16. 3. 2009

GTA Chinatown Wars

Dobré hry vznikají po celém světě, ale ty nejlepší vznikají dost často v Japonsku. Tím nechci nijak pomlouvat západní hry, to vůbec ne, přece jenom k nim máme všichni kulturně nejblíže... Ale když člověk vidí některé skvosty z východu, tak to člověka možná právě pro tu jinakost více rozhodí.

Jestli ale máme i "u nás na západě" nějaké špičkové firmy na hry, tak bych jistě mezi prvními jmenoval Rockstar (přesněji Rockstar North, ale pro jednoduchost...). A to i přes zmršenou konverzi GTA4 pro PC. Tito tahouni začali dělat hry v roce 1988 a jako jedni z mála přežili celé divoké období vývoje her až do dnešní doby, i když už se nejmenují DMA Design. Však kdo by neznal perly jako Lemmings, Hired Guns, Walker nebo novější hry jako Bully, Warriors, Manhunt a samozřejmě současný tahoun - série GTA.

Payback pro GBA je asi nejlepším a technologicky nejpokročilejším klonem GTA na GBA a potažmo Nintendo konzole - až do dneška.

Miluju GTA. Od prvního dílu. Je ale fakt, že teprve třetí díl ze hry udělal to, co miluju nejvíc. Uvěřitelné postavy, košaté příběhy, poctivá atmosféra a živoucí svět, byť jen ve formě města. A do toho řádná dávka cynismu, násilí a nelegálních aktivit. Vice City mne trošku minulo a tu náhle přišlo San Andreas, které zavinilo prohloubení mé lásky až na téměř nezdravou úroveň. CJ, jeho hlášky, hudba, mise, nápady, rozlehlost - to nebude jen tak snadné překonat. Až teprve GTA4 všem vyrazilo dech a šikulové z Rockstar ukázali, že dokáží vyprávět také příběhy dospělé, že dokáží vážně uchopit herní koncept a ačkoliv jsme dostali opticky podobně vypadající hru, redefinovali sebou zavedené standardy, které bude opět těžké překonat. V GTA4 mám nahráno přes 200 hodin (včetně online řádění) a i když mám v San Andreas nalétáno jistě pětkrát tolik, musím smeknout klobouk a říct, že Rockstar dokážou překonat vlastní stín, sami sebe a nechat konkurenci daleko za sebou. (Ale CJ je CJ).

GTA na GBA v roce 2004. Špatné to není, to ne, ale...

No a co přenosné platformy? Na PSP jsme se dočkali dvou pseudoremaků ve formě Liberty / Vice City Stories, které nebyly nejhorší, ale ani s jedním z plnohodnotných dílů se nedá pořádně srovnávat a to přes celkem důležitou dějovou návaznost. Krom toho ale možná neznáte GTA pro GBA, které bylo čistokrevně 2D GTA ála první díl. Toto jediné GTA pro Nintendí konzoli jsem nebyl schopen pro přestřelenou obtížnost (nebo jsem lamka) dohrát, i když snaha byla. Celkově bych řekl, že GTA hry z přenosných konzolí jsou na vedlejší koleji, že je není třeba brát úplně do party, že není povinnosti je hrát, pokud nejste absolutní fetišista.

Takto vypadá hra Driver 2 na GBA. V mnohých ohledech jde o přelomovou vizi, jak pojmout i GTA na Nintendo konzolích.

Tento obsáhlý úvod je nutný, jelikož před nějakým časem Rockstar vydali tiskové prohlášení, že chystají dvě zbrusu nové GTA. Jedno pro Nintendo Wii a jedno pro Nintendo DS.

Jako GTA fanda jsem samozřejmě začal tleskat radostně ručkami, ale hned posléze jsem si uvědomil, že z á) Rockstar pro Wii udělali jen remake Bully a za bé) GTA pro přenosné konzole jsou druhořadá, takže se dočkáme pravděpodobně 2D mrdky s nevalnou atmosférou.

Jenomže GTA4 je mocná čarodějka. Když Rockstar později prohlásili, že hra bude komplet 3D, že se bude odehrávat v Liberty City a že to bude rozlohou velké, jako GTA4, tak jsem začal pochybovat nad svou skepsí. Přece jenom - kdo jiný na západě by dokázal nacpat GTA do konzole formátu DSka? Dyk ta krabička má 4 MB RAM (z toho pouze 374 kB na textury!) a dva zastaralé procesory z GameBoy Advance na frekvencích 67 a 33 MHz. Jak je možné tam něco narvat?

A pak vyšly první obrázky a první videa, která mne totálně posadila na zadek. Tohle že jede na Nintendu DS? Nevěřím! Celshading, pohled z ptačí perspektivy, ale volně rotující kamera. Po hltu vodky jsem se vzpamatoval. No, tak co, tak takovouhle grafiku mají konec konců u Mario Kart, tak to bude prošpikované loadingy a pomalým frameratem. Je evidentně nemožné, aby tohle jelo na DSku. Možná na DSi, které má 133 MHz a 64 MB RAM...

Jedny z prvních obrázků vypadaly příliš úžasně na to, aby to byla pravda.

Skepse míchaná s očekáváním je svině. V několika videích jsme viděli také novou náplň, která je přesně stavěná na míru DSka, což bylo dobré znamení. Ale ta grafika byla příliš dokonalá na to, abych tomu věřil. Nikde nebyl vidět delší gameplay výkon, mapa... trochu jsem se v skrytu duše obával, i když jsem spíše zářil na povrchu.

Včera hra vyšla, padla mi do ruky a roztřeseně jsem nacpal cartridge do konzole. Co se dělo po následujících pět minut intra nesvedu popsat artikulovanými zvuky.

...

Po několika hodinách hraní je naprosto jasno, že GTA Chinatown Wars je prvním přenosným GTA, které je nutné brát naprosto vážně, jako soběstačný díl hry. Dokonce se nebojím říct nahlas, že tato hra útočí na známku 10/10 bez nějakých obtíží. Nebojím se říct, že ať už si o Nintendo konzolích myslíte co chcete, GTA CTW je jedním z argumentů, proč byste si tuto konzoli měli bez rozmýšlení pořídit. Samozřejmě chápu, že topten her pro DSko, který jsem sestavil, se skládá z her, které nemusí nutně vyhovovat každému. Právě lidé ze západu, případně PCčkáři nebo takzvaní "vážní a dospělí hráči" mívají k Nintendu miliony (dětinských) výhrad, které sice upřímně řečeno nechápu, ale co bych jim vysvětloval, že se sami ochuzují o perly na dosah. Ale GTA CTW by mohlo otevřít oči mnoha nevěřícím Tomášům. Je opravdu tak dobré.


Kdybych měl GTA CTW popsat jednou větou, tak je to "GTA4 na handheldu bez kompromisů". Narovinu - rozloha města je (podle toho, co jsem zatím měl možnost vidět) přibližně 2/3 GTA4. Kamera z nadhledu zvyšuje na malých displayí přehlednost, ale každou sekundu budete mít pocit, že tuhle ulici přece znáte... a znáte ji z GTA4 a víte, že za rohem je parčík, kruhový objezd a prodavač hotdogů. Převod města do kapesního formátu se povedl totálně na jedničku, bezchybně! Projížďka po mostech je sice ochuzená o romantický pohled na západ slunce, ale ten pocit obrovského prostoru je zachován bezezbytku. GTA CTW je opravdovým, plnotučným GTA a nesmí se brát na lehkou váhu.

Musím se přiznat, že valná část mého nadšení vyplývá z prostého faktoru samotné konzole. Že GTA4 na velkých konzolí vypadá tak, jak vypadá, že má takové a makové funkce a že se hraje tak a jak - na to jsme tak nějak připraveni. Jistě, že nám GTA4 ukázalo mnoho novinek, které nás tolik baví. Ale když pak máte většinu zajímavých featur v kapse a není to na PSP (které by GTA v této podobě dokázalo spočítat s prstem v nose) - tak vás to nadchne ještě více. Jedním dechem ale musím dodat, že DS platforma je využívaná dobře díky dotekové obrazovce. Veškeré (a důležité) minihry se odehrávají tam, stejně tak se stylusem hází granáty nebo třeba stříká voda z hasičského vozu.

Nevím, na co se mám vrhnout dříve. Takže si zkusíme popsat takový "běžný den v GTA CTW".

Ráno se probudím, zapnu PDA a procházím si emaily. Píše mi strýček, že potřebuje $5000 na udržení rodinného podniku. No to určitě. Ale je mi jasné, že budu muset rodině pomoci. Jenomže kde sehnat prachy? Další email. Áha, můj oblíbený dealer má zájem o kokain, když mu stihnu dovést dvacet dávek do středy. To jest do zítra. To je docela málo času. Otvírám seznam dealerů a zkoumám, jestli nemá někdo kokain levně na prodej. Z mých zaběhlých kontaktů nikdo. Vzpomínám si ale, že laciný koks mívají Rusáci a ti jsou poblíž Perestrojky na jihu ostrova. Mrknu do trezoru, mám tam pár balónků s heroinem. Nakládám vše do tašky s nějakým tím finančním obnosem a vyrážím do ulic. V garáži mám sice svou nadupanou káru Infernus, ale raději si zamávám na taxi a nechávám se odvést do ruské čtvrtě. Jakmile opustím nejrušnější část ulice a najdu si opuštěné parkoviště, nacházím svého muže. Se slušným profitem mu prodávám herák a velice lacino nakoupím koks. Myslím, že po dobrém prodeji vydělám několik tisíc v podstatě za nic.

Doprdele. Policajti. Nevím, kde se tu vzali, ale viděli nás. Dealer na mě řve, že jsem jej prásknul, vytahuje bouchačku. Nemám na to čas a utíkám. Přeskakuji plot, vbíhám do ulice. Slyším sirény, ohlížím se, ale vrazí do mne auto. Naštěstí nejelo moc rychle, takže se zvedám, mířím na řidiče, který dobrovolně pouští volant a opouští svůj vůz. Tašku se zbožím házím na místo spolujezdce a dupnu na plyn. Ve zpětném zrcátku vidím dva majáky. To půjde. Honička v téhle staré čtvrti je celkem legrace. Plno úzkých uliček, samé křižovatky, dobře se zdrhá. Bohužel je vozovka dost rozbitá, každou chvílí dostávám smyk a chvíli jedu po dvou kolech, když při prudší zatáčce vjedu na chodník. Přejedu pár lidí. Slyším vrtulník, což není zrovna dobré znamení. Zkusím utéct na druhý ostrov. Na GPS si nastavím cílového dealera. Je to pár kilometrů cesty, měla by bohatě stačit na setřesení té sebranky. Spojím tak příjemné s užitečným. Projíždím mýtnou budkou, rozbíjím závoru a vysloužím si za to několik výstřelů z pistole. V plné rychlosti kličkuji mezi auty, na druhé straně čekám zácpu. Snažím se jí vyhnout, ale místo toho to našiju do hloučku civilistů. Vyskakuji z auta. Rozhlížím se. Sirény jsou nepříjemně blízko. Motorka! To je ono! Násilně kopnu do řidiče a už točím otáčky naplno. Jedni policajti se mne snaží sejmout. Pistolí střílím za jízdy nazdařbůh, náhodou jsem jim prostřelil pneumatiku. Policejní vůz ztrácí stabilitu, smyk, otočka na střechu a výbuch. Bezva. Spěchám pryč, schovávám se v uzké uličce. A hele - odpadkový kontajner. Otvírám ho, vyhazuji odpadky a mám radost. Jedna Uzi navíc potěší. Však mi také sestřenka vyprávěla, že má v popelnicích ukryté zbraně právě pro případy, jako je tento. Byla to skvělá mladá dáma, až na to, že ji odpráskli před mýma očima. Není čas na vzpomínky. Kontaktuju se s dealerem, prodávám mu koks a kasíruji skoro dvojnásobek potřebné částky. Tomu říkám obchod.

Strýc sumu přijal s otevřenou náručí. Aby ne.

Navštěvuji vyšinutého "kamaráda" Chana. Nedávno jsem mu pomohl vyhrát závody tím, že jsem zrušil auto protivníka a jelikož byl Chan opilý, musel jsem ještě během závodů poskytovat krytí, že jsem boural do aut protivníků. Dal mi za to balík peněz... ale pak mi vynadal, že to byla moje chyba a můj nápad. Blbec. Naštěstí má nového terapeuta, takže se mi omluvil, potřebuje mne totiž na jeden menší obchod s třemi tunami trávy, no uvidíme. Trochu větší starosti mi dělá, že mne sleduje policie. Pokrytecký poručík Heston z protidrogového, který šňupe jenom o víkendech. Uvidíme. Všechno uvidíme. Zatím to mám plně pod kontrolou. Skočím si koupit nějaké stírací losy. Je noc, auta si svítí na cestu, začíná bouřka. Poslední chodci otvírají deštníky a spěchají domů. Nadzemka otřásá okolím. Na schůdkách před hospodou sedí opilý stařec, který pláče. Ptám se ho, co se děje. Prý mu zahýbá žena, ale není si jistý. Tak mne napadlo, že bych mohl do jejího auta dát štěnici, no ne? A to by prej šlo. Tahle noc ještě zdaleka nekončí.


Tak takhle nějak to chodí. Možná bych se i vsadil, že byste to podle tohoto popisu ani nepoznali, že nejde o GTA4 pokračování pro velkou konzoli.

GTA CTW je opravdu hodně inspirované GTA4 a je vkusně překonvertované na DSko, místy vylepšeno. Líbí se mi desítky miniher. Například kradení aut se dá realizovat buď prostým zaražením šroubováku do zapalování nebo spojením drátků případně pomocí počítače. Skoro všechno nestandardní se řeší formou krátké, příjemné a jednoduché minihry. Aktivace nebo deaktivace bomb. Nakládka aut na odtahový vůz. Distribuce drog, hledání drog ukrytých v autech. Losování cen. Placení mýtného. Snad nejvíce mne zatím pobavila jízda sanitkou s pacientem na pokraji srdečního kolapsu, kterého musíme za jízdy několikrát resuscitovat. Prostě skoro všechno je doprovázeno nějakou formou interakce, která je zábavná a dobře zpracovaná.

Hlavní hrdina je z Číny, jmenuje se Huang a je to celkem sympaťák, i když si na něj ještě trochu zvykám. Koneckonců přechod CJ - Niko také nebyl úplně rychlý. Huang přijíždí do Liberty City za svým strýcem, který je tak trochu zamrzlý morálně v patnáctém století a dodržuje tradice rodin. Huangův otec byl zavražděn a strýc je poslední rodinný příbuzný. Hned po příletu však Huang dostane nakládačku a je považovaný za mrtvého, takže se jeho těla zbaví zavřením do auta a hozením do moře. Odtud se okradený Huang vyškrábe a začíná hlavní linie - znovuzískání ukradeného rodinného meče a odhalení vrahů jeho otce. Jenže "jak to v GTA chodí", nebude to snadná cesta a nebude zrovna přímá. Zabředávání do drogových obchodů a mocenských bojů Huanga postupně vzdaluje od jeho primárního cíle.


Vyprávění příběhu a postavy jsou pojmuté v podstatě vážně. Dialogy jsou kratší, ale dobře napsané. Nejde ale jenom o nějaké používání "fuck" a dalších vulgarismů, to je nepodstatné. Vtipné narážky na jakoukoliv část těla - v pořádku. Když jsem ale v rámci cutscény viděl, jak rvou člověku zaživa srdce z těla nožem, tak jsem si říkal, že tady nadsázku hledat těžko. Jasně, nepřítomnost dabingu umožňuje atmosféru vnímat po svém, ale přesto nemohu ani náhodou říct, že by to bylo nějak dětinské, i když k dospělosti to má přece jenom daleko. Každopádně hra svým příběhem a postavami bezproblémů zapadá do světa GTA reálií, není důvod se nad tím pozastavovat. Na druhou stranu je ironická nadsázka přítomná mimo jiné návratem Killing Frenzy, kdy plamenomet s nekonečnou nádrží napalmu slouží k usmažení všeho v okolí za mnoho bodů...


Hra je samozřejmě zjednodušena v mnoha ohledech. Ale ani v jednom případě bych neřekl, že to je nějaký zápor nebo ústsupek. Když jsem si v hlavě GTA CTW představoval v době před vyjitím, tak jsem si dal určité požadavky, které bych si přál mít splněné. Dokonce jsem si fantazíroval, co by hra musela mít, abych jí dal hodnocení nejvyšší - Sadeho hvězdu. Jenže GTA CTW překonalo moje nejodvážnější sny a fantazie! Takže faktor toho, že se lidičkové po ulicích hýbou náhodně, že si spolu nepovídají, že nereagují na troubení a i auta na silnicích nemají zrovna pud sebezáchovy - to je mi fuk. V GTA4 je živost města podstatným prvkem, ale na malém displayi nemáme šanci tyto věci ocenit, takže jsem to od hry nečekal. Auta tam jsou, lidičkové se hýbou a město přesto žije. Vidíme klasické kradení náhodných zlodějíčků, ale i přestřelky gangů, případně pouliční válku policistů proti dealerům, za účasti sanitek i hasičských vozů. Žije více, než jsem si kdy mohl představit.

Questy jsou další věcí, které mi vyrazily dech. Některé jsem se snažil naznačit už výše, že se tady neopakuje skoro nic, co bychom již dříve hráli. Naopak jsou veškeré questy přísně inovativní, minimálně modifikují naši úlohu v jinak běžných úkolech. Časově omezené honičky za auty s odjištěnými bombami, kdy musíme pomocí stylusu-šroubováku rozebrat kryt, pomocí stylusu-zkoušečky najít správný drát a pomocí stylusu-kleštiček přestříhnout. A šup ven z auta a padat za dalším cílem. Po necelých deseti hodinách hraní odhaduji, že se v hlavní dějové linii přibližuji třetině. Věnuji se hlavně vedlejším questům, zkoumám město a žasnu nad tím, co se tam všechno vešlo.

Ovládání je naprosto bezchybné. Nejprve jsem si hůře zvykal na omezený výhled dopředu, kdy se rychlá jízda rovná sebevraždě. Rychlým reflexem ale stihnete měnit jízdní pruhy a když se naučíte správně používat mapu na dolním displayi (ještě dva bloky rovně a pak doprava), padne vám to do ruky. V rámci zjednodušení je možné si zapnout automatické lepení k ose silnice, což ale snižuje náročnost na řidičské umění. Jelikož je tato funkce defaultně zapnuta, doporučuji pro plný prožitek z jízdy tuto featuru vypnout. Velice se mi také líbí, jak se Rockstaři popasovali s (u GTA4 tolik kritizovaným) pronásledováním policisty. Dokonce se mi to v rámci GTA série líbí nejvíc. Podle počtu hvězdiček vidíme, kolik nás pronásleduje vozů. Pokud se nám podaří tyto vozy zlikvidovat (ála Burnout), tak začnou ubývat hvězdičky. V jeden okamžik nás vždy pronásleduje maximálně tolik vozů, kolik máme hvězdiček. To je celý trik. Pokud máme tři hvězdy, tak nás sledují tři vozy. Pokud jednomu ujedeme, ale potkáme další, začne nás pronásledovat nově příchozí. Je jedno, které konkrétní tři vozy zlikvidujeme. Pak klesne sledovanost na dvě hvězdičky a tím pádem likvidujeme jenom dva vozy. Na úplné očištění ze tří hvězd je teda potřeba rozbít celkem šest vozů. Ale pozor, přejížděním civilistů nebo i policistů na obchůzce můžeme nechtěně počet hvězd i zvyšovat. A dá se policistům i utéct a schovat se - jenom je to těžší. Prostě neutuchající výzva.

Dialogy s dealery jsou občas docela vtipné, dobře vystihují charaktery prodejců. Na obrázku tedy je zrovna "klasická" hláška.

Vedle skvostné grafiky, plynulého framerate, fungující základní fyziky a hudby (k dispozici je šest radiostanic - bez dýdžejů) je tady další zajímavost. Hra prakticky neobsahuje loadingy. Veškeré sekvence se odehrávají na druhé obrazovce, horní obsahuje permanentně 3D grafiku. Pouze vstup do PDA, potažmo GPS, je provázeno krátkým loadingem pod tři vteřiny a jelikož tam nelezete nějak extrémně často, dá se hovořit o velice plynulém provozu hry od zapnutí konzole. O to směšněji pak vypadají hry jako PuzzleQuest Galactrix. Rockstar umí programovat a podali maximální možný výkon, který překonal moje představy a tužby.

Co vám víc povídat? Majitelé DS by neměli váhat ani vteřinu a hru si OKAMŽITĚ KOUPIT. Nemajitelé DS by neměli váhat ani vteřinu a konzoli si OKAMŽITĚ KOUPIT i se hrou. No a ti, co nemají rádi GTA - ti si mohou u mne vyzvednout lízátko, že tento text dočetli až sem. První, druhé i třetí dojmy - GTA CTW má ode mne 10/10, Sadeho hvězdu a titul "nejlepší hra pro DS". Hrajte!

39 komentářů:

  1. nejake in game videjko ? rohstola

    OdpovědětVymazat
  2. Na Youtube jsou jen ofiko trailery, které jsou sestříhané a ukazují jen zlomek hry. Oficiální datum vydání hry je dnešek, takže se videa teprve začnou množit. Ale pokud jsi viděl GTA4, tak ti i krátký trailer napoví styl hraní DS verze - a takové je to ve velkém ;).

    OdpovědětVymazat
  3. Do hajzlu, Dave nemam te rad :)

    Zacinam totiz dost pochybovat vo PSP, ktery sem cornul asi tak pred pul rokem. Uz me pekne sere a naky ty hry me bavej, spis leda tak v tech emulatorech. A ty ted klidne nakracis s vopravdickou bombou, kera mi kurevsky pripomina doby GTA 1,2 kdy sme s kamosem Frankem kradli auta, prejizdeli skolky a zlikvidovali treba 2 Swat jednotky po sobe. Nez nas uzemnila ta zbabela FBI s brokovnicema.
    Zlaty casy mladi a nevinnosti.

    Tos posral a zkazil mi naladu. Asi se brzo potkame a moje kocka ti dost razne vysvetli, hned po tom co te slozim na zem svym voblibeny kombem (hlava-koleno-loket-loket), ze ty prachy byly urceny na ouplne jinaci ucely a ne na novy DS.

    OdpovědětVymazat
  4. kua.. na gametrailers je kopa ingame zaberov a ak ovladanie - pochodovanie stylusu po spodnej obrazovke. vyzera to super, preco takuto podobnu vecicku nevyrobia aj na pecko. pri jazde autom je maly rozhlad dopredu, teda podla podla videi, trochu by to mohlo odzoomovat. Becherov+GTA1+2 vyzera super. Styl grafiky perfektny. Inac krvi celkom dost, hra na DS pre 18+ ? Kvoli tomu uhlu pohladu a "nevidim za roh" kamere pri zatacani sa mi paci PC, ze sa casom objavuju camera hacky, kde si clovek vyberie co chce. Naposled mi vsak nesiel 3D person Mirros edge, smozrjme, ze hrat sa to neda, ale aspon ci clovek urobi predstavu o engine :-) EMulator DS ? Musim kuknut co to vsetko dokaze - DSsko. rohstola

    OdpovědětVymazat
  5. a este otazka na tom novom DSi, to teda pojde rychlejsie alebo co ?? rohstola

    OdpovědětVymazat
  6. no teda podla videi sa mi to fakt paci, mam par otazok k DS (alebo mi prosim porad stranku kde sa nieco taketo dozviem)

    Ake su vlastne tie DS, lite je "ocesana" verzia nejakeho normalneho?

    Napajanie to ma ale ? akku ? vymenitelne ? alebo moznost aj zo siete ? adapter

    Je to cisto iba konzola ? teda ziadna karta SD s MP3 alebo DIVX ?

    Ma to net ? (wifi, ethernet) www?

    Hry su na plackach alebo catridge ?

    Daju sa stiahnut legalne hry, dema, napriklad na PC a potom preniest do DS (karta, USB kable, wifi, bluetooth)

    Nejaky software ? napriklad kalkulacka (som tresol, :-))

    Ma to nejaky odkladaci priestor, apr,. pre save game - SDD disk, HD, karta, Flash disk ?

    Ma to motion senzor a vibracie ?

    Stylus musi byt origo alebo staci prst/ pero/ tuzka ?

    Spominas emulatory - coho ? (s tym suvisi ako ich tam dostat, ak su vid. hore)

    Je na to nieco ako homebrew pre WII ?

    Aktualizuje sa tam firmware ako napriklad pri PSP ?

    Na GamTrailers ma ta hra dobry zvuk ? zvuci asi dobre + sluchatka

    Ak Ta este nieco napadne ?

    Podsvieteny displej ?

    Pouzite hry (bazarove) sa daju bez problemov pouzivat ?

    A su verzie hry EU/ASIA/US - teda ci bude fungovat hra z honkokgu ?

    Ak Ta este nieco napadne, postni..Dik

    sorry za lamacke otazky, ale este..

    Kde to najlacnejsie kupit, bazar hry (aj vonku) . roshstola

    OdpovědětVymazat
  7. 2minitroll: PSP je na emulátory geniální, leč na hry máme DSko ;). Gratuluji a těším se na kocku!

    2rohstola: Na DSi hra rychleji nepojede, DS aplikace využívají jen základní výkon konzole, pouze s ním umí lépe nakládat, takže nedochází k poklesům framerate. Ale i to jen někdy - z her, co jsem zkoušel.

    Stylus se používá na házení granátů, komunikaci s GPS a PDA a nejvíce na minihry. Zbytek hry se ovládá na šipkách a tlačítcích.

    K té kameře - v menu jsem našel položku zvýšeného nadhledu, kdy za roh prakticky vidíš. Ale není to potřeba, hra se hraje mnohel lépe, než třeba GTA1, kde jsi viděl prd za roh. Kamera hack není opravdu potřeba. Navíc si jde zapnout GPS přímo "na silnici" - máš šipky, takže zatáčíš v pohodě. Emulátor DSka doporučuji no$gba - je na to OGL update navíc.

    DS Lite je menší bráška původního DSka, tzv. FATko. To se už nevyrábí, takže DS Lite je v současné době jediné DS na trhu. Nejde o verzi nijak očesanou, je menší, lehčí, hezčí a lépe podsvícené.

    Napájení - baterka vydrží cca 4-5 hodin tuhé pařby, u jednodušších (2D) her i více. Nabíječka je součástí balení, nabíjí se cca 2 hodiny, jde hrát během nabíjení.

    DS je čistě herní konzole. Ani kalkulačka ;). Vyjma integrovaného pictochatu (lokální wifi chat) neumí samo o sobě nic. Ale je tady homebrew, se kterým umí prakticky cokoli...¨MP3 v pohodě, filmy po zkonvertování. DSi umí hudbu v AAC alespoň. Časem snad bude umět nativně i více. Podobně tak DSko nemá žádný slot na memory flash karty, DSi má SD slot na hudbu a fotky. Paměť na sejvy je v cartridge se hrou přímo, miniaturní EEPROM obsahuje pouze informace i DSku, podpis majitele a nastavení, jinak nic.

    WiFi je standardní, browser se musí koupit extra - je to s hardwarovým doplňkem. Na 4 MB RAM www opravdu nejede. Bude v DSi.

    Dema se dají sosat, ale nemá to význam, je na to potřeba Download Station nebo Wii, ale dem je tak málo, že to nemá smysl, takže "ne" je dostatečná odpověď.

    Stylus je nejlepší origo samozřejmě, ale většina funkcí se dá obsloužit prstem. Doporučuji ochrannou fólii, je to pak dost zapatlané ;). Doteková obrazovka funguje na tlak, ne na odpor.

    Firmware se neupdatuje - ze začátku bylo několik verzí firmware, ale dnes je prakticky jen jedna. Hry také neobsahují region lock, takže US nebo JAP hry fungují v PAL DSku bez problémů. Stejně tak bazarové hry mají smysl, protože cartridge se "nevošoupou" ;).

    Display má 4 stupně podsvícení, při maximální nastavení je to asi jako PSP2000, osobně používám druhý nebo třetí stupeň z důvodu úspory energie.

    Pakliže uvažuješ čistě o legálním software, šel bych rovnou do DSi. Větší displaye jsou znát.

    Pokud chceš ilegální software (tj. warez + homebrew), potřebuješ tzv. warezítko. Hledej hesla "Supercard One", "DSTT", "R4DS", "M3 Simply" - do nich se strká obvykle microSD karta, na které máš emulátory (především 8bity, na 16bit nemá ideální výkon), homebrew (hry, přehrávače, FTP, cokoliv prostě) a jde i warez (try before buy).

    Kde to koupit - v ČR (a patrně i SR) je to předražené, mrkni na DVDCrave, Playasia nebo Eurasia dot com.

    OdpovědětVymazat
  8. Ohledne prakticky otazek/odpovedi ohledne DSka doporucuju www.console-forum.net a patricnou sekci. Jsou tam casto kladene otazky z nasich luhu a haju (takze, co si budeme povidat, nejcasteji jak se tam warezuje).

    OdpovědětVymazat
  9. Tak vůči Liberty/Vice City Stories se musím ohradit. Byly to plnohodnotné díly, které mne svým dějem možná zaujaly více než ty původní na PS2/PC. Navic Stories pouzivaji modifikovany engine z PS2, kdezto China je od zakladu nova hra, pokud nepocitame jistou navaznost na GTAIV. Na druhou stranu team pracujici na Chinatown Wars mel dvakrat vice lidi (kod je delsi nez u San Andreas).

    Osobne jsem s PSP verzemi GTA velmi spokojen a o DSi budu uvazovat az to zkusim na vlastni packy.

    Mimochodem, kdyz je ta hra takova pecka, proc nehrajes a pises o tom romany? ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Protože jsem grafoman... a ne vždy můžu hrát ;).

    Stories mi nesedly, Vice City ještě šlo, ale přijdou mi to jako klony, s minimem inovace a přínosu. V "GTA3" klonech má smysl asi jen San Andreas. I když SA Stories bych si dal!

    OdpovědětVymazat
  11. safra, jsem jedinej kdo San Andreas nesnasi? Ze by to bylo tim ze nemam rad cernochy? Nevim, mam v tom zmatek, co si pamatuju tak ve Vice City stories hral hlavni roli taky bakelit a nijak mi to tam nevadilo. buh vi, san andreas me proste nikdy nechytilo, spis naopak. nicmene, GTA 3 stale ruluje, sedi mi hrdina co nikdy nepromluvi ani slovo :)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělá recenze ,BRAVO!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  13. dik, teda som dost nahlodany na kupu, taky pociatocny osial :-) ale este otazka, znamena to ze bez warezitka mi nepojdu emulatory ? a ake emutory existuje ked 8 bity predpokladam, ze aspon XL, C64 ? skusal si uz nejake emul ? Ak by XL by fachalo, no dalsi dovod :-))) A este pises, ze homebrew prehravace prehraju aj MP3, ale zase je potrebne warezitko?:-) DSi to bude mat slot na SD karty a vstavany prehravac, ale zase nebude warezitka :-) takze emulatory nula bodov ? Dik. rohstola
    To console forum zmrkknu dik.

    OdpovědětVymazat
  14. 2rohstola: Na klasickém DS (Lite) nespustíš nic, krom her. Na cokoliv dalšího potřebuješ warezítko. DSi umí hudbu v AAC - i z SD karet, což je dobré.

    Emulátory - NES, SNES (85% funkční), Master System, C64, ZX Spectrum, Atari 2600 - z toho, co jsem zkoušel nějak víc. Atari XL bude asi taky, z hlavy nevím, ale nevidím důvod, proč by ne. Když se koukneš například na dl.qj.net a projdeš si správné sekce, tak toho najdeš hafo. Pro DSko se dobře programuje, takže je toho dost. Většina emulátorů osobních počítačů je na DSku vybavena virtuální klávesnicí, takže není co řešit, jen hrát.

    Ale warezítko je prakticky nutnost, pokud tě neberou pouze DS a GBA hry.

    OdpovědětVymazat
  15. eee, posledna otazka, je niekde o homebrew, emulator aj cz stranka ?

    OdpovědětVymazat
  16. V češtině skoro nic není, bohužel. Ale jestli umíš trochu anglicky a s Googlem, tak to nebude problém. Kdybys měl nějaké konkrétnější otázky, tak mi napiš maila na rpghry.cz.

    OdpovědětVymazat
  17. dik, uz som nieco vyhrabal..taketo nieco som potreboval :-) http://www.dsko.eu/2008/08/novacek-jak-ze-se-to/ a na console fore sa ze dalexetreme (dokonca aj priamo na DE su komentare) predava fake TT karty. akoze "hacker" sa prizivuje na "hackerovi" ? :-))))

    OdpovědětVymazat
  18. No, ono jde o to, že těch warezítek není moc. Jsou dohromady tři podobné systémy - TT, M3 a SC. No a každý tento typ má klon. Třeba R4DS je kopie M3, dokonce se dá přepnout do jiného režimu, kdy je funkce karet identická. Rozdíl je v ceně - M3 se považují za nejlepší a také jso nejdražší. Takže nakoupíš hromadu R4DS a prodáváš je jako M3 například...

    OdpovědětVymazat
  19. Ohledne flash-karet pro DS je to trochu na delsi diskuzi. Hodne se o nich dozvite prave ba console-forum.net (v cerstine) a jeste vic na asi nejlepsi strance o GBA/DS (a dalsich konzolich) vubec www.gbatemp.net (v anglictine). Misto warez budu radeji pouzivat slovo homebrew - je to "politicky" korenktnejsi ;)
    Ve zkratce jde o toto: DS (a DS Lite) ma dva sloty na cartridge: Slot1 a Slot2. Slot1 je pro DS cartridge (s DS hrami), Slot2 je pro GBA cartridge (pro GBA hry a pro nektere rozsirujici perifierie). Kdysi na pocatku existence DS existovaly pro homebrew reseni pouze cartridge do Slot2. Funguji do ted a doted se daji v sekacich koupit. Maji sve vyhody ale v dnesni dobe uz spise jen nevyhody. Vylo totiz nalezeno lepsi reseni - vyhradne cartridge do Slot1. Po urcite dobe se vyrojilo nekolik konkurujicich se vyrobku do Slot1, a taky nekolik oficialnich i neoficialnich klonu (ano, piratstvi na piratech :) :) Slot1 reseni jsou v dnesni dobe nejpouzivanejsi a rozhodne jedina doporucovana. Na trhu existuje nekolik originalnich vyrobku a pak nekolik "derivatu" - tedy tu oficialnejsich tu neoficialnejsich kopii.
    Zakladni Slot1 originalni karty jsou asi tyto: SuperCard One, CycloDS Evolution (a jeji kopie Edge), Acekard (RPG a 2), M3 Real (a jeji kopie G6), EZ-Flash V a M3 Simple (+ a mnoho "klonu" na ni zalozenych: R4, DSTT, N5, a mnoho dalsich...).
    Momentalne vyrabene slot1 karty uz pouzivaji jako pamet pro zaznam romek MicroSD karty, ktere se do nich zasouvaji. Vyjimku asi uz tvori jedine Acekard RPG, ktera ma i interni rychlou pamet (ale o to je drazsi). Karty pak spusti jakoukoliv romku. Co je v ni uz je na vas (vase vlastni zalohy her, ukradene hry, freeware programy....). Kompatibilita se u nekterych modelu limitne blizi 100%. U nekterych je o neco horsi. Nezalezi ani tak na samotnem hardware jako na kvalitni a rychle aktualizace jejich firmware.

    OdpovědětVymazat
  20. re: def dik to console forum som uz trochu prebadal.. este otazka nahranie firmware do karty (napr. DSTT ) prebieha normalne v pC ? ako sa pripne ? rohstola

    OdpovědětVymazat
  21. Firmware se do warezítka obvykle dostane tak, že soubor s updatem dáš na MicroSD kartu, pak to celé vrazíš do DSka a v něm spustíš soubor s firmwarem - to je všechno ;).

    OdpovědětVymazat
  22. dakujem, trochu somt u offtopicov, ale est e posledna otazka a uz kupujem :-))
    1. M3 DS Real Deluxe MicroSD/TF Cart for NDS/NDS Lite (with Rumble + 256M Pack + Translucent Shells)
    alebo
    M3 Real with USB TF Card Reader and Rumble Pack

    Na co sluzi rumble pack ?? a 256 M expansion pack ?

    OdpovědětVymazat
  23. oboji je v jedne karte, ktera se dava do Slot2 (GBA slotu)
    256M expansion pack je rozsirujici pamet. pokud vim, tak to pouziva z komerc veci asi jen Opera Browser.
    a rumble je vibrator ;) vyziva to par her. celkem oboji k nicemu, ale treba to vyuzijes.

    OdpovědětVymazat
  24. Rumble je naprosto k ničemu, vyjma Metroid Pinball jsem to nepoužil a žere baterku navíc... Memory pack by se mohl hodit jedině pro Operu nebo nějaký homebrew - teoreticky - o žádném nevím. Využitelnost nízká.

    OdpovědětVymazat
  25. no tak som sa stal majitelom NDS :-) GTA nemali, ale Mario na zaciatok je super... BTW kupil som to za 4400,- a vcera som zistil, ze v Metre mali NDS+Starfox za 2300,-SK z DPH - to vie nasrat...rohstola

    OdpovědětVymazat
  26. Anonymní: buď rád, že to máš, já šel do rizika, koupil na aukru NDS (původní) za 600Kč a teď shánim po všech čertech nabíječku! :) Ale už se zdá, že se zadařilo :)

    OdpovědětVymazat
  27. este dotazik (neverending:-) ... zuma deluxe, oddworld.. existuje na na DSko? rohstola

    OdpovědětVymazat
  28. Zuma = Actionloop.
    Oddworld - bohužel ne, ani mne nenapadá nic podobného (a JE to škoda).

    OdpovědětVymazat
  29. ee, zase ja, ak tu velmi kecam dajte vediet..:-) Kedze mam to nove NDS chcel som napisat par dojmov ako pravovoreny PC hrac, ale asi by toho bola kopa - takze v kratkosti NDSL super vec (zatial) aj ked sa mi obcas stava, ze stylusom sa snazim drbnut o horny displej :-) a za otca si nie zvyknut, ze krizovy ovladac nie su sipky na pc a teda plyn sa dava inde a inou rukou. Ale co som chcel. Hore je spomenute, ze sa na NDS pomerne lahko programuje - poznate nejake vyvovoje kity ? alebo nejaky dark basic (ehm) alebo iny engine ? Pri brlani netu som natrafil na NDSmotion. Len na Dealextreme som to nenasiel :-( inac sranda. Ma NDSi motion sensor ? Java emulator by bol tiez sranda. Existuje nejaky suborovy manager, ktory by bootoval vzdy z karty a podporuje umiestnenie homebrew v adresaroch ? Nieco ako total commander ? dik. rohstola

    OdpovědětVymazat
  30. a este - niektore vyukove programy nemaju chyby - hlavne ked japonci drvia anglictinu na DSkach v skole - musim testnut na synovi :-) ciselne znacenie romiek, tiez fajn napad :-))) Niekde tusim na sectore som vyhrabal anketu, ze majitelia NDS nemaju hry, ktore by chceli hrat (teda majitelia prakticky kazdej konzoly) , tu mi tiez chyba par veci - napr. ignition, death rally, zeewolf a international karate :-))

    OdpovědětVymazat
  31. SDK se dá snadno vygooglit i stáhnout - není to ofiko, ale funguje to. Osobně jsem do toho neproniknul, nejsem programátor, ale když se pak mrkneš na hesla jako PALib, tak toho najdeš hromady.

    NDSmotion - vím, že se o tom mluvilo, ale nikdy jsem to neviděl a nejsem si ani jistý, jestli to nakonec vůbec vyšlo. Každopádně nevím z hlavy žádnou hru, která by to podporovala (a bude jich ještě méně, než s podporou vibrací).

    Java emulator snad i existuje, ale využití vzhledem k výkonu je dost malé - možná kecám.

    Souborové manažery jistě existují - projdi si dl.qj.net - sekci DS, je celkem dobře tříděná. Rozhodně si zkus aplikaci DSOrganize a Moonshell - s tím se dá dělat skoro všechno (dokonce omezený browsing v txt režimu).

    International Karate hraju v emulátoru C64 - FrodoDS. Na DSko jsou Micromashines, ale stojej bohužel za prd. Ale zase máme GTA, že ;). Zeewolfa bych bral, no ale Amiga to není ;).

    OdpovědětVymazat
  32. videojko na NDS motion http://www.youtube.com/user/ndsmotion

    OdpovědětVymazat
  33. tak som vyhrabal remake international karate priamo pre DS. nie v emulatore. z dalsich remakov su skvele Descent,Flahback. Skus prosim Ta vypotit nejaky clanok o homebrew remakoch. napr. aj scumm, nech sa v tom lepsie orientujem :-). dik. rohstola

    OdpovědětVymazat
  34. http://galway.c64.org/ikds/

    sranda, jeden button + krizik.Sem tam sa mi stane, ze sa zvacsia pandulaci, ale celkom fajn , dal som par kol a potom mi dosla baterka KUA.. Este skusim: skok vpred a rauch pastou na gule :-))

    Checkni to a daj vediet...

    Nejake resources k Homebrew, lepsie som nenasiel, ale zase ani extra nehladal...,,
    http://nintendo-ds.dcemu.co.uk/NintendoDS-HomebrewGames.php

    rohstola

    OdpovědětVymazat
  35. Díky moc!

    No, tak k emulacím obecně bych nějakej seznámek mohl sepsat. Ale moc se mi do toho nechce, neboť tyhle články mají časově omezenou platnost. Ale zkusím něco.

    OdpovědětVymazat
  36. mo ja som nemyslel ani o emulaciach podrobne (inac dik za clanok), ale o nejlepsich homebrew veciach cisto pre NDS, hlavne neviem najst nejaky TOP TEN alebo take nieco...rohstola

    OdpovědětVymazat
  37. Tak to je problém :(. Sám používám z homebrew právě emulátory v první řadě a sem tam nějakou hru :(. Nějakej rating na qj.net nepomůže?

    OdpovědětVymazat
  38. no nieco vyhrabem, ale ratingove rericky mi na QJ nefunguju. dik. rohstola

    OdpovědětVymazat