20. 1. 2009

Singstar

Já a Singstar. Ho-ho-ho! Zatímco hratelnost Guitar Hero považuji za hraniční mezi počítačovou hrou a memorizací ludolfova čísla, Wii Music překračuje o kus dál díky tomu, že není zpětná odezva, co se kvality týče, takže Singstar je logicky všechno možné, jen ne počítačová hra (ačkoliv zpětná vazba existuje). Přesto jsem neodolal pokušení, Hrabě Nula byl tak laskav a zapůjčil mi pro Playstation 3 Singstar a k tomu Singstar Rocks a Legends pro Playstation 2, neboť tyto disky jsou s PS3 hrou kompatibilní. Takže jsem zapojil dva mikrofony, vložil placku, nainstaloval update a dali jsme se s ženou do toho.

Stud. To je asi největší problém. Člověk se prostě stydí písničky, které i třeba důvěrně zná a pobrukuje si je v tramvaji, zpívat opravdu nahlas. Hlavně, když je u toho někdo přítomen. A ten někdo je v tomto případě i mikrofon, který dokáže detekovat výšku vašeho hlasu - nemluvě případně o životním partnerovi. Jistě, je možné si pustit jenom practice a zpívat si jen tak do větru, ale to zase míjí pointu hry. Takže první hodinu seznamování se hrou jsem trávil překonáváním studu, protože můj hlas chroptícího leguána po dvojité kastraci prostě není zpěvný, i když jsem přesvědčený, že zpívám jako Freddie Mercury. Takže k Singstar rada číslo 1 - alkohol.

Písničky. To je druhý největší problém. Kompilace jsou složeny z populárních skladeb, které zná člověk všechny z rádia, televize, Youtube... ale zkusili jste si někdy nějakou z těchto populárních skladeb zazpívat třeba ve sprše? Velice rychle zjistíte, že drtivou většinu pasáží zpíváte přinejlepším svahilsky a trefujete se tak leda do refrénu. Jistě, hra vám ukazuje celkem přesně tempo a texty, funguje to jako karaoke, to všechno ano, ale přesto všechno to není tak snadné, jak se zdá. Najednou se zamotáte a vaše výkonnost jde dolů. Znalost textů a jejich interpretace se dá samozřejmě opakovaným hraním / zpíváním samozřejmě naučit, ale ze začátku to spíše odrazuje, ztrácel jsem motivaci. Proto jsem do konzole vrazil disk se Singstar Rocks, kde byla jediná skladba od Queen - Don't Stop Me Now, kterou znám více než dobře. Heuréka! Takže Singstar rada číslo 2 - alkohol.

QUEEEEN!!!

No a to je vlastně celé. Skrz alkohol, dobré skladby a trochu té odvahy jsem se rozezpíval (což nemusí nutně být synonymum pro slovo "zpěv", jak je vnímáno ve všeobecném měřítku) a začalo to bavit. Dobré také je nesedět v křesle, ve stoje jsem se rychleji uvolnil. Několikrát jsme projeli Queeny, tam nebyl posléze žádný problém to zajet za slušný počet bodů (vrchol je tuším 10.000 bodů, takže když člověk udělá okolo osmi tisíc, lze to považovat za slušný výkon pro začátečníka), dále jsem jel Nirvanu (Smells like teen spirit, Come as you are) a zkusil jsem si i Cardigans (My favourite game), protože dělali intro ke Gran Turismu 2. Moje drahá polovička zkusla R.E.M. (Losing my religion) a ještě Robbie Williams + Nicole Kidman (Something Stupid). Když jsme zkoušeli velice dobré Outkast (Hey ya!), tak jsme dost pohořeli - rychlost + neznámá slova, na to prostě zatím nemáme.

Člověk si uvědomí, že v rádiu slyší skladbu dost zkresleně, když si broukám nějakej refrén v hlavě, nedojde mi, že zpěváci zpívají některé tóny déle, hlouběji nebo výše, nedochází mi, kolikrát jejich hlas při jediném "ááááá" změní výšku. Vidět to takhle graficky znázorněné a snažit se do toho trefit hlasem - je to dost chytlavé a je to výzva.

Samozřejmě je zde otázka, nakolik se jedná o počítačovou hru, protože přes přidanou hodnotu ve formě záznamů přes Eye Toy kameru a "soubojů" mezi oběma zpěváky jde o (s)prosté karaoke. A zároveň je jasné, že tahle hra "je tak trochu nefér", protože její výrobní hodnota je rovna ceně licencí za pár skladeb + 10 dolarů pro programátora v BASICu, takže dávat za takovou "věc" více, než tři stovky, co stojí nějaké DVD s hudebními klipy, je prostě nesmysl. Ale za nápad se platí, co se dá dělat. Konec konců velice podobně to funguje i u her jako RockBand a Guitar Hero. Přidaná hodnota ve formě mikrofonu, kytary nebo bicích prostě táhne.

FREDDDIEEE!!!

A je to tak svým způsobem dobře. Pozitivní dopad těchto her je v tom, že to dostane hry mezi normální lidi, nehráče, kteří si tak nějakou tu konzoli koupí a časem se seznámí i s ostatním světem her. Za to vlastně jsem velice vděčný.

Ale nezávisle na tom - po dvou hodinách křepčení, hledání hlasivek a totálním zpocení konstatuji, že Singstar je vynikající zábava. Možná to není úplně hra, ale pokud chcete něco netradičního, tak je to rozhodně dobrá volba!

P.S.: O Singstar Queen vážně uvažuji.

14 komentářů:

  1. Hi,
    doporucuji jeste zkus si Singstar 80's. Obsahuje minihru Pong, kde si plosinku ovladas vyskou hlasu (vysoky - nahoru, nizky - dolu). Super na LANparty po pulnoci pri hre dbou hracu. Takove zvuky ani nevis ze dokazes udelat.
    Pak jeste zkus hrat na medium a vys, pak je 10k bodova hranice daleko vetsi challenge.

    Pripadne tu je simulator na PC (Ultrastar), ktery uz zvlada 3 hrace (a mozna uz i 4). Japonske pisne trojhlasne tu v CR take zneji dosti unikatne ;)
    PS: osobne mi Singstar pripada lehci (PS2 verze) nez SingIt na Wii. Lips na XboX jsem jeste nezkousel.
    Xsoft

    OdpovědětVymazat
  2. Nj, Singstar Queen - vraj teda len pre PS3. Ak je to pravda, by ma nastvali - mam doma len PS2, ale toto by som si kupil. Holt, smola. Don't Stop Me Now je este z tych "jednoduchsich" skladieb od Queenu, vsak. Ale ja tak by to mohla byt sranda.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako jasně, že Inuendo je o něčem jiném (uu - uu ;), a že jsou složitější... ale ty největší pecky bych si dal - konec konců bych se naučil slova minimálně.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja sem teda Singstar nikdy nevidel, ale kdyz to tak ctu, nechapu, jak to muze jako hra fungovat? Jak se k tem pisnickam da zpivat? Dyt kazda pisnicka musi byt uplne na jiny typ hlasu na jiny rozsah. Kdo nikdy nezpival, ten muze mit tak oktavu a pul, a spousta pisnicek je urcite pres dve oktavy, navic Queen, to nemuze zpivat kazdej, navi, kdo nikdy nezpival, a kdybych jeste vzal takovy ty pisnicky primadon typu Celine Dion a Mariah Carey (to nevim, jestli tam takovy songy jsou), tak to uz je naprosto priserny, ty holky maj pet oktav, Mariah myslim k sesti. I pitomej Titanik nemuze zpivat kazda holka, co si na to vzpomene. Jak je to reseny?

    OdpovědětVymazat
  5. Ja sem si ted schvalne pustil Don_t stop me now, na youtube, a pokousim se to s originalem zpivat, a nemuzu, to je moc vysoko na me, uplne se skrtim, pritom trochu zpivam, protoze sem nucenej. To by me zajimalo jak to funguje, aby to mohl zazpivat kazdej.

    OdpovědětVymazat
  6. Kdo by to byl řek - Singstar podporuje alkoholismus :)
    V době kdy bych konečně překonal svůj stud ze zpívání bych prozměnu nebyl schopný stát ani číst text, takže koukám že tahle hra (a nebo nehra) pro mě nebude.

    OdpovědětVymazat
  7. Robotron3: Nedokážu to vysvětlit, ani moc popsat, to jsou takový věci, který je nejlepší si vyzkoušet, než vést dlouhé diskuze plné teorie. Určitě tam funguje toleranční systém, autokalibrace a také díky rozsahu obtížnosti se dá předpokládat, že náročnost na reálné zpěvácké schopnosti bude jiná.

    Taky je fakt, že při zpívání si můžeš zapnout / vypnout svůj hlas při výstupu z TV. Když to máš zapnuté (s vysokou hlasitostí), tak můžeš přeřvat i videoklip na pozadí. Většinou je to ale vypnuté. Ta hra pak spočívá v komunikaci oko-mikrofon (místo obvyklého oko-gamepad), kdy tvůj hlas má nebo nemá patřičnou výšku / hloubku. Čili výsledkem není, že zpíváš identickým hlasem, jako Freddie, ale že si držíš prostě tóninu. Nejsem hudební expert, takže to nedokážu nějak lépe popsat. Rovněž nejsem obeznámen s vnitřními mechanismy hry.

    Každopádně hra není o tom, že zpíváš stejně, jako zpěváci. Jenom, že zpíváš přibližně. Ale je to prča, to je fakt.

    OdpovědětVymazat
  8. tak teda davam si patentovat: johnie walker (vymente za hocijaky iny alkohol)+ singstar = ALKOSTAR bundle a volam do metra (makra) :-))

    OdpovědětVymazat
  9. skoda ze si nejakou podobnou hru nikdy nezkusim. bohuzel ta muzika me desi. to je doriti takovej problem udelat neco na ten zpusob ale s necim co se da poslouchat? tedy nic proti queen, ale je to vinarenskej popicek. co takhle udelat neco podobneho kam by se dala naimportovat jakakoliv pisen? Ja chci Laibach, N.I.N., Skinny Puppy, ne sracky jako todlencto ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Já si myslim, že to může fungovat jako pomůcka pro nácvik frázování (pro konkrétní písničky). Snad pro někoho kdo chce dělat revival :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Mno tak teda na Queeny nešahat, pop ne-pop, je to legenda. NIN nebo Laibach - oni zpívaj něco? ;) Jako muzikálně to dejme tomu chápu (na Singstar jsem našel maximálně tak Black Sabbath), ale zpívat bych to nechtěl.

    Samozřejmě od Singstar z hlediska popularity musí vybírat známé a výdělečné skladby. Ale zase nepovažuji za nutné dělat Singstar Emo, že jo ;).

    OdpovědětVymazat
  12. Kto povie o Queen, ze je citujem "vinarenskej popicek", vie o tej kapele hovno :)

    OdpovědětVymazat
  13. MickTheMage:
    To bude důsledek toho syndromu (nevím jestli se nějak jmenuje - pokud ne, stálo by za to ho pojmenovat :-) ) kdy lidi znají jenom to, co hrajou (komerční) rádia. U Queen typický, a stejně to je v současnosti např. se skupinou Chinaski. Jejich tvorba není úplně k zatracení, ale rádia hrajou (pořád dokola) ty největší sračky. (BTW... jak tohle píšu, z rádia se line "dys kut bý hééévn..."

    OdpovědětVymazat
  14. 2Mick: hehe, tak zrovna od Queen znam snad uplne vsechno, koneckoncu jsem na nich vyrustal :) A vinarenskej popicek je nas barovy slogan pro vsechno co je mekci nez Napalm Death :D

    Mozna to ode me vyznelo pejorativne, za coz se omlouvam ;)

    smartART

    OdpovědětVymazat