25. 3. 2009

Retrogamer 61

Jelikož jsem dostal k Vánocům mimo jiné darem také předplatné časopisu Retrogamer, rozhodl jsem se, že bych mohl pár slovy vždy naznačit, jaké věci se tam probírají, protože je zajímavé odebírat časopis o počítačových hrách starých 10-30 let. První lednové číslo se bohužel ztratilo někde cestou, ale po změně adresy již třímám v ruce krásný časopis a rád bych se trošku podělil o tu krásu formou jakéhosi compressoru.


Retrogamer je magazín, který se primárně zabývá starými hrami. Není to ale náplň jediná. Krom toho, že pár stran je věnovaná i hrám novým (obvykle jde o hry s nějakou historickou návazností, takže v tomto čísle se propírá Street Fighter 4 a jeho srovnání s minulými díly), ale také remakům klasik, což je moc dobrý nápad a inspirace. Velice zajímavé jsou také rozhovory s osobnostmi, kdy se na tělo vyptávají, co je vedlo k tomu, aby tuto hru udělali zrovna tak a tak. Ačkoliv jsou některé informace z časopisu prakticky nevyužitelné a hodí se pouze na memorizaci nerdům ("novinky" z roku 1991), převážná většina magazínu je nadupadá zajímavými informacemi, které byste na internetu našli jen s velkým úsilím. A hlavně - takové informace by vás ani nenapadlo hledat, takže motivace ke čtení je velká. Grafická podoba časopisu je příjemná, charakteristické jsou screenshoty ze starých her přes celou dvoustranu, což umožňuje vychutnat si pixelart starých dobrých her.

Téma čísla je PacMan - jak se dělal a jak se dělaly (dělají) remaky - kterému je věnováno šest stran. Rozhovor s Tony Crowtherem odhaluje, že jeho nejoblíbenější hrou je Dungeon Master a dementuje zvěsti o práci na hře Captain Planet pro C64. Další velké téma se váže k prvnímu Resident Evilovi, jak vznikal a jak vznikaly pokračování. Velký rozhovor s Jonem Hare, šéfem Sensible Software odhaluje, jak zakládal v devatenácti firmu, jak udělali Sensible Soccer a Cannon Fodder. V rubrice "Why you must play" mne potěšila hra Rod-Land s výčtem různých remaků a kopií, ale také zmínky o originálu. Následuje několik stran věnovaných iPhone hrám, zejména remakům samozřejmě. Klasickou hrou měsíce se stala PC hra Jazz the Jackrabbit. Retrospektivní pohled na Sega Mega CD s výčtem nejlepších her, přehled importovaných her z Japonska a milé srovnání "digiher" s Chobotnicí v čele. Z nových her je zastoupen Bomberman 2 DS a Street Fighter 4. Časopis uzavírají zajímavé homebrew hry.

No, už se těším, až si to pročtu pořádně ;).

3 komentáře:

  1. Na to se da rici jen jedno :

    Dave dostavas uzasne darky. Congratulations. Nejen k darku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nojo, ženuška ví, jak na mne ;).

    OdpovědětVymazat
  3. Jen škoda, že český, resp. československý trh je pro magazín podobného ražení příliš malý :( Mno, ale rozhodně vim, co si budu přát k narozeninám :)

    OdpovědětVymazat