2. 3. 2009

House of the Dead - Overkill

Po delší době se na Wii objevila hra, kterou bych označil za velice dobrou. Jistě, je to jenom pekelná střílečka, klasický on-rails shooter, ale v těch Wii nepřekonatelně ruluje, takže proč by ne? Mindless fun, to tahle hra je.


Po té, co jsem nahrál desítky hodin v Ghost Squad, jsem čekal na nějakou pořádnou automatovou záležitost, která by mou touhu střílet enemáky ve velkém ukojila. Crossbow Training to nebyl. Resident Evil Umbrella Chronicles se blížily. House of Dead 2+3 je provařená klasika, ale teprve Overkill mne opět nadchnul. Je to totiž velká bžunda.

Něco málo z intra. Béčko na vás jenom kouká!

Na hře je nejdůležitější její stylizace do béčkových zombie filmů z padesátých a přilehlých let. Nebýt této stylizace, hra by ztratila 80% svého kouzla. Abychom byli ještě přesnější, tak stylizace je spíš do trailerů na tyto filmy. Děj hry je totiž vyprávěný napřeskáčku a mezi misemi není pojítko. Je to sestřih akčních pasáží jakoby z jednoho filmu, kdy střílíme hromadně zombáky, pak je nějaká animačka, boss - TIME SKIP - a ocitneme se někde úplně jinde a slyšíme hrdiny hovořit o něčem, co se stalo v časovém skoku.

Grafika hry je na Wii velice slušná, i když k dokonalosti má přece jen daleko. Naštěstí to nevadí.

Komentáře hlavních hrdinů jsou poměrně vtipné, odpovídají vtipnosti předlohám. Některé vtípky jsem už určitě viděl / slyšel v nějaké variantě, ale i tak se člověk musí prostě... smát. Ano, u této násilnické hry se prostě směju, je to výborná béčková zábava pro dělnictvo našeho sboru. Scéna, kdy vidíme jednoho zombíka, jak cpe mrtvolu do drtičky na zahradní odpad, zatímco druhý zombík je pod strojem a požírá výslednou kaši - to nemůžete brát vážně. Nikdo to nebere vážně, hlavně autoři ne a to je moc dobře.


Přitom samotná hra je velice slušná! Zombíci na nás nabíhají v dobrém počtu, mají jasně dané chování, lekací otvírání dveří je na každém rohu, můžeme občas zpomalit čas, sbírat bonusy, tunit a kupovat nové zbraně, hrát několik jednoduchých miniher a to všechno zabalené do velice pěkné grafiky s několika důmyslnými filmovými filtry, takže ačkoliv její technologická kvalita výrazně nepřevyšuje možnosti Playstation 2, dá se na to koukat. Faktem zůstává, že se hra sem tam seká, ale jde to přežít. Hudba je také stylová zvuky slušné a "herecké výkony" uvěřitelné v rámci předlohy. A když pak v jedné scéně vidíme snad dokonce bradavku, tak je jasné, že jde o 18+ titul, no ne?


Hra je samozřejmě celkem krátká, na střední obtížnost ji lze dokončit za hodinu a půl i rychleji. Obtížnost je sice celkem nízká, ale je možné si přidat do hry více zombíků a hrát také tuhý Director's Cut s omezeným počtem continues. Samozřejmostí je perfektní dvouhra, která sice dále snižuje obtížnost, zejména u bossů, ale prostě tohle je opravdová zábava.


Co víc chcete slyšet o on-rails shooter? Overkill má všechno, co má tento druh hry mít. Obrovskou replayability, pěknou grafiku a hudbu, skvěle navržené levely a nepřátele (klauni!), vyvážené zbraně a řádnou porci nadsázky podtrženou ujetým příběhem a dialogy. Až na tu totální neoriginalitu herního konceptu mne nenapadá, co vytknout. Takže budete mi věřit, že jsem si hru objednal a hodnotím 8/10? A co na to Dead Space Wii?

4 komentáře: