10. 3. 2009

Watchmen - The End is Nigh

Když se sahá na modly, tak je vždy hodně rozruchu. Watchmen - tento legendární comics z poloviny osmdesátých let se dočkal několika poct. Jednak ocenění Hugo, dále zpracování formou animovaného comicsu (prostě decentně rozanimovali původní kresbu, dodali dabing a hudbu - vynikající mimochodem!), dneska běží v kinech film a máme k němu i propagační hru za pár stovek ke stažení z Playstation Network a XBLA.


Takovýto kult by si zasloužil AAA produkci, kvalitní scénář (jde o prequel k filmu), inteligentní zápletku, hodně dialogů a precizní technické zpracování. Bohužel se tak nestalo. Možná to vlastně není úplně škoda, protože si neumím pořádně představit, kdo by se hry musel ujmout, aby stvořil ekvivalentní dílo. Určitě by to nedopadlo dobře, fandové by byli zklamáni a já bych nadával.

Watchmen jsou tedy zpracováni, jako obyčejná bojovka, mlátička, chodička. To je opravdu všechno.

Dva druhy útoků, chytka, dva speciální tahy, jeden blok, dvě postavy ke hraní v multiplayeru. Komba mají naprosto standardní průběh - AAAA, BBBB, ABBB, BAAA... prostě nic nového a vůbec ne převratného - spíše naopak.

Ale zábavného.

Watchmen mi ze všeho nejvíc svým stylem připomíná neprávem opomíjenou hru od Rockstar zvanou Warriors. Běháme po ulicích i interiérech, potkáváme gangy nepřátel a ty strašlivým způsobem masakrujeme pěstmi, kopanci a sem tam zbraněmi typu olovená trubka. Povedená komba jsou odměněny naprosto brutální dodělávačkou, na kterou je radost pohledět. Jak hrdinové invenčním způsobem drtí veškeré údy svých nepřátel - to je prostě to správné násilíčko, které nás tolik baví, co si budeme namlouvat.


Určitě je škoda, že si grafici nepohráli s detaily jako vyhřeznuté vnitřnosti, otevřené zlomeniny, viditelné monokly a sekance, více křupání páteřních plotýnek... ale i tak je hra "násilně zábavná", trošku ve smyslu God of War (i když tomu samozřejmě nesahá po kotníky).


To je tak všechno, co se ke hře dá řict. Ano, občas jsme svědky rozdělení cest našich dvou gerojů, občas musí spolupracovat přímo, jindy máme minipuzzle k vyřešení - standardní sortiment aktivit pro tento typ her. Ale díky vhodně volené grafice a animacím je na tuto hru radost pohledět, i radost ji hrát. I když je velice primitivní a v zásadě jde o urážku předlohy - prezentovat ji jako rubačku.


Mám za sebou jenom tři levely, ale musím říct, že jde o dobrou odpočínkovou hru, která za ty prachy stojí. Čekat toho nesmíte mnoho, chybí mi online multiplayer, ale i přesto, že hra si nezaslouží více, než 6/10 v nějakém inteligentním hodnocení, musím říct: Hej, tohle není špatná hra, vlastně ji doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat