27. 6. 2008

Doporučené hry pro PS2

Lidé se mne často ptají, jaké hry bych jim doporučil pro Sony Playstation 2. Nemusíme si nic namlouvat - 90% veškeré PS2 produkce stojí za starou belu (a to ještě v lepším případě), takže člověk musí pečlivě vybírat. Doposud jsem shromáždil seznam těchto her, které by měl mít povinně každý majitel PS2 v knihovničce. Nejde nutně o "desítkové" tituly, ale o hry, kvůli kterým má smysl si PS2 koupit. A hry, které má smysl si koupit samozřejmě - kdybychom zabrousili do nelegální sféry, tak her vhodných k zahrání je více.

Shadow of Colossus + ICO - jedny z nejlepších her všech dob pro svou inovaci, atmosféru a příběh. Povinnost po dovršení patnícti let věku, jinak skočte do jámy s otrávenými žiletkami.
Metal Gear Solid
- oba dva díly včetně jejich remaků považuji za jeden z vrcholů herního nebe. Kdo nehrál, jakoby nebyl.
Final Fantasy X + XII - klasické japan RPG a neklasické japan RPG. To první kvůli příběhu, to druhé kvůli inovaci. Vzor pro hry široko daleko.
Tekken 5 - ačkoliv na trojku nelze dosáhnout, Tekken 5 je vrcholem bojových her "vzdáleně připomínajících realitu". Kombinace jsou sice trochu přeplácané, ale nakonec ano - tohle je to pravé!
Soul Calibur 3 - přímá konkurence k Tekkenovi zaujme zejména začátečnické hráče pro snadnost kombíček. Přitom propracovanost systému je neuvěřitelná a proto doporučuji všemi deseti.
Grand Theft Auto - od třetího dílu po San Andreas (když přehlédneme nepříliš kvalitní "Stories" hry z PSP) - pokud hovoříme hlavně o posledním jmenovaném - jde o svatý grál hratelnosti a zábavnosti. Nepřekonatelný titul, který museli autoři ve čtvrtém díle "překonat" tak, že udělali úplně jinou hru.
Gran Turismo 4 - jeden z nejdokonalejší automobilových hratelných pseudosimulátorů. Hra, kter přes chladné plechy kapot má prostě duši a nechává konkurenci daleko za sebou.
Rogue Galaxy - jediná konkurence Final Fantasy 12 na poli netradičních japan RPG. Skvělá story, skvělý svět, mnoho možností k vyžití a prima souboje - o grafice, hudbě a namluvení nemluvě. Hit!
God of War - oba díly patří mezi nejlepší akční hry všech dob. Sympatický hlavní hrdina a tunolitry krve.
Burnout Revenge - oproti všem ostatním vítězí díky filmovému režimu "udělej co největší bouračku". Ryzí zábavnost!
Devil May Cry - button mashing nalezl své útočiště. Pokud si chcete poměřit s kamarády velikost svého ega, DMC je ideální měřítko.
Katamari Damacy - nejúchylnější hra všech dob obohacená o neuvěřitelnou hratelnost. Hovnivál v japonském vydání se stal právem jednou z nejobdivovanějších her všech dob.

Časem budu průběžně doplňovat další zajímavé tituly.

6 komentářů:

  1. Je mi jasne, ze kazdy by mohol navrhnut svoju oblubenu hru, ale Silent Hill 2 je modla a najlepsia ne-RPG hra a chyba tu...

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám Silent Hill moc rád, to je jasné. Jen jsem se snažil vybrat pure platinu. Protože jinak by těch titulů bylo závratně víc. Spíš si to představuji tak, že kdyby se mne někdo zeptal "Ukaž mi za jeden večer to nejlepší z PS2", tak to budou tyhle hry právě. Stihnout všechny super tituly z PS2 je za jeden večer nemožné a tak by se na Silent Hill dostalo až později.

    OdpovědětVymazat
  3. Ale tak to je jasne, ze by sa nedali postihat vsetky dobre hry, len ma trochu zarazilo, ze tam je GTA a SH chyba :)
    Inac som si od kamarata pozical ICO a blika mi obraz. Mam PAL PS2 a hra je tiez PAL original. Jemu neblika a mne ano. Moze to byt firmwarom? Colossus je neuveritelna hra. PCckari by to ale nepochopili...

    Inac som sa hore zabudol podpisat, sorry :)

    Wolfus

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Wolfusi ;).
    To blikání - jaká je to televize? Ono i PAL může být v 60Hz, možná to nesežere.

    OdpovědětVymazat
  5. Prveze to bolo CRT-cko, ktore normalne ukazovalo PAL, SECAM aj NTSC. Teraz mam LCD-cko, ale musim si to znova pozicat. Uvidime potom...

    OdpovědětVymazat
  6. Tak som kupil PS2, PS3 som nechcel, nejak ma zatial nelaka. Hlavne teda kvoli ICO a SOC. Zaujima ma nejaka hra, ktora je najlepsia pre dvoch hracov (dva ovladace) so zameranim rodinnu zabavu. Sporty mozte kludne vynechat. A synator ma 8 rokov, takze
    hrat Resident evil v coop mode nebude asi najvhodnejsie. Dik za tipy.

    OdpovědětVymazat