1. 7. 2008

Mass Effect

Už jsem psal na RPGhrách recenzi, ale jiný pohled si nemohu odpustit. Hra je skvělá, o tom nelze pochybovat. Proč tomu tak je? Ta hra je dospělá. To je hlavní rozdíl oproti veškeré konkurenci. Nejde o hektolitry krve nebo o negativistické chování - ačkoliv předchůdce - Knight of the Old Republic miluju - není to ta pointa, proč je Mass Effect dospělý a KOTOR ne. KOTOR, ať se na to dívám jakkoli, je pevně svázán se světem Star Wars a z toho vyplývá jedna nepříjemná vlastnost - pohádkovost. Sice dílčí úkoly ve hře zavánějí občas až Sadismem v duchovní rovině, ale veškeré hlavní motivy jsou v jadérku věci pohádkové - boj dobra se zlem. To neznamená, že to je špatné, jenom prostě na konci to dopadne přesně podle očekávání. Mass Effect mne opravdu dostal v tom, že nestačí jen hrát za svini, abychom dosáhli svého cíle, pokud chceme být zlí. Jízlivost dialogů je všudypřítomná a je krásně vidět na mimice postav, že ačkoliv odpovídají v podstatě umírněně, v hlavě se jim odehrává plejáda nadávek na drzost hlavního hrdiny. Je vám prostě jasné, že když někoho sepsujete, tak se ho to dotkne. Že kousek osobnosti postiženého cíle v ten okamžik umře. Cyničnost reakcí je dokonalá. Naprosto každý dialog má tři varianty našich reakcí, takže vlastně celou hru se můžeme bavit tím, jak hlavní hrdina ponižuje naprosto všechny - od žebráků přes senát po zasypané horníky. Pouštíte jim žilou. Ani si nevšimnete, že vám přibývají v nějaké statistice nějaké body "klaďase a drsoně", není to podstatné proti podrážděným reakcím NPC.

Hrát za spratka je ale žabařina. Všimněme si jedné zajímavé věci. Když někoho ponížím v KOTORu nebo jakékoliv jiné hře, tak to s klidem v srdci přežiju. V Mass Effectu mám ale takový ten vtíravý pocit - neurazil jsem ho? Nepřehnal jsem to? Kde jsou hranice mého chování? Co když ho tím naseru?

Až teprve po dohrání jsem si uvědomil - hergot co blbnu? Vždyť je to hra!

A to je deviza Mass Effectu. Uvěřitelnost ruku v ruce s dospělostí. Proto je hra právem od osmnácti let. Tohle dostat do ruky dvanáctiletej fakan (minus násilí, minus hrubá mluva, minus sex s bezhlavou astronautkou), tak by to mohlo natropit hodně škody.

1 komentář:

  1. Krásně jsi to vystihl. Dnes si to davam podruhé a tentokrát za svini. Celu dobu mě sžírá pocit jestli nejsou až moc zlá :-D

    OdpovědětVymazat