12. 10. 2009

Natáčení studentského projektu

Moje kamarádka Martina studuje nějakou školu na animace nebo co, kde v rámci prvního ročníku musí studenti natočit krátký film prakticky na libovolné téma - ale za pomocí staré dobré analogové techniky. Studenti si tak film nejen natočí, ale i vyvolají a sami ručně nastříhají, což je v jednadvacátém století celkem zajímavá aktivita.


Co se příběhu asi dvouminutového filmu týče, Martina si vymyslela storyboard o tom, že se setkají dva kamarádi v hospodě, vytáhnou PSP / DS a hrají proti sobě nějakou bojovku. Následně se tyto dvě osoby "utkají" v reálu, přičemž tato reálná akce bude prostříhána záběry z počítačové hry.


Pro nejvěrohodnější rekonstrukci byl vybrán Street Fighter 4, Rufus (ano ano, toho jsem hrál já) vs Sagat (Masák) - to vše v lokaci pod mostem, který v reálu suploval Barandovský most. Samozřejmě nesejde na tom, že tato hra není pro PSP ani DS, ale v rámci umělecké licence je to vhodný produkt.


Při natáčení jsme si sami zvolili jisté přiznání amaterismu a značné odlišnosti proti originálu, což není v rozporu s významem projektu - je skoro jedno, co si člověk natočí a jak. Takže jsme si s Masákem nacvičili několik bojových scének v délce několika málo vteřin. Byla to celkem sranda.


Bohužel nám selhala techika samotná. Filmový pás se v kameře zamuchlal a veškeré natočené záběry byly v tahu. Co je taky dost smutné - Martina má k dispozici jenom třicet metrů filmu, přičemž jsme přibližně deset museli vyhodit. Kvůli závadě kamery se natáčení bude opakovat příští sobotu.


Nepočítám s tím, že by se výsledný film digitalizoval, takže to tady zmiňuji jen jako perličku ;).

5 komentářů:

  1. Ahoj, škoda že jsem se nemohl účastnit, doufám že jste to přežili ve zdraví :-) slyšel jsem o všech komplikacích, tak třeba příští týden to půjde líp, snad taky dorazim. Jo Martiny škola se jmenuje FaMU, obor animace, čus M.

    OdpovědětVymazat
  2. hele, ja bych ten film ale chtel videt. :) at to martina kouka hodit na youtube. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sice to nevyšlo, ale tuto sobotu roztočíme hvězdná kola :)
    Ten film bych pak chtěla digitalizovat, jestli to pude.
    ahoj Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Mnojo, teoreticky by šlo natočit produkci z plátna na digitál, jako nejjednodušší variantu ;). Digitalizovat to snímek po snímku je dost na hlavu, když to má těch 20-30 metrů ;).

    OdpovědětVymazat