9. 10. 2008

Stunts

Nocí tajemnou
Dívky jdou za mnou
Že mám nadání
Hrát...
Stunty rukou levou

4D Sports Series byl v podstatě propadák. Na 4D Sports Boxing si dneska nikdo jen tak nevzpomene a 4D Sports Tennis prakticky nikdo nezná. Ale co 4D Sports Driving? Stunts? Jasně! Ty zná naprosto každý, všichni je hráli, všichni dělali tratě a všichni znají "trik" z manuálu - SHIFT+F1. Je jenom málo her, o kterých můžete říct, že to byly vaše "první auta". Někdo by řekl Test Drive, ale pokud jde o dřevní PC doby, tak jsou to jedině Stunts, které si vydobyly nejvyšší pozice v našich srdcích.

Úvodní obrazovka vlastně nemá žádný nápis... takže proto Stunts! ;)

Stunts se občas pletou s hrou "Stunt Track Racer", která je úplně o něčem jiném (ale je to moc dobrá hra a na Amize přes sériový kabel jde o jedinou konkurenci Lotus 2), občas lidé referují k pojmu "vektorová grafika" také hrou "Hard Drivin'" (také) z osmibitů (ale zejména druhý díl je Stunts nápadně podobný) a samotný pojem 4D Sports Driving znají hlavně Amigisti. Ale jinak se všichni shodují - Stunts jsou nejlepší autíčkovou hrou na PC či Amize. A já se k ním musím chtě nechtě přidat.

Nezapomenutelý vektorový výbuch při havárii... Stunts umožňují pokračovat jízdě z replaye (bez uložení rekordu ovšem).

Jen málo "tak primitivních" her, jako jsou autíčka, mne přikovalo ke klávesnici na tak dlouhou dobu. Nemusím ani moc vzpomínat, Stunty hraju pravidelně, když zapnu Amigu nebo DOSbox. Vychytané průjezdy tratí, ladění detailů v editoru, nalézání bugů (jako loď na souši či levitující most), tvorba uměleckých tratí, hrátky s jeepem a samozřejmě Porsche March INDY - jediná formule na světě. Navíc editor ve hře bych tak důmyslný, že jedna trať měla doslova pár bajtů, což umožňovalo nejenom jednoduché šíření po disketách, ale také po BBS, takže s touto hrou si člověk docela dobře vystačí takřka do konce života.

Slavná formule i se svou překonanou maximálkou.

Vzpomínat nemá moc cenu. Mnoho her z té doby byly "stejně důležité", v té době jsme měli všichni na harddisku Alley Cat, Prince of Persia, Wolfenstein 3D, Stunts a Golden Axe. Ke každé by se dalo napsat zhruba to samé - byla to pařba jako svině, ku které si sedneme dneska a jakoby to bylo včera, co jsme hru hráli, ihned do ní vnikneme. A ty replaye, nastavení kamery, nadčasové pojetí hry jako takové! Krása! Ale chci dneska udělat něco trochu jiného.

Totálně customizovatelná kamera šla použít nejen při replayích...

V dřevních dobách jsme s Filipem udělali trať Extreme2 (pokud si to dobře pamatuji). Ta trať byla vymyšlená tak, že se dala projet formulí na plný plyn a to za pomoci bugu, námi přezdívaného "permanentní smyk". Formule se při maximálních otáčkách dostane po výskoku do stavu, kdy nejenom přesáhne svou maximální rychlost (dle hry jde o 230 MPH, podle záznamu ze hry však jede 245 MPH), ale zároveň drží na trati poměrně "jako přibitá" (musí se zatáčet, ale stačí jemně, s citem). Tato trať se bohužel ztratila, ale mám krásné vzpomínky, jak jsme vylepšovali postupně čas. Dlouho jsem měl rekord nějak 1:14:98, který pak se Filip dostal pod 1:14:50, aby se nakonec nepřekonatelný rekord ustálil asi na 1:13:86 (za správného použití manuální převodovky). Čísla už si přesně nepamatuji, ale byly to postupy po setinách vteřin. Byly to strašné nervy.

...takže je libo Lotus?

Jak jsem psal, tato trať je nenávratně v prachu (ale PROSÍM, apeluji na všechny, kde je to jen možné - máte-li doma Stunts, podívejte se, jestli tam nemáte trať EXTREME2! Zejména Matěj, Vojta, Filip - pokud to čtete - je šance, že se původní trať najde!), ale když jsem si chvilku pohrál v editoru, udělal jsem nepříliš přesnou, ale za to hratelnou rekonstrukci. Extreme3 je trať o něco kratší, je tam víc věcí v okolí (nemá vliv na hru), ale rytmus skokánků a klopených zatáček je přibližně stejný. Po třech jízdách jsem udělal rekord, který předkládám vám k překonání.

Extreme3.TRK

Hru si stáhněte třeba na BestOldGames, samotnou trať jsem dal k sobě (306 bytes po zabalení ;)) a můj rekord vidíte na screenshotu níže. Ke spuštění se bude hodit DOSbox a to ne proto, že by hra pod Windows nejela (neověřeno), ale proto, že se dá pomocí CTRL+F5 pohodlně dělat screenshot. Ale hra je hra - pokud někdo překoná můj rekord, budu mu to věřit, i když to jen vepíše do komentářů. K tomu svému času jenom podotknu, že jsem si udělal asi sekundovou rezervu. Tak se snažte, jestlipak mě někdo překoná?

0:53:15 - a jde to JISTĚ ještě lépe!

Ještě dodám moje oblíbené stránky pro Stunt fanatiky (hodně tratí ke stažení) a hlavně se nesmím zapomenout zmínit o Ultimate Stunts a Trackmania Nations, jakožto důstojní pokračovatelé fenoménu. Happy driving!

4 komentáře:

  1. konečně nějaká pořádná gamesa!:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Mno k těm "autíčkám" Za nepřekonané v multiplayeru považuji Skidmarks :)

    OdpovědětVymazat
  3. adfboy: V mulťáku asi jo, i když preferuji Lotus...

    BTW mám hlášku z Hofálu, že někdo udělal čas o pět setin lepší. No až to bude o sekundu, což je bezproblému reálné, tak to překonám ;).

    OdpovědětVymazat
  4. Aktualizované rekordy - všechny skoky - 0:51.30. Pouze s jedním skokem (objíždění překážek) - 0:50.95.

    OdpovědětVymazat