17. 7. 2008

Mirror's Edge

Prezentace hry, která ještě nevyšla a která má být revoluční nejen v rámci žánru? Proč ne? Protože EA a protože DICE. Každopádně přeskočme negativní ohlasy a jukněme se na první trailer, který nám - co si budeme namlouvat - vyrazil dech.



Paráda, ne?

Hopsačka ve first person pohledu. To už tu dlouho nebylo.

Takže za prvé - podle manifestu nespokojeného hráče je jedním z největších zel všech dob (umístěné na druhém místě!) skákací obsah ve first person hrách. Co je potřeba při skákání? Vidět, kde mám nohy. K čemu je dobrý first person pohled? K tomu, abych viděl nohy nepřítele, které mu následně ustřelím. Ne na skákání. Spojení first person pohledu se skákacím obsahem hry je za normálních okolností nejhorší kombinace všech dob. Je to něco jako ukrást z Turoka střílení. Zbude něco, co hry vždycky potápělo - problém v orientaci prostor vs postava, protože svou postavu, fyzické tělo, nevidíme.

Jenže Electronic Arts si mohou dovolit vzít něco, co hráči odsuzují od vzniku FPS žánru jako takového a udělat na tom celou hru. Ale neházejme flintu do žita, jak to celé vypadá?

Takže nám dali autoři možnost vidět, alespoň částečně, svoje končetiny. Tím se šance na orientaci značně zlepšuje. Totiž při zachování third person pohledu bychom dostali standardní 3D hopsačku, takže posun do first person je hlavním tahákem a nelze říci, že neoriginálním. Na E3 jsme se nyní dočkali druhého traileru:



Ten v zásadě pokračuje tam, kde ten první končí, což je v pořádku. Začínám si tam ale všímat takové věci, nemůžu na to pořádně ukázat prstem... mno... každopádně - máme tady ještě jednu ingame ukázku, tentokrát s komentářem a to je velice zajímavé:



Takže teď opravdu nevím, jestli si z nás autoři dělají srandu nebo ne. A ještě jeden trailer, tentokrát se story:



Teď je mi to jasné. Autoři si z nás prostě dělají srandu.

Hlavní hrdinka je prototyp emo dívenky s komplexem méněcennosti, které unesli sestru a tak se musí pomstít. Paradoxně - samotný svět, který nám autoři představují, skrývá netušené možnosti. Svět, ve kterém je tak přísná kontrola toku informaci, že ty nejcennější je nutné posílat v tubusu za pomoci kurýrů, kteří na vrcholcích mrakodrapů a v hlubokých kanálech nacházejí cestu mezi zákazníky nejrychleji a zároveň nejbezpečněji. Všechno to zní hrozně hezky, ale bohužel vám unesli sestru, takže to nebude asi příliš důležité. Škoda.

Hlavní hrdinka je runner, který má několik speciálních dovedností. Jednak je to runner visions, což je styl vidění světa, kdy cokoli je červené, je to hodné pozornosti. Hra vám tak linkuje jeden až tři možné průchody levelem - nemusíte je objevovat - runner vision to udělá za vás. No dobře. Sice komplexita města na pohled není nijak extrémní, aby do ní nebylo možné zakomponovat opravdu svobodnou volbu pohybu, ale přesto se dočkáme standardního tunelu s několika větvemi. Další speciální dovedností hlavní hrdinky je, že se do ní nedá trefit střelnou zbraní. Během všech trailerů je na ní několikrát stříleno a pokaždé bez jediného škrábance. A na to navazuje další její dovednost - kohokoli během vteřiny odzbrojí a případně i odstřelí. To je na mírového runnera poměrně nezvyklé - inu není divu, že po ní vláda jde.

Největší problém hry bude ale v ovládání. Vše nasvědčuje tomu, že se dočkáme opět držení šipky dopředu + maximálně dvě tlačítka. To máme třicet let vývoje počítačových her, třicet let vývoje grafických a fyzikálních enginů, třicet let vývoje herních periferií - a dočkáme se s největší pravděpodobností přemalovaného Assasin's Creed ve first person pohledu. To je docela slabota, na můj vkus. Přitom rytmické mačkání tlačítek při kombinovaných skocích, dopadech (ideálně jako obrana proti zranění po dopadu), běhání po zdi... na tom všem se dá krásně postavit zcela nové ovládání jednotlivých končetin. Úplně ideálně se to pak hodí na DualShock, přesněji řečeno i na XBOX 360 ovladač - čelní tlačítka symbolizují čtyři končetiny - k tomu máme dva analogy a čtyři tlačítka na pokročilejší interakci. Takže skok se bude aktivovat pomocí L2+R2, zachytávání se za okraje pomocí L1+R1, po dopadu by se (podle toho, na jakou nohu dopadáme) stisknout rychle za sebou L2 a pak R2, běhání po zdech bude rytmické opakování L2 - R2 - L2 - R2, souboje a odzbrojování budou posloupné kombinace L1 - R1 - prostě co má co do činění s nějakou rukou nebo nohou (plus kombinace, jako odskok od zdi pomocí L1+L2) bude mít vlastní tlačítka, která se bude hráč učit ovládat... Ale vsadím se, že místo toho se dočkáme držení šipky vpřed. Škoda.

Ale abych nebyl špatně pochopen - hra se mi velice líbí zatím pro zajímavou atmosféru. Jestliže nezorají totálně ovládání a jestli story nebude moc výrazná v současné podobě, tak do hry půjdu. Jenom si říkám, že stačí tak málo, abychom se dočkali něčeho skutečně nového a ne jen další Lary Croft FPS.

2 komentáře:

  1. S tim mackanim L1+R1, nebo L2+R2, nebo vseho dohromady, mi to strasne pripomnelo neco uplne z jineho soudku, z jine platformy, z jineho zanru. A to Donkey Kong: Jungle Climber. Tam to fungovalo, pravda, jen se dvema tlacitky. Ale fungovalo. A byla na tom postavena cela zcela nova hratelnost.
    Treba nekdo nekdy najde tu odvahu a neco takoveho udela i ve 3D.

    OdpovědětVymazat
  2. Jungle Climber je z hlediska ovládání dobrý příklad. Mirror's Edge by byl na tomto systému dost unikátní - i když by to bylo sotva 30% náplně.

    OdpovědětVymazat