15. 7. 2008

Final Fantasy XIII pro XBOX 360

Je jenom málo věcí, které hnou žlučí i těžce flegmatickému člověku, jako jsem já.

Playstation 3 byl od začátku spíše outsiderem, ale se slibnou budoucností. Zatímco XBOX 360 nabízí plejádu her, jen málo z nich je kvalitativně tak na výši, aby mne donutily tuto platformu poříditi - a i tak tento zlomek AAA her vychází (obvykle s půlročním zpožděním) ve vylepšené variantě na PC, které mám dostatečně výkonné. Playstation má her mnohem méně, ale takové ty libůstky z mého hlediska vysoce přesahují celkovou nabídku Microsoftu - mám na mysli hry jako Resident Evil 5, Grand Theft Auto 4, Gran Turismo 5, Final Fantasy 13 a zejména Metal Gear Solid 4...

Resident Evil 5 vyjde i pro XBOX 360, to se ví už dlouho. GTA4 bylo ze začátku koncipováno jako multiplatformní titul, na podzim vyjde pro PC.

Gran Turismo 5 je technologickou prezentací PS3, takže se jej na Xku těžko dočkáme z principu (je to jakoby Sonic dělal reklamu Nintendu... ouč!).

Takže nám zbyly dvě hry, které byly od začátku do dneška spjaty se značkou Playstation a o kterých se vždy debatovalo, jestli budou i na XBOX, jelikož ten s vyššími prodeji přinese vývojařům a vydavatelům více peněz.

A není zas tak divu, XBOX 360 má ve světě v současné době přibližně 20 milionů prodaných kusů konzolí (0.6 milionu Japonsko, 12 milionů USA, zbylých 7.4 milionu připadá na Evropu a zbytek světa), oproti tomu má Playstation 3 "pouze" cca 14 milionů prodaných kusů konzolí (2.25 Japonsko, 5.21 USA a 6.54 zbytek světa) (mimochodem Nintendo Wii "se kterým nikdo nechce soupeřit" má 28.5 milionů prodaných kusů konzolí po celém světě). Vedle toho je bez diskuze fakt, že při minimálním grafickém rozdílu mezi konzolemi se pro XBOX snáze programuje, proto hry na Xku vypadají stejně a někdy i lépe, než na Playstation 3, která disponuje teoreticky vyšším výkonem - když teda hovoříme o multiplatformních hrách. Primární je XBOX, na PS3 se to portuje. Samozřejmě u AAA titulů, jakou jsou právě GT5, MGS4 a FF13 je rozdíl znatelný...

Square Enix jsou japonským tahounem na poli japonských RPG. Nikdy se netajili tím, že nemají příliš rádi (první) XBOX a byli jakousi jistotou pro SONY, že budou dělat hry výhradně pro jejich konzoli (podobně, jako do vydání FF7 pro první Playstation, byli Square zárukou pro Nintendo). A počítalo se s tím i dneska. Jenže doba se mění. S poměrem prodaných konzolí při poměru nákladů na vývoj her se stává otázka financí důležitější a důležitější. Není proto divu, že oznámili poměrně slušné množství her i pro XBOX 360 - některé dokonce exkluzivně, jako Infinite Undiscovery a Star Ocean 4 (což je série začínající na SNESu, pak PSX, PS2... a nyní X360), mnohé multiplatformně (Last Remnant). Ale pořád tady byly Final Fantasy 13.

Včera večer na E3 Square oznámili, že na předělávce FF3 pro X360 se již pracuje a že dokonce vyjdou obě verze ve stejný den (tj. to samé, jako Last Remnant).

Co bude teď? Kojima se pustí do remaku MGS4? Hra, o které tvrdil, že má 50 GB a je na DVD prakticky nerealizovatelná? Kde udělalo PR / marketingové oddělení chybu?

A proč mi to hejbe žlučí?

Je mi v podstatě jedno, jaké hry vycházejí na XBOX 360 - ty nejlepší si zahraju na PC a nebudou-li, tak co, v nejhorším si tu prokletou mašinu koupím. Vadí mi ale velice to, že i v dnešní přepokrytečtěné době jsou tací, kteří se tváří, že věří v nějaké ideály... a z nich i po obrovském hypování a potvrzování, po stovkách tiskových konferencí a desítce herních veletrhů, se nakonec vyklube, že je všechno jinak. A to mi vadí.

Pak mi taky vadí, že se rozdíly mezi konzolemi smazávají, exkluzivní tituly jsou to, co jednotlivé platformy výrazně odlišují. Můj názor "v ideálním případě mít všechny platformy" platí, ale takhle pozbývá na smyslu. Poslední podstatné rozdíly mezi X360 a PS3 je tedy ve warezu a (ne)placeném online. A to je docela málo.

Poslední věc mi pak vadí - takový ten legrační posměch fanoušků. Na jednu stranu se těším na reakci mistra gutu Joe, to je jasné, ale na druhou stranu postrádám takovou tu hrdost, že jsem něco hrál na té a té platformě. Je to něco jako jet do Paříže na pyramidy. To prostě nesedí k sobě. A fandové na tom založí (ať už přiznaně nebo ne) vtipné filipiky, které budou jízlivé, asi jako rasistické poznámky v New Orleans po záplavách.

Nu což, co se dá dělat. Prachy skutečně vládnou a je taková doba.

SONY to prostě podělalo. Vydat konzoli, pro kterou neumí nikdo programovat o rok později při dvojnásobné ceně a se špatnými reklamami a hesly - to PS3 zabilo. A když se pokouší vstát z mrtvých, tak tohle. Bez her se konzole neprosadí, copak to nevědí?

Žádné komentáře:

Okomentovat