30. 1. 2009

Zephyr - scan

SCORE č. 14, strana 33, autor Andrej Anastasov. Jedna z jeho nejlepších recenzí vůbec. Zajímavé na hře je, že ještě nedávno nebyla na MOBYgames a obecně jsem hru nikdy neviděl. Dlouho jsem se domníval, že hra nikdy neexistovala.

Klikněte pro zvětšení - cca 1 MB.

Další postřehy ze SCORE č. 14:
- František Fuka nás seznamuje se hrou Magic The Gathering a s filmem Hvězdná Brána.
- profil firmy FTL - smrtelná záměna autorů Dun Darach a Dungeon Mastera (málo lidí ví, že firma Gargoyle Games se přeformovala do FTL - Faster Then Light, ALE Dungeon Mastera má na svědomí firma FTL Games - úplně jiní lidé! A právě amaterismus tehdejších redaktorů vedl k tomu, že si každý myslel, že Gargoyle Games mají na svědomí Dungeon Mastera - včetně mně).
- rubrika TechBox se věnuje CD-ROMům, které stojí 4-15 tisíc korun - nejdražší NEC je s changerem na 7 disků za 17.000 Kč.
- na téže stránce jsme informováni, že přenosová rychlost single speed mechaniky je 150 MB za sekundu.
- recenze na Space Pirates (30%), Voyeur (20%), Shaq-Fu (84% !!!!), Virtuoso (27%), Cyberwar (30%) a samozřejmě Zephyr (20%) - tohle SCORE je sračkami prostě přecpané!
- hrou měsíce je Descent (90%), následován adventurou Hell (87%). Bez zajímavosti nejsou ani Rytíři Xentaru (80%).
- SCORE č. 14 má 84 stran a stálo 36 Kč / 45 Sk.

31 komentářů:

  1. Máš recht kámo, nedávno jsem brouzdal po internetu a narazil jsem na (fukční) tel. číslo na Adreje. Tak jsem mu volal, ale nebyl jsem schopnej se ho na nic zeptat jak sem byl podělanej(bylo to horší než oslovit nějakou pěknou holku)tak sem něco blekotal o tom jestli nemá nějaké volné místo...Každopádně Andrej byl naprostá a nepřekonatelná špička...Mimochodem, já si Excalibur kupoval od prvního čísla (Ok, úplně první byla dvojka).Dejve to si neumíš představit jaký to bylo, když ti časopis třeba se dvouměsíčním zpožděním přišel.Člověk se zavřel a přečet to od A do Z (několikrát).I ty návody jak zmiňuješ.Jinak tvůj styl psaní se mi líbí je trošku říznutej Andrejem a možná trošku taky Faridem, ale uchováš si svýho ducha.Jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
  2. Proč bych si to neuměl představit? ;)

    OdpovědětVymazat
  3. takhle to se staryma excaliburama delali vsichni, ono v tech dobach cernobilych excaliburu byl problem je vubec sehnat, takze to byla docela vzacnost a vsichni ty excalibury znali od prvniho do posledniho radku skoro nazpamet. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda začal později, to je fakt, ale čekání na Score, případně fetování starých Ex bylo prakticky stejné ;).

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda :)
    Ešte toho Virtuosa, prosím prosím.
    A Red Hell keby sa našlo...

    OdpovědětVymazat
  6. No zase časem, musíme udržovat napětí ;).

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy jsem nepochopil to bezmezné nadšení z Andrewa a hlavně tu dnešní vzpomínkovou euforii na něj. Recenze ve score na Jagged aliance 2 byla vtipná, ale už tenkrát z toho byla trošku cítit trapnost. Jsem toho názoru, že Andrew vlastně nikdy psát herní recenze neuměl, on byl prostě velice dobrý hláškař a komik-bavič. Přečtěte si recenze z Ex12 na monkey island 2 a indyho, to je prostě sračka. Neprávem byl vždy ve stínu Andrewa velice dobrý Ice, jeho recenze ve Score na System Shock 2 je prostě kurva dobrá recenze. Na druhou stranu ono to fungovalo, a proto bylo tenkrát Score tak kultovní, protože mělo baviče Andrewa, velice solidního recenzenta Iceho, techboxáře Wolfa a filmového Fuku (který zpackal recenzi na full throtle). Ano fungovalo to, ten časák byl prostě bomba, ale jenom jako týmová práce. Pokud jsem offtopic tak sorry, ale nerad bych, aby se na tak kvalitním blogu stavěla modla Andrewowi, od toho jsou jiné blogy.

    OdpovědětVymazat
  8. Andrewovi ako človeku dúfam nie, ale jeho niektorým recenziám (JA2, Dreamweb, Red Hell, Virtuoso a Zebyr) pokojne. Sú to právom kultové diela, s ktorými vyrastala celá generácia hráčov.

    OdpovědětVymazat
  9. a co teprve Paranska Balada

    http://www.oldgames.sk/casopisobr.php?gallery=90&image=1966

    pokud neznate, tak doporucuju :)

    OdpovědětVymazat
  10. zak 8A, Franta Parba byl dlouhou dobu muj zivotni vzor :DD

    OdpovědětVymazat
  11. jo jo jo všechno je to moc velká švanda, ale herní recenze to nejsou ani náhodou, v některých neřekne o hře vůbec nic jako v JA2 a nebo neřekne nic a ještě spoileruje jako v Hellu. Ale tenkrát v pubertě to byl velkej vodvaz, člověk ještě nevěděl co s pinďourem, tak to s tim obdivem schytal Andrew.

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymni: ceni se, ze nejsi tak oportunni jako asi vetsina, ktera Andreje bere automaticky jako nejlepsiho, ale on byl skutecne topman.BTW:(JA2 recenze je shit, ale cetl si treba recenzi na Xenon 2,jo a k tomu Indymu a Monkey II ona kvalitni recenze se na par odstavcu pise docela tezko kamo.

    OdpovědětVymazat
  13. Andrew psal i nadherne navody, na tech zacinal. JA2 je i podle me hrozna recenze, kdyz bych to mel brat jako recenzi, ale to jsou taky spis extremy. Krome toho psal i informativne velice dobre recenze a pritom se skvele cetly. On zkratka umel psat, a uz jenom po prvnim odstavci jste poznali, ze je to Andrew. Clovek muze rici, JA2, to byl shit, ale skutecnost je takova, ze Andrew byl proste dobrej, jeho recenze nebyly "jen recenze" ale male literarni dila. Obcas nekdy ujel. Ale kvuli tomu preci nemusim e ignorovat vsechno ostatni.

    OdpovědětVymazat
  14. Jo, Zephyr...na to si celkom aj spominam - teda hlavne na tu recenziu, hru som v zivote nevidel :) Pravdepodobne nastastie :)

    A Space Pirates, pokial je to ta hra co myslim, tak...ano, je to sracka, ale bohovsky srandovna a zabavna sracka - ostatne je to hra od ALG, pokial sa nepletiem. :)

    OdpovědětVymazat
  15. anonymní 2 anonymní: já beru Andrewa jako součást týmu, který vytvořil kultovní časopis, to ano, viz mé komentáře dříve, ale jak si sám napsal, něco je opravdu shit. Jenom mě zaráží stálé masturbace nad Andrewem.
    Copak Ice nebyl dobrej, možná supr dobrej v psaní recenzí? a co Wolf?? Formánková? Kvapík? Co oni? Proč se nescenujou příspěvky těchto recenzentů??

    Anonyme, kde je recenze na Xenon? ať si to můžu přečíst? A btw u recenzí na indyho a monkey island 2 je strašnej už ten začátek typu Lucasfilm stojej za hovno ale, ... Ty to opravdu necejtíš, jak je to trapný?? A co recenze na Hell, nebo na Prisoner of Ice, nebo na Monkey island 3?? Hrůza. Myslím, že nejde o velikost recenze, ale o podání a celkový feeling, a to stálo prostě, aspoň v ex 12, za hovno.

    2 robotron: já Andrewa neignoruju, byl dobrej kašpárek-bavič týmu, ale co je recenze?? Co chápeme pod pojmem recenze? Co od recenze chceme? Nebo jsme tedy tehdá chtěli? Že občas ujel? Mě se zdá, že ujížděl dost pravidelně pořád, přečti si recenzi na Abe´s world nebo preview na ultimu, hrál on vůbec některé ty hry? Mě se zdá, s odstupem času, že ne. Ano, bylo to supr zábavný, dyť mi tenkrát bylo 11-14 a on byl Bůh. Ale pak přišla recenze Wolfa v levelu na Flashpoint a mě bylo prostě jasno, Andrew byl pouhý sráč, co hraní prostě nerozuměl.
    Nechci nikoho urážet nebo mu brát iluze, ale odpoutejme se od této emocemi deformované minulosti s troškou nadhledu a zaměřme se i na jiné fenomény a styly, které nejsou mainstream minulosti a můžou nás posunout trošku dál. Viz chápání Half-lifu v měřítku historie her.

    Tento blog pro měl byl vždy oázou v moři sraček a nerad bych, aby to šlo všechno do hajzlu jenom kvuli pitomci, co psal plky a spoilery místo recenze.
    Serte na Andrewa a pojďme dál.

    OdpovědětVymazat
  16. Z pseudoodborného hlediska se dá Anastasovi vytýkat hodně věcí, o tom není sporu. Já osobně to vnímám asi tak, že nějaký Andrej Anastasov si vytvořil personu "Andrew", která je děsně cool pařan a v této roli setrvával. Když začal psát pro Excalibur, tak je vidět dost hloupý styl psaní, ale když dostal možnost se naplno vyřádit se svou personou ve Score a tam mu to podle mne šlo výtečně. Z faktického hlediska jsou jeho "recenze" dost často prostě bláboly nebo souhrn hlášek - ALE - ty texty jsou povětšinou zábavné, začaly tvořit běžnou součást hovorové řeči lidových pařanů a dával hráčům / čtenářům pocit, že jim někdo rozumí a má je chuť pobavit.

    Pana Anastasova si dneska již vážit nemůžeme po tom, co se všechno stalo a co víme. Je to hořká pachuť, které téměř neguje vše, v čem jsme vyrůstali.

    Souhlasím s tím, že ICE psal z pseudoodborného (pěkné slovo) hlediska "prostě lépe", ale právě kombo ICE + Andrew je chtě nechtě symbolem pařanství - horko těžko najít významnější ikony v české herní historii.

    A to je asi ono - nemůžeme Andrewa ignorovat, nemůžeme na něj srát. Píšu si osobní blog a byl bych pokrytec a lhář, kdybych tvrdil, že pro mne Andrew (v plné síle) není pořád jedna z nejkultovnějších postav herní žurnalistiky. A ano, šlo to do hajzlu, ale... když si listuju starejma Score, tak je to tam pořád nabité. Možná to jsou pubertální hlášky nevyzrálého jedince, o tom není sporu, ale jeho vliv prostě nevymažeme. Nemá cenu se o to snažit, i když o Andrejovi Anastasovi víme tunu sraček, pořád ho z duše nemůžu vyrvat - koneckonců byl jedním z autorů, kteří formovali můj sloh.

    Rozumím ale tomu, že lidé dneska zpětně nemají šanci Andrewa (d)ocenit. "Byla jiná doba". Mne třeba minuly první Excalibury... jejich kvalita šla ve své době nahoru, takže když teď listuji prvními deseti čísly zpětně, nedokážu si k těm stránkám vytvořit nějaký vztah. Ke starému Score vztah mám. Zažil jsem to v době, kdy to mělo být zažito. Když to ale čte někdo nepoznamenaný, naprosto chápu, že mu to přijde jako odpad.

    Jinak ale ano, Andrew si hodně ujížděl - viz. jeho "Po nemastné neslané Ultimě 7 na nás Origin chystá doufejme lepší pokračování". O pár čísel později se nad U7 rozplýval. To by ho člověk zabil ;).

    OdpovědětVymazat
  17. Anonyme, myslim, ze to beres zbytecne emotivne a osobne. Pro spoustu lidi, co cetli Excalibury a prvni Score to tak proste je. Andrew byl clovek, co umel dobre psat, byl jiny, osobity. Proc se nevzpomina na jine redaktory te dobry? Asi proste proto, ze krome Andrewa to byla takova jedna hladina. Muzeme s tim nesouhlasit... Treba ja ICEho sem vzdycky vnimal jako takoveho uplne obyc recenzenta, ktery dost ziskal prave z te kombinace Andrew Ice, stejne tak zase Andrew ziskal protivahu z Iceho. Ale to je celkem jedno.

    Pripada mi akorat hloupe rikat, ze kvuli zmince o Andrewovi najednou pro tebe Daveuv blog ztraci na pritazlivosti, nebo jak to mam chapat? Proc proboha? To sem nikdy moc nepochopil. Dave pise nadhernej blog a ze napise zcela uprimne clanek, ktery se zrovna jednomu cloveku nelibi (i kdyz ve skutecnosti to neni ani clanek o vyzdvyhovani Andrewa do nebes, ale ciste informacne vzpominkova recenze ze stareho Score), co je na tom spatneho? Nic. Myslim, ze se nemusime posouvat nikam dal. Protoze to delame tak jako tak. Obcas je dobre si zavzpominat a netreba u toho sirit hysterii.

    OdpovědětVymazat
  18. Nech je Anastasov aký chce a nech majú jeho niektoré recenzie nízku informačnú hodnotu, predsa len sa mi čítali lepšie ako takmer čokoľvek iné v hernej žurnalistike. Recenzia by mala byť okrem informačnej hodnoty aj zábavná - bohužiaľ všelijakí Kvapíci a Formánkové a Tučekovia a Zvelebilovia sa pokúšali písať zábavne, ale jediní dvaja recenzenti, ktorým sa to v českej hernej tlači za celú dobu svojej tvorby darilo prirodzene a nenásilne sú práve Andrew a Michal Rybka. Dá sa s tým polemizovať, dá sa kydať na Anastasova, aký je to hajzel a podrazák a ktovie čo všetko (ostatne jeho doboví oponenti - napríklad taký Pavlíček a Elfmark - sú tiež pekní zmrdi, čo si budeme rozprávať), ale jeho recenzie proste budú kultové, aj keď sa armáda Anonymusov postaví na uši a odskáče z Dejvovho blogu do zapadajúceho slnka.

    OdpovědětVymazat
  19. Dave de Sade: Pořád ještě uctívám herní bohy a proto mě zaujalo, že už po několikátý píšeš, že Andrej jako člověk nic moc. Pár náznaků by tady bylo, ale nikdy sem se o tom nedozvěděl nic konkrétního. Nechtěl by si o tom napsat třeba nějáký článek, nebo by šlo o něco co se vůbec nehodí rozpatlávat?

    OdpovědětVymazat
  20. To by me taky zajimalo. Jestli jsem neco o Adrewovi slysel, tako to bylo vzdy stylem jedna pani povidala. Byly tu take veci jako recenze z warezu, Quake3 demo, atp. ale to byly praktiky, ktere delali vsichni. Me naopak prislo, ze to co se rikalo o Andrewovi, bylo vsechno svinstvo nahazene na jednu osobu, abychom si nad tim umyli ruce. Ale to je zase muj dojem, nicim nepodlozeny, z druhe strany extremni. Bylo by zajimave skutecne podle faktu, ne nejakych drbu, nebo zaujatych soudu, neco o tom napsat.

    OdpovědětVymazat
  21. Něco o tom (Andrewowi) napsat? Přečtěte si wikipedii, sérii otevřených dopisů od Andreje a Rohlíka na Bonuswebu nebo si poslechněte modráka na playforever. Myslím, že tadle kauza nestála za to, aby se s tim někdo dělal a možnost objektivity kauzy takto staré je naprosto nulová. A proto jako přihlouplý anonym co odskakuje na svých uších v západu slunce do prdele znovu navrhuji, serte na adnreje a pojďme dál.
    Peace and respect.

    OdpovědětVymazat
  22. Respektuji herní bohy, to je jasné, ovšem jako minulost, persony Andreje Anastasova a Jana Eislera... Bohužel dávat dohromady článek na toto téma - na to nemám. Fakta ale dohromady asi jen tak nikdo nedá, je tam větší porce, než nějaké blbé demo na Q3.

    Serme na Andreje DNES, ale zachovejme vzpomínku nad stránkami Score, to je podstatné.

    OdpovědětVymazat
  23. Ad Andrewovy recenze :

    Veskere chyby byly vnimany jako nepodstatne ve vichrici sdeleni !

    OdpovědětVymazat
  24. Excalibur uz me dnes oslovit nedokaze, Score 1-30? ano.

    OdpovědětVymazat
  25. by danny - Myslim ze minimalne stejne vtipne, ne-li vtipnejsi recenze jako Anastasovič psali Karel Papik, Bela Nemeshegyi a Franta Fuka. + samozdrejme ICE [cti : y-c-e]. Naopak Rybka me sedel mozna tak v prvnich recenzich, kdy se jeste drzel na uzde a nedaval pruchod svym asocialnim a namachrovanym tezim, ale specialne tohoto cloveka jsem nikdy nemusel. Anastasov byl nejsilnejsi ve svych uprimnych recenzich, kdy se samoucelne nepokousel o trapne vtipy, a celkove jeho pozdejsi recenze, kdy znovu prebral Score byly o dost slabsi (JA2 byla naprosta katastrofa), stejne jako cely casopis, kdy se snazil krecovite navodit tu starou atmosferu. Andrew nel navic tendence dost nechutne spoilerovat (Gabriel Knight), nicmene navody mel vyborny (kdyz to srovnam s prisernymi navody typu Drebota na BG2. Pozastavil bych se nad tim, jak vsichni odsuzujete jeho dalsi pusobeni v notoricky znamem escort.cz. Neni na tom nic spatnyho. Z jistych zdroju sice vypliva, ze Andrew neni zrovna rovina chlap, ale kdo z nas ho zna. Mimochodem Dejve, pokud znas nejaky drby, sem s nimi.:0)

    OdpovědětVymazat
  26. Projdi archiv článků - Excalibur byl, je, bude? - v komentářích je všechno.

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj dave.Mas prosim score 14 doma?mohu poprosit o scan clanku o Magic the gathering?Mohl bys mi ho prosim poslat na Stanleyman@seznam.cz
    Dekuji moc

    OdpovědětVymazat
  28. Snad nezapomenu, připomeň se mi po víkendu. Ale ten článek je hodně informativní pro lamky, nečekej zázraky.

    OdpovědětVymazat
  29. "velice dobrý Ice, jeho recenze ve Score na System Shock 2 je prostě kurva dobrá recenze"

    High five. Dodneška si pamatuju, jak jsem z ní byl orosenej až za ušima. Totéž Dark Forces. Oproti tomu Andrew, ten byl na moji mladickou dušičku až příliš hardcore, i když některý ty sugestivnější věci (úvod recenze na DM2) byly jistě velice poutavý. Ve svý době.

    OdpovědětVymazat