27. 1. 2009

UPC technici

Asi tak po roce, co mi začalo zlobit sdílené připojení k internetu, které mám se sousedem na půl, jsem se rozhodl zřídit si vlastní linku. Moje nespokojenost nebyla ani tak na straně sdílené lajny jako takové, ale spíše, že přes dva routery mi odmítala lézt většina konzolí s online hrami ven, podle nálady, bez podchycení - někdy to jelo někdy ne - a také obecné výpadky a zpomalování nejsou úplně košer. Takže jsem uvítal nabídku firmy UPC, že bych dostal vlastní kabel a budu mít po starostech. Nebudu dělat zbytečnou reklamu, ale musím se zmínit o včerejším příchodu dvou techniků, kteří mi kabel fyzicky natáhli. Byl to pro mne celkem šok po poměrně profesionálním jednání ze strany UPC do tohoto okamžiku.

Přišli dva tlustí (ten jeden byl mnohem tlustší, než já!) výrostci s věkem okolo dvacítky v dost uvolněných hiphopáckých hadrech, ze kterých jim koukala šíleně chlupatá prdel. Po pozdravu, což byla poslední slušná slova, která jsem z jejich úst slyšel, se dali do práce. Pohledem kontrolovali kabely u mne v bytě, kterých není nejméně, ale polovinu nevím, k čemu patří. Takže postupně mi odšroubovali krabičku od zvonku, od střešní televizní antény a od telefonu, které se neobtěžovali našroubovat zpátky, takže mi tam zůstaly viset kabely ze zdi i s krabičkami. Následně skutečně správný kabel na chodbě. Rozhodli se ho do mého bytu vést skrz světlík, což sice zní divně, ale ne neproveditelně. Dobrý.

Teď musím upozornit, že jakákoliv jejich věta začínala souslovím "Ty debile" a to i v případě, že hovořili sami k sobě ("Ty debile, to jsem ještě neviděl"). Občas debila zaměnili za vola, ale ještě častěji to kombinovali ("Ty vole debile, to mě poser"). Pak se rozhodli udělat v mém bytě několik děr, aby se dal kabel natáhnout. Počítal jsem s tím, takže jsem ukázal, kudy by bylo dobré kabel vést. Následně vzal jeden z nich šroubovák (!!!) a začal rýpat do zdi. Vyštípl kus omítky, což bych ještě toleroval, ale když vzal kladivo a začal do šroubováku mlátit, doufaje, že tím udělá díru i do dřevěného futra, začal jsem docela vážně váhat, jestli je nemám vyhodit.

"Ty debile, dones mi ty vole vrtačku, ty debile vole debile". Chvíle potu v tváři. Zjistili, že mají moc krátký vrták, takže si donesli delší, přibližně tak půlmetrový. "Ty debile, já se sem snad nevejdu". Po vyvrtání několika děr se jali prohazovat kabel světlíkem, což proběhlo téměř v pořádku až na to, že se brodili po lokty v holubích sračkách, což sice hlasitě komentovali, ale ruce si umyli až těsně před odchodem po odvedené práci. "Ty debile, to smrdí, a ty vole debile tady jsou mrtví holubi!" - "Kde ty debile?" - "Tam ty debile" - "Ty debile, ty vole tam jsou fakt mrtví holubi!" Toliko komentáře k našemu božímu světlíku.

Po prohození kabelu zjistili, že jedna díra do okenního rámu dvouokna je málo, takže kabel stáhli zpátky a vrtali další díru. Neobtěžovali se ani posunout botník, takže mi navrtali třísky a omítku do bot. Opět kabel prohodili, nezapomínaje připomenout, kolik ty debile mrtvejch holubů tam je, ty debile. Pak kabel jen přišpendlili podél dveří, čímž byla první část hotová.

Uvnitř jsem pak viděl asi tak deset metrů kabelu, což bylo prostě moc, takže jsem řekl, že mi stačí přibližně šest metrů i s rezervou. Následně si ten tlustší, po mé nabídce, sedl do křesla, které se prohlo až k zemi a začal se houpat. "Ty debile, to je pohodlný" prohodil k tomu druhému. Z desetimetrového kabelu uštípl asi tři metry a namontoval na něj koncovku. Ovšem k této koncovce připojil krabičku a zbylé tři metry opět připnul ke krabičce, takže kabel měl opět deset metrů! Nechtěl jsem své utrpení protahovat, takže jsem to nechal bez komentáře. Po chvíli zapojil modem a něco začal ťukat do klávesnice těma holuby posranejma tlapama. Zatnul jsem zuby a sledoval jeho houpavé pohyby, které každou sekundou přibližovaly křeslo k bodu zlomu.

Jak tak pracoval na počítači, tak v jeden okamžik minimalizoval Firefox a oba spatřili wallpaper s Pongem. "P - ó - n - g" vyhláskoval to jeden - "Ty neznáš Pong ty debile?" - "Znám ty debile". Moje rozpačitost byla viditelná.

Ten druhý se mezitím pustil do komentování našeho hnízdečka lásky. "Ty debile, víš co mám rád na žižkovskejch bytech? Že jsou ty vole debile megavelký." - "Ty debile jak máš velkej pokoj?" - "Ty debile asi tak ty vole poloviční..." - "A to se ti tam vejde dvojpostel ty debile vole?" - "Ty debile, jasně, že jo!" - "Ty debile! Ty máš dvojpostel? Jak se na tom ty debile spí?" - "Ty debile, no úplně skvěle ty vole!". Jejich pohled se upnul k mé televizi. "Hele pane, to bílý, to je jako nějaká ta hra jako?" ukazoval na Nintendo Wii. "Jo, to je Nintendo Wii" odvětil jsem. "Ty debile, to jsme přece viděli u Máry, že jo ty vole?" - "A co ty debile?" - "No to Nintendo ty vole!" - "No to jo ty debile." - "Já spíš uvažuju ale o tý plejstejšně, kvůli blureji..." - "A proč ty debile?" - "Protože mám staženo asi šest giga blurej filmů ty debile!".

Následně se internet spustil, sbalili si saky paky, umyli ruce a vypadli. Vyhodil jsem klávesnici, vyluxoval, zašrouboval krabičky, vydenzifikoval křeslo a pustil počítač. Kdyby nic jiného, tak lajna jede dobře a co jsem testoval, tak i testované PS3 hry (Wii ještě musím zkusit).

Aby bylo jasno, nechci si stěžovat. Svoji práci nakonec udělali, i když trochu svérázně. Sám jsem velkej sprosťák, takže jejich mluvu nebudu komentovat. Ale jen prostě kurva, když jdu za zákazníkem, tak nepošlu dva dlaždiče s šroubovákem, to jako fakt ne.

Jinak dobrý.

23 komentářů:

  1. ty debile, 6giga blurej filmu, ty vole, ty debile

    :DDD

    OdpovědětVymazat
  2. http://i302.photobucket.com/albums/nn114/valentine360/050531_pigeons.jpg

    OdpovědětVymazat
  3. Je dobre vedet ze za 9 let se vyber na techniky v UPC moc nezmenil. Dokonce, dle tveho popisu, bych rekl ze "znarocneli" :) Ac me teda netahali kabel, jen zapojovali modem od zasuvky. Kazdopadne kdyz jsme je videli, tak nam bylo jasne ze zakladni podminka pri vyberu je vypadat co nejpodivinsteji :)

    OdpovědětVymazat
  4. a ted jeste muzes doufat, ze te neprijdou vykrast :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím Dejve, když už si nakousl ten internet...Potřeboval bych poradit. Mám PS3, ale když do ní strčím kabel z internetu(taky to mám přes UPC) tak mi internet nefachčí. Prosím poraď mi(jsem naprostý laik)jak zprovoznit internet na PS3, je k tomu potřeba nějaký router?Dík za radu

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle není úplně vhodná otázka, protože je všechno popsané v manuálu... já mám PS3 přes WiFi router, kde mám vlastní nastavení. Ale v tvém případě bych to viděl jednoduše. Píchni tan kabel, co máš z UPC krabičky (klasickej ethernet) a na PS3 nastav DHCP.

    Když ten kabel dáš do PC, tak to jede dobře?

    OdpovědětVymazat
  7. Možná jsem pořádně nezdůraznil, že jsem LAIK.Jak a přesně co mám nastavit v PS3?Jinak, když ten kabel zapojím do kompa tak jde normálně.Kámo pomoc, chci vysekat amíky v Call of Duty.Dík

    OdpovědětVymazat
  8. To zní skoro jak humoristická povídka :-) Ty vole debile fakt masakr.

    Ja neco podobneho zazila s delniky, co nam menili stoupacky - i babicka a artrozou by to udelala rychleji a nadelala u toho min bordelu.
    Holt zlate ceske rucicky a profici na n-tou :-))

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní:
    Po zapojení kabelu z modemu do ps3 zkus modem restartovat

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní - projdi si manuál ke konzoli. Nastavení v sekci Network - pak teprve piš, co ti nefunguje. Vážně z tvého popisu nemám šanci poznat, co děláš špatně. Manuál - to je tedy první krok z tvé strany.

    OdpovědětVymazat
  11. Jen tak mimochodem, nekontroluje náhodou UPC MAC adresy? Takže když PS3 připojí přímo z modemu, ať má DHCP a nebo ne, tak to beztak nepojede?

    OdpovědětVymazat
  12. Na to jsem se extra ptal. Už delší dobu to MAC nekontroluje. Tj. 99% je o DHCP.

    OdpovědětVymazat
  13. Klasika, mne už UPC zapájali net trikrát, dvakrát boli moje skúsenosti veľmi podobné ako tvoje, poslednýkrát boli na počudovanie technici pomerne štandardne normálni.

    OdpovědětVymazat
  14. Po kazdem pripojeni UPC k zarizeni s jinou MAC adresou je treba modem restartovat. Pak to funguje prakticky jako DHCP. Bratr to takhle delal pul roku (PC/XBOX360) nez si koupil router.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak proc si to nevemete od konkurence kdyz se vam UPC nelibi,vim proc protoze UPC nema konkurenci a ubozaci jako vy jste radi za takovyhle sluzby prootoze je to nejkvalitnejsi co se da poridit a jeste trapne schazujete techniky ja byt jima tak vam dojedu dat do drzky protoze takovyhle idiot ktery si vymysli totalni blbosti z nudy ze nema co delat je hodne ubohy.

    OdpovědětVymazat
  16. Na služby poskytované UPC si nikdo nestěžuje, takže není důvod jít ke konkurenci. Celá polemika je nad primitivním chováním techniků, které jsem si lehce přibarvil v jednom bodě, ale jinak zcela odpovídá realitě. Nic víc, nic míň. Škoda, že jsem neměl po ruce kameru, to by byl materiál.

    OdpovědětVymazat
  17. Rad bych vedel jejich jmena, pokud mozno i prijmeni.

    OdpovědětVymazat
  18. no nevim,u me byli technici nedavno a naprosta spokojensost,praci odvedli perfektne,to co jsem si rekl udelali,jednani slusne a na urovni. Tohle mi prijde ponekud prehnane a pretazene za vlasy.. Urazite lidi,co delaji jen svoji praci pro ty,kteri pak venuji 20 hodin denne sveho uboheho zivota hranim her..

    OdpovědětVymazat
  19. Jednoduchá odpověď - měl jste jiné techniky.

    Ačkoliv je pravda, že mám tendenci si texty upravovat tak, aby byly zábavnější či čtivější, v tomto případě jsem se držel striktně popisu reality (vyjma dvou nepodstatných věcí), takže o žádném urážení nemůže být řeč.

    A samozřejmě, jsem strašný ubožák.

    OdpovědětVymazat
  20. :-D nic ma dlho nepobavilo jak toto :D

    OdpovědětVymazat
  21. :D ty debile... :D to jsem se pobavil tedka

    OdpovědětVymazat
  22. Upc mac adresy nekontroluje ! co zapojíte za modem je jen na vás ale při přepojení musíte modem restartovat

    OdpovědětVymazat