19. 1. 2009

Skate 2 demo

Hurá hurá hurá. Po necelém roce čekání se na nás přivalil druhý díl "pokořitele Tony Hawka". Konečně mám důvod smazat demoverzi prvního dílu a zároveň zapomenout na jeho koupi. Dvojka je totiž o poznání lepší přesně v těch bodech, ve kterých jsem si přál.


Samozřejmě je zde vylepšená grafika, větší možnosti tuningu vzhledu postavičky, nové lokality - zkrátka všechno, co by se od pokračování, potažmo datadisku dalo očekávat. Ale navíc je zde tolerantnější ovládání, multiplayerový režim v rozbíjení kostí (což jsme mohli vidět nedávno v Skate It na Wii), inteligentnější chování hlavního panáka (již není pravidlem, že ztráta prkna = pád, postavička se snaží přistát na nohy), možnost opustit prkno a běhat po svých, dá se hýbat s mnohými překážkami a dělat si tak lepší příležitosti k akrobacii, přibyla možnost chytat se oběma rukama za prkno (tak tohle je prý i v jedničce, pardon) a hromady dalších detailů.

Hodně se změnila citlivost ovládání, k mému překvapení je hra na první "omak" jednodušší, lépe se trefuji do triků, méně padám z prkna a i když je tempo hry stále spíše pomalé (oproti Tony Hawkovi), dá se mluvit o vhodném poměru mezi dynamickou akcí a realistickou simulací (pokud tedy pohyby palcem na pravém analogu považujeme za realistické ztvárnění skateboardingu) - tedy v rámci možností.


Na hře si mne získala atmosféra, což je asi to, čím se liší od normálních sportovních simulátorů (skateboarding je doufám sport teda). Dobrá hudba, stylizovaná grafika, atraktivní akrobatické kousky na prkně, uvěřitelný fyzikální engine - to všechno do sebe zapadá s citem. Také lokace v demu je o něco větší a více nacpaná klasickými rampami, vypadá to více lákavě, takže jsem si hru předobjednal.


Skate 2 rozhodně není revolucí, jako byl první díl, spíše ho dotahuje dokonce, téměř k dokonalosti, čili objektivně hra by mohla dostat okolo 7/10, ale když to vnímám jako kánon dvou her, přitlačil bych na pilu. Tahle hra je zkrátka vkusně zábavná a díky upravené citlivosti ovládání musí sednout snad každému. I když trochu doufám, že tam bude něco jako "expert mode".

P.S.: Za drobnou, nepříliš významnou chybičku považuji nutnost vlastnit 2-4 ovladače při hře 2-4 hráčů v multiplayeru, ačkoliv v jeden okamžik hraje vždy jen jeden hráč, tj. mohli by si ovladač půjčovat. Ale dá se s tím žít. - NEPLATÍ - udělal jsem chybu já, hra to podporuje normálně podle očekávání.

7 komentářů:

  1. Možnost chytit se oběma rukama prkna byla už dřív, to novinka zrovna není :)
    Přijde mi divný to s těma ovladačema, na xboxu jsem si v Party modu hrál za čtyři postavy jen s jedním ovladačem, tak nevím. Že by PS3 mělo v tomhle nějaký hardwarový tentononc, že potřebuje vždycky víc ovladačů? Kdo ví...
    Každopádně to bude trochu vylepšený, ale zas taky dražší. Já si počkám až to zlevní na 500 a pak si to koupím stejně jako jedničku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skate mám koupený a rozhodně to nebyla špatná koupě. 2 koupí až bude pod 1300.

    BTW chytat se dá i v jedničce - levej a pravej trigger naráz...

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, ono to stojí 1100 :) Paráda
    http://www.xbox-360.cz/konzole/xbox-360/hry/skate-2
    Levnějš to snad ani nejde :) Xzone zloději zase 1500Kč...

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, tak to se vomlouvám, ten dualgrab jsem fakt nezaregistroval. Nebo že by to nebylo hodnocené, jako trik?

    PS3 nemá žádnej takovejhle problém s ovladačema, to je prostě jenom nesmysl ze strany autorů.

    Já to chci právě koupit za plnou cenu, abych tím "zaplatil" i jedničku.

    OdpovědětVymazat
  5. Dave de Sade: Nemyslel jsem problém s ovladačema, jen jestli vůbec je nějaký zdůvodnění - prostě mi uniká důvod proč by se zrovna v tomhle měly dema lišit, pokud to fakt nesouvisí přímo s platformou. Ne že by to bylo jakkoliv významný, jen mě to zaujalo.

    Skace: 1100? Ty pokušiteli jeden... :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ne, žádný zdůvodnění není, prostě vopruz. Je teda fakt, že i ten jeden ovladač se dá přemapovat, ale je to vopruz na druhou.

    OdpovědětVymazat
  7. ÁÁÁÁ, tak chyba byla na mé straně - měl jsem omylem zapnuté oba, tak se to nechtělo namapovat na jeden. OMLUVA, oprava učiněna. Uf.

    OdpovědětVymazat