19. 8. 2008

Turok 3 - demo

Pocit zbytečnosti a prázdnoty. Tak bych definoval svoje dojmy z dema na first person střílečku Turok 3, kterou jsem ze zvědavosti stáhnul z PSN.

Turok, jeho dva díly tedy, mne vždycky fascinoval. Zatímco první díl na N64 doslova vyrážel dech a jeho remake pro PC byl první hrou vyžadující 3Dfx akceleraci jako standard, díl druhý nabídl snad nejširší paletu přenosných zbraní a hromady kusů polygonů na odstřel. Co mají oba díly společné? Stylizovaná grafika, která navíc byla vždy ve své době zajímavá, neřkuli na technologické špici, absence příběhu, poněkud specifický level design (já bych řekl zmatený) a pekelné skákací pasáže (no dobře, Turok je asi první střílečkou, který zavedl skákání v takové míře, čímž zkroutil žánr do nepěkné pozice - ale nemůžeme jej vinit, protože kdyby to nebyl on, udělal by to někdo jiný. Ale autory svázat a nachcat do uší - to každopádně). Kombinace těchto jevů patrně způsobila, že jsem ani jednu hru nedohrál do konce, ale strávený čas byl poměrně zábavný, takže si je pamatuji jako lehce nadprůměrné, specifické a dobové střílečky.

Ohlášení třetího dílu mne nechalo chladným. Přesto jsem ze zvědavosti sáhl po demu, abych nabyl empirické zkušenosti. Ó má chrochtobůznosti!

Příšerná grafika, příšerná fyzika, příšerné modely, náhodně rozházená munice a lékárničky, zoufale špatné hlášky, příšerné pokusy o příběh a donebevolající ovládání, které by se mohlo učit od Medal of Honor z Playstation 1. Každý dolar, který byl vražen do vývoje této hry, byl promrhán a autoři by si zasloužili třicet ran holí do hlavy.

Nejhorší na tom ale je prostinký fakt, že ta hra není zábavná! Náhodně vyskakující dinosauři, které díky ovládání není možné prakticky trefit, rádoby akční prostřihy z third person kamery, nudné zbraně - má tato hra vůbec něco (krom převládajícího first person pohledu), čím by se dala identifikovat jako first person shooter? Protože tohle je prostě hrůza!

7 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. To jde videt, tisic lidi, tisic chuti.
    Turok jedna, ok tenkrat jsem kvuli nemu, Star Wars (oboje predelavky z Nintenda 64) a Quake GL koupil akcelerator. Turok sel, spousta zbrani a pekni dinosauri, kteri konecne rozdilne umirali. Zato dvojka, o par let pozdeji, prisla s tim samym, jen mirne vylepsena grafika a to v dobe Half Life a Unrealu(ten byl nudny, ale pekny) a prislo mi to hrozny. Nenapadite urovne, mlha, proste brak.
    Noveho Turoka jsem hral plnou verzi, nikoliv demo a po nudnem uvodu se hra celkem rozjede a...musim priznat, ze me bavila. Hlavne reznicina s nozem. Ta ma v teto hre dobry feeling a mensi dinosaury jsem ani jinak nezabijel. Ale Dave ma pravdu v jednom : To ovladani je shit. nevim jak to delaji, ale Darkness, Kane and Lynch a Turok maji naprosto pomale a nevhodne ovladani. User friendly jen vzdaleny sen. V roce 2008 misto sofistikovaneho boje hrac bojuje s ovladanim.

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě je možné, že je plná verze lepší, moje kritika se vztahuje čistě k demu. Na jeho základě bych si plnou určitě nekoupil, i když bych byl fanda. Možná na PC, kde by bylo ovládání snad méně pokažené.

    OdpovědětVymazat
  4. 3DFX som si tiez kupil kvoli Turokovi a potom nejakej SW hre, uz si nepamatam, ale dodnes mi utkvelo v pamati ako som lietal na Snow speederi okolo paprčiek AT- AT. Ovladanie - ja som konzolu "nepolíben" práve, kvoli ovládaniu. Zatial mi staci mys a WSAD, ale pri niektorych konzolových konverziach je to tragedia (hlavne ked sa neda zmenit, ale napriklad kvoli BGE na PC som sa naucil nemenit si Y os, pretoze to bola krasna hra) UZ som viac krat rozmyslal na PS2 kvoli SOC a ICO, ale nejak nic. Teraz zase spekulujem nad WII, ktore mi pide ako rodinny utuzovak so skvelym ovladanim a super zeldou- hranie a zabava s ostatnymi clenmi familie - ziadne hardcore hranie. Na moj vkus vsak vsetko co chcem stoji dost penez a WII nezlacnuje, lebo sa predava ako parky v rozku.

    OdpovědětVymazat
  5. Star Wars: Shadows of the Empire to byly, abychom byli přesní ;).

    Wii je bezva i na hardcore hraní, jen co do absolutního počtu hardcore her pokulhává - přesto nejde o nijak nízké číslo. Wii je navíc první konzole, kde se dají FPS hry ovládat jedna báseň - ne na úrovni myši, ale rozhodně intuitivně a velice to ponoří do hry. Mrkni se do sekce mých článků "topten", věnuji se tam výběru nejlepších her pro Wii, mohlo by to pomoci.

    Cena Wii ale ještě nějakou dobu neklesne, to je jasné.

    OdpovědětVymazat
  6. jo..cena WII jasne ze este dlhu dobu neklesne. A ked uz tak by som kupil WII so 4 sadami ovladania Remote aj nunchak aa mozno aj FIT, co je dokopy dost este dost palka. Clanky o top ten su super, uz som ich cital, dik.

    OdpovědětVymazat
  7. Na druhou stranu se Wii dá koupit v online aukcích i se základní výbavou za slušnej peníz (mnohdy i s čipem). Jestli mohu doporučit - Wii (základní balení obsahuje jeden Wiimote a Nunchuk), dokoupit další Wiimote a Nunchuk, 2x GameCube ovladač a 1x memory kartu na GameCube. Wii Fit není špatné, ale to počká. Takhle můžeš hrát všechny Wii a GameCube hry a mnohé Wii hry se lépe ovládají skrz GC ovladač, nemluvě o Virtual Console hrách.

    OdpovědětVymazat