7. 7. 2008

Civilization 4

Jak jsem si slíbil - po demu Civky Revolution na PS3 jsem si nainstaloval čtyřku, údajně nejlepší dosud a odehrál jsem jednu partii na nejmenší obtížnost v malém světě se čtyřmi národy (nezapomínejme, že na strategie jsem totální dřevo). Byl jsem poměrně příjemně překvapen.

První dojem z grafiky je velice příjemný, potěšila mne možnost zoomu až na úroveň první Civilizace, v podstatě ta zmíněná CivRev nevypadá až tak moc odlišně (je jenom barevnější a roztomilejší). Co je ale podstatné - dá se to hrát! Od dob Alphy Centauri a Call to Power jsem se těmto Firaxis produktům prakticky vyhýbal pro (na můj vkus a moje možnosti) překombinované možnost, ve kterých se ztratím po pátém tahu. Civ4 mne do sebe pustila jako dobře zaplacená prostitutka. Za ty tři hodiny, co jsem si vychutnával vítězné tažení start - cíl jsem se výtečně bavil a jelikož základy hry jsou pořád stejné, vychutnával jsem si novinky a detaily, které hru skutečně posouvají výše.

Zároveň jsem se překvapil, jak mi slouží paměť a i když je strom vynálezů značně inovovaný, přesně jsem odhadl, co vynalézat dříve podle současných dispozic, pohrál jsem si s vládními režimy, daněmi... prostě všechno při starém, co se jádra týče.

Musím ale vyzdvihnout velice pěknou atmosféru danou také pěknou, stylizovanou grafikou, líbí se mi zpracování zázraků, zpracování měst, zpracování leaderů a samozřejmě nostalgická loading screen. Prostě je to moc pěkná hra a vysloveně se těším, až si ji zahraju více (a nemluvím o editoru). Tyto měsíce budou na hry suché a Metal Gear Solid 4 si musí také chvíli odpočinout.

I když...

Tak snadné to mít Civka nebude.

4 komentáře:

  1. Congratulations. Vítej do klubu zarytých tahovkářů.

    OdpovědětVymazat
  2. Včera jsem to hrál zase a je to moc dobrý - ale zdá se mi to nebo je to relativně těžký? Ono se se mnou nikdo nechtěl pustit do války, takže jsem zaútočil pár upgradovanejma jezdcema s lukama, katapulty a podobně - no dobyl jsem jedno město, které mi ale nechtělo nic produkovat, takže jsem o něj hodně rychle přišel - a naopak bylo mi pak zabráno moje město na 10tém levelu, i když jsem tam měl jednotek jako máku.

    Trochu ještě plavu v ovládání, nejsem si jistý, jestli Fortify kdekoli zmizelo záměrně nebo mojí chybou nějakou, občas mám zmatek v ikonách a obecně jsem nenašel nějaké všeobecné přehledy s jednotkama a tak.

    Ale je tam luxusní vyjednávání, perfektní nápady jsou s těma osobnostma, jak se objeví, necháš je něco vynaleznout atd. Uáááá, to je paráda!

    OdpovědětVymazat
  3. Je to těžší než předchozí díly, ale to jen věc cviku. Já to hraju na Noble - to mi jde v pohodě - ale o příčku výš to tedy jentaktak abych to nějak dohrál. Na vyšších obtížnostech se AI chová mnohem agresivněji, takže zatímco na lehké obtížnosti lze hrát pohodové budování kultury a náboženství, na vyšších levlech to bez boje nejde, aspon musíš mít xy jednotek na obranu, aby ti nevyhlásili válku.

    Útoky se vyplatěj jenom někdy. CIV 4 je udělaná tak, aby se expanze za každou cenu nevyplatila - jako to bylo v předchozích dílech. Dobytý města mohou naopak představovat finanční zátěž, takže se vyšťavíš z podoby. Naopak hru lze dohrát jen s jedním městem - dá se to nastavit v options- one city mode-- je to celkem sranda. Takový bojový simcity.

    Mám k tomu datadisk Warlords - je tam navíc třeba velká čínská zeď a hodně historickejch tažení jako Alexandr Veliký nebo Čingischán.

    Jako taktika se doporučuje specializace měst: jedno máš na vědu (obvykle capital city - library, university..), další jen na prachy (dáš bank, marketplace), další jen na jednotky - barracks - a necháš ho nonstop stavět jednotky. Až se ti nahromadí dostatečná zásoba jednotek, chrstneš je na nejslabšího souseda. Specializace měst ti jakoby šetří tahy. Pak se hodně vyplatí budovat ekonomiku, upravovat krajinu na maximalizaci commerce. Náboženství mě tam moc baví, ale je pravda, že na vyšších obtížnostech se s tím vystačit nedá.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, to s tím bojováním jsem už asi odhalil, jedu teď mírumilovnou cestou a zdá se, že je to lepší. Hraju ale pořád na Chiefstana, já mám z těch vyšších obtížností prostě strach.

    Datadisky jsem pososal všechny, ale zatím se mi zdá, že si vystačím se základem.

    Akorát Battle Isle a CivRevDS - no čtyřka je super, ale--.. ;)

    OdpovědětVymazat