23. 10. 2009

.detuned

Mám rád dema, mám rád umělecky zaměřené softwary (byť jde často jen o pokusy) a mám rád hry a interaktivitu. Detuned by tedy mohlo být pro mne, že?


Detuned je poměrně zajímavý pokus o "něco jiného". Umělecká ambice interaktivity sice končí u možnosti kombinovat asi desítku prvků najednou, které mění dění na obrazovce, ale nejde říct, že je to něco zavržení hodného. Zcela záměrně jsme "okouzleni" obrazem, který se nedá nazvat jinak, než bizarní, což je v pořádku. Na můj vkus ale bizarnost nepřekračuje žádné meze, aby mne usadila. Nedávno jsem se opět díval na Akiru a nemusím jít k této klasice, abych poukázal na hranice grafické bizarnosti, které by umělci měli překonávat.


Pohled na chlapíka, kterému se mění hlava, umí "něco jako tancovat" a do toho jde měnit barevné filtry, není uspokojivý déle, než pět minut, než vyčerpáte základní možnosti. Kombinování prvků, natáčení kamery a podobně není zábava ani hrát, ani jen sledovat. I když teoreticky by šlo synchronizovat obraz s hudbou a dělat tak interaktivní screensaver. Předností je možnost pustit si libovolnou MP3 z disku.


Celkový dojem z .detuned je velice podobný dojmu z dema Linger in Shadows. Nápad udělat něco jiného je v podstatě chvályhodný, ale kvalita produktu neexceluje ani v jednom aspektu. Detuned je v zásadě nuda s bídou, který vypadá zajímavě jenom na screenshotech. Jakmile to spustíte, všechno zmizí.


Za těch osmdesát korun tedy člověk dostane hrstku trofejí a to je docela smutné. Ani konzumace drog nepomáhá.

3 komentáře:

  1. tyjo, na ty drogy jsem spoléhal, kua.. Takže peníze radši utratit za pivo, ok.

    OdpovědětVymazat
  2. Na drogách je pak MNOHEM lepší třeba Katamari, dokonce i Flower mi přijde zábavnější.

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, s tim vašim PROFITEM jsem toho užil dost na Nyxu, což mě donutilo ke koupi a konečně vim, o čem ten PROFIT je.

    OdpovědětVymazat