ressurection - ke hře mám zejména tu výhradu, že jde o remake Tekkena 5 s pár novými arénami a dvěmi novými postavami. Ovládání je maličko komplikovanější, ale nakonec - je to velice dobrá hra.
Burnout Legends - jen málo her z PS2 se podařilo tak věrně přenést původní kvality na PSP. Burnout je vzorem toho, že když se chce, tak to jde.
Dissidia Final Fantasy - nenechte se odradit faktem, že jde v zásadě o bojovou hru. Paleta nabídky postav s opravdu precizně zpracovanými tahy je v kombinaci s perfektní grafikou živoucím důkazem, že lze udělat bitky "jako ve filmu" hratelně. Zábava na dlouhé zimní večery zaručena.
Gran Turismo PSP - je pravda, že paleta možností této hry není úplně srovnatelná s tím, co bychom čekali od značky Gran Turismo. Chybí kariéra a detailní tuning vozů. Nic to ale nemění na tom, že jde o naprosto špičkovou závodní hru s perfektní atmosférou a hratelností. Samotný styl hraní nejvíce připomíná GT2, grafikou se ale blíží GT3, nabídkou aut a tratí spíše GT4. Ruku do ohně - vyhrané auta půjdou naimportovat do plné verze GT5. Hra měla vyjít o pár let dřív, aby způsobila poprask, ale i tak je to nutnost.
GTA Chinatown Wars - Nestává se často, že by hra, určená původně pro výkonnostně slabý handheld Nintenda DS, byl portován pro PSP. Pro slabé prodeje byl tento port ale skoro nutností - markantně vylepšená grafika vyvažuje nepřítomnost dotykové obrazovky na minihry a i když je nového obsahu celkem pomálu, nelze konstatovat, než že jde o jednu z nejlepších her pro tento systém.

Časem budu průběžně doplňovat další zajímavé tituly.

1 komentář:

  1. Doporučil bych remake Final Fantasy I (hraji v současnosti u syna v pokoji, válející se na gauči a TĚŽCE se potící v letních parnech) a Ratchet&Clank- Size matters (dohrál jsem).
    V plánu mám i Jack&Dexter

    OdpovědětVymazat