20. 8. 2008

Kolonizace se vrací! Civilization 4 - Colonization

Rychlovka ze zákulisí - náhodou jsem se dozvěděl o novém datadisku pro Civilization 4 s podtitulem Colonization. A podle všeho se jedná o opravdovou starou dobrou Colonization v kabátě čtvrté Civky, což je paráda.

Nový vzhled je rozhodně krokem vpřed.

Jsem velký fanda starých Civilizací a i Kolonizace se u mne docela dlouho ohřála. Nemá obšírného smyslu se rozplývat nad distribucí rumu domorodcům, ale vypíchnu jinou věc. Rozdíl Amiga a PC verze, která byla diametrální. Jsem samozřejmě spíše Amigista, když se na to ptáte, takže nechám na vás srovnání PC:


A nyní Amiga:


Jak je vidět, pokročilý a profesionální vzhled hry běžící přímo v operačním systému ve Workbench na vlastní virtuální obrazovce s plně modifikovatelným GUI. To je síla Amigy, na kterou PC prostě nemělo ani omylem.

Ale abychom si nalili čistého vína, Amiga verze trpěla nižší rychlostí - a to zejména na holých A500/A1200, navíc bez harddisku byla i diskotéka se třemi disketami docela problém. Oproti tomu měla 386 výhodu. Všechno se ale srovnalo s turbokartou a trochou té paměti. Ale v principu řečeno - Amiga jede! ;)

15 komentářů:

  1. pardon, ale ta amiga verze me osobne teda krasnejsi nepripada. naopak nesnasim, kdyz ruzne hry prebiraji gui prvky z operacniho systemu (casty neduh hlavne windows 3.11 a windows 95 her). mam rad, kdyz je interface hry primo sladeny s grafikou a prostredim hry samotne; kdyz tam vsude vidim krizky, minimalizace a maximalizace, tak mi to ubira na atmosce.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz se vratim do roku Kolonizace, vidim, jak mam 386tku a muj kamarad Amigu 1200. A ja hral Kolonizaci, on hral Kolonizaci. A ja mu rikal. Moje verze je lepsi, protoze ty tvy okna v Amiga OS jsou uplne zbytecny, stejne na obrazovce mam vsechno co potrebuju, tak co bych s tim hejbal? Ale on mi zacal neco vykladat o multitaskingu, neco o tom, ze PC oproti Amize je povl a kde co. Zahral jsem si to i u nej, ale stejne se mi to vic libilo na my 386 :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo a driv bych se to tomu kamaradovi neodvazil rict, protoze by me asi zmlatil :) Ale Kolonizace, stejne jako vetsina her z te doby i pozdejsich mely na PC vice barev, nez na Amize, ta umela snad zobrazit jen neco pres dvacet barev z nejaky palety x barev? A PC umelo zobrazit vsech 256 barev ve VGA a ono to bylo videt!

    Ale Amigu jsem mel samo taky rad ;)

    OdpovědětVymazat
  4. tvp: Mno, je fakt, že OS3.1, ze kterého pochází screenshot, není z dnešního hlediska designově na výši, ale kdybys to rozhraní znal, tak bys viděl, že je mnohem komfortnější, než Win 3.11 ši Win95 své doby (a svým způsobem i WinXP). S tou atmosférou bych i souhlasil, zrovna u tohoto typu strategických her mi to nevadí. Každopádně možnost procházet si mapu, taktiky a statistiky během výpočtu tahu nepřítele je luxusní.

    robotron3: Pozor tady, pozor! Jsem zlý Amigista a žeru PC děti! ;) Nebudu tě zahlcovat technickými daty, každopádně Kolonizace má na Amize 64 barev (z palety 256) a PC verze má grafiku importovanou, liší se GUI, které má možná více barviček, ale hlavní výhled je prakticky stejný. U té Amigy také hrálo roli možnost dát si libovolné rozlišení (třeba 1280*512 interlaced) (to chce samozřejmě turbínu) a pak jsme zase někde jinde.

    Tak jako tak se zdáš jako ideální kandidát do úvodu Amigy v mém doupěti ;). Pak hodně věcí člověk pochopí. Virtuální obrazovky dodneška Windowsy nemají a ani Linux s Compizem nebo Berylem neumí udělat obrazovky s nezávislým rozlišením, protože Amiga to má hardwarově... atd ;).

    Každopádně - bez ohledu na vkus jsem chtěl screenshotem demonstrovat sílu Amigy jako takové, Colonizace je jen kulisa, každému určitě vyhovuje něco jiného. Každopádně mít pěkně fullscreen mapu ameriky a tam hejbat jednotkama - a podle potřeby si nahazovat okna s informacemi - u tý Kolonizace to bylo využitelné a z PC verze jsem byl zklamán (ale jelikož jsem měl holou A1200, tak jsem byl nadšený z rychlosti ;).

    OdpovědětVymazat
  5. Kdybys chtel neco psat o Amize, to bych si mile rad precetl, protoze Amigu jsem mel opravdu rad :) I kdyz jsem ji nevlastnil a chodil jen na ni hrat ke kamaradovi. Nejvic sem vzdycky zavidel Amize Settlers, jako jednicku, myslim ani zadna dalsi na Amize nebyla. Pod dosem totiz bylo mensi rozliseni (na SVGA PC nemelo dostatecny vykon) a hlavne ta hudba! Vzdycky kdyz sme hrali na Amize, ta hudba me primo ucarovala. A pak sem se vratil domu, a pustil si to stou SB pro syntezou a fuj!

    Takze ono melo kazdy to svoje :)

    Ohledne OS Win 3.1, proti Amiga OS to byla samozrejme spatna parodie. Ale zase MS-DOS na hry me vyhovoval. Jak ale hry prechazely pod Win, to uz bylo horsi.

    OdpovědětVymazat
  6. robotron3: O Amize bych psal MOC dlouho a hlavně bych se opakoval. Všechno podstatné najdeš na Proberově portálu, kam také píšu:

    http://amiga.probers.info/

    Pokud bys rád Amigu okusil, doporučuji emulátor a tento můj návod:

    http://www.rpghry.cz/dds/winuae_manual.htm

    Ale jestli se sejdeme na pívku někdy, je mým koníčkem Amigu předvádět hostům u mne doma ;).

    OdpovědětVymazat
  7. Rad :) I kdyz tenhle patek uz neco mam, ale jiste bude cela rada dalsich prilezitosti :)

    OdpovědětVymazat
  8. Amiga mne bohužel minula a dodnes toho lituji. Dlouho dobu jsem zamrznul na C64 a pak přešel díky školním 386 přímo na P120 s W95. Takže jsem si pořádně neužil ani W3.1

    OdpovědětVymazat
  9. Amiga bola skvela ja som po 1040 STE s monitorom hupol na 1200 s HD (turbo karty som vynechal) a musim povedat, ze to bola fajn doba. Aj tam sa vsak zacinalo prejavovat typicke bobtnanie - prehadzovanie disket na verziach bez HD bol na nervy lezuce, ale co uz dobra pokrocila a za chvilu budeme prehadzovat BR disky :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Mnojo, Commodore to podělali tím, že podcenili vývoj nových technologií a místo toho jen rozšiřovali nebo urychlovali ty stávající prvky - a to ještě málo :(. V roce 1996, kdy šly 486 pomaličku na 100 MHz měla Amiga 1200 jenom 14 MHz a nejsilnější Amiga 4000 snad jen 25 MHz - a i po přidání turbokarty 060 jsme se pohybovali okolo 65-75 MHz, což bylo prostě málo - a to nemluvím o paměti. Amiga měla výjimečnou architekturu, tou má co říct ještě dneska (viz AROS), proto dokázala konkurovat 386/40 MHz, ale s nástupem 3D grafiky šla úúúúúplně do kopru.

    Naštěstí jsou tady fandové, že ;). Moje A1200 je poladěná docela dobře (a to za nijak šílené peníze). Mám tam 100 MB RAM (původně 2 MB), 2 GB CF kartu místo disku, data do toho sypu přes PCMCIA, ale mám tam i bezdrátovou WiFi kartu, se kterou lezu na net, stahuju, případně mám v PC FTP klienta a sosám přímo z PC. Turbokarta 060 je to nejsilnější, co se pro klasickou Amigu dělalo, pomocí WHDloadu jsem se zbavil disket (disketovku tam mám z nostalgických důvodů ;) a vyjma toho, že nemám scandoubler pro napojení na monitor (jsem tedy momentálně omezen na klasickou TV, ale to nevadí zas tolik), mám stroj přibližně na úrovni Pentium 100, ovšem s Motorolou uvnitř, perfektním operačním systémem a architekturou Amigy.

    Získávám tím bambilion her, krásné dema, výtečný nástroj na dělání hudby, 2D grafiky, ale mám tam i věci jako Cinema 4D nebo Lightwave - ne snad, že bych to používal (modelování je v pohodě, ale rendering je stále pomalý ;). To vše v základní A1200 - ted v "o něco větší klávesnici". Proto mám Amigu tak rád ;).

    Celkem mne to stálo asi tak 50 tisíc, když si v hlavě rekapituluji všechny možné náklady za dobu, co se jí aktivně věnuju...

    Teď si budu jednu z Amig stříkat na černo... mám jich víc, mám i CD32, dokonce mám jako jeden z mála v republice Minimig (je teda dost slabej, ale to se zlepší) a tak... chybí mi jen A600 - tu jsem vyměnil za tu 060 do A1200 právě ;).

    OdpovědětVymazat
  11. Dave to delo ! Me uznani. Jsem podobny milovnik Amigy a jeste v dobe nastupu 486/Pentii jsem radeji investoval do A1200 80 HDD 4 MB Fast RAM + monitor. Za 25 000. Vsichni mi tenkrat rikali at jdu radsi do slabsiho pc,Amize ujizdi vlak (a nejde ani tak o vykon, ale o softwarovou podporu), ale nejak se mi nechtelo.Nastaly pak krasne casy s luxusem v HD, tenkrat uz vetsina slusnych her sla instalovat(hlavne Bloodnet, Dreamweb a silena diskoteka Mortal Kombat 2) a na nektere starsi vysly zpetne podpory. To byl fofr. Navic kamosi ke me porad chodili hrat Alien Breed 3d, protoze na hole A1200 moc rychle nejela.
    Proste zlate casy, skola a tim padem i dost casu na to hrani.

    OdpovědětVymazat
  12. minitroll: To jsem rád, že to někdo takto od popisu ocení ;). Je to můj miláček prostě ;).

    Ještě pro zajímavost - loni proběhlá Lotus párty:
    http://www.rpghry.cz/dds/lotus/amigalotus51.jpg

    A moje Amiga Online ;):
    http://www.rpghry.cz/dds/aonline_12.jpg

    (Změna čísel v názvu obrázku - více fotek ;).

    OdpovědětVymazat
  13. Joo, ta Lotus party vypada vyborne, hlavne ta 600 v popredi. Smrrrk:)

    Ale popravde, Lotus me nikdy moc nebral, me bavily Crazy Cars III. To navysovani sazek a soutezivost tam byly vyborny.

    OdpovědětVymazat
  14. A to nevíš, že ta přední A600 je spojená kabelem s A1200 vedle a hraje se Lotus 2 ve čtyřech ;), mrkni na další fotky ;).

    OdpovědětVymazat