4. 12. 2014

Gun Force 2


Je tolik her, které vám něco připomínají a mnohdy i svedete říci nahlas, co to je. Gun Force 2 je automatová hra, ve které běháte zleva doprava a střílíte všemi směry. I když při hraní najdete spousty originálních drobností, bude jedna věc přehlušovat všechny ostatní. A sice - Gun Force 2 je klonem hry Metal Slug! Vypadá stejně, hraje se velice podobně, sází na stejný efekt. Ale není to pravda. Hru Gun Force 2 (první díl jsem z nějakého důvodu prostě přehlédl) totiž vyrobila legendární společnost IREM a to již v roce 1994, tedy dva roky před Metal Slugem od SNK! A první díl hry je dokonce z roku 1991, a i když je vizuálně podobný, více svým zaměřením připomíná klasický Contra klon. Druhý díl je ale jiná káva - šílená, přepálená a super rychlá běhačka se střílejícím magorem v hlavní roli!




Grafika

Hra vypadá fantasticky. Úžasný styl kresby, hloubka prokreslení je nevídaná a hlavně je toho na obrazovce HODNĚ! A to dokonce TAK hodně, že se hra chvílemi zpomalovala. Ale je to fakt pokoukaná - prostředí se velice rychle mění, rychlé ubíhá dozadu až oči přecházejí. A těch nepřátel, co vpadají na scénu ze všech stran! A jak parádně rozanimovaní jsou! Všechno víří, škvaří, rotuje a jinak vybuchuje, krása na pohled! A náš hlavní hrdina? No, ten má prosím pěkně dvě ruce a v každé jednu zbraň. Trik je v tom, že jedna zbraň vždy míří směrem, kterým zmáčknete joystick, zatímco druhá zbraň je vždy o cca 45° od nahoru od té první. A to je přesně ten důvod, proč i jeden střílející panáček pokryje dobrou třetinu obrazovky svými střelami pouhým stiskem jediného tlačítka. A z toho vyplývá daná spoušť na obrazovce, která mi dělá tolik radosti!


Zvuk

Skrz konstantní střelbu není slyšet skoro nic jiného, jen sem tam vybuchují tanky, řvou nepřátelé a líbají vás ženské. Ale hlavně konstantní střelba. Palec nahoru.


Hratelnost

V zásadě lze říci, že hrdina běží zleva doprava a všechno zabíjí, vyjma sexy ženských, které mu lascivním hláskem děkují za záchranu. Že kolem nich padají šrapnely vůbec nevadí. Práce s joystickem je zde fantastická - člověk se pořád musí točit dokola jako čamrda, skutečně si práci s veselým klacíkem užijete dosytosti. Hordy nepřátel umírají na jednu ránu, ale jelikož chodí ze všech stran, hledáte rychle vhodnou pozici, k čemuž se hodí i skákání po plošinkách. Skákání není nikterak drsné, pořád je to hlavně běhačka - ale hrdina se umí zachytit za rúzné výstupky, výčnělky, visuté liány a tak podobně - což dává prostor taktičtějšímu okupování prostoru projektily. Je to strašná řež!


Obtížnost

Z hlediska obtížnosti to řeknu takto - tři mince, které jsem do automatu vhodil, jsem ztratil přibližně na druhé obrazovce. Hra svádí k nepřetřžité střelbě, což vede nutně ke zmatku na obrazovce a v tom výsledku pak je velice snadné přehlédnout projektily letící směrem k nám. Takže na chviličku přestanete střílet - to je pak hra celkem přehledná, ale živých nepřátel je tolik, že vás stejně usmaží zaživa (a umíráte na jednu ránu). Takže začnete pálit a... situace se opakuje. Kdybych neměl po ruce nekonečné množství mincí, byl bych frustrován natolik, že bych hru prostě nehrál. Takhle jsem se alespoň prostřílel do nějaké čtrvrté úrovně. Bossové jsou naprosto lahůdkoví, jsou přes půl obrazovky minimálně a trvá strašně dlouho, než je ukydlíte. Graficky je to parádně ztvárněné, odpadávají kusy povrchového pláště... no za svoje peníze bych to opravdu hrát nechtěl. V páté úrovni jsem častěji mačkat tlačítko "insert coin" než "fire" ;).


Atmosféra

Jako je to drsná řežba, ale baví jako bič. Při hraní jsem nešetřil vulgarismy, proklínal jsem čerty ďábly, ale za zahrání to prostě stojí, i když obtížnost hry posouvá celou záležitost téměř do nehratelna. Když si vezmu na pomoc několikrát zmíněný Metal Slug, na něm je vidět, že je z hlediska celkové hratelnosti zkrátka odladěnější. Při hraní Gun Force 2 jsem se spíše bavil tím, že jsem sledoval šílenosti dějící se na obrazovce, ale vlastně mi bylo úplně putna, že jsem pořád chcípal a vhazoval mince. Jelikož je samozřejmě možné vskočit do nějakého toho kovového kolosa typu tank, umíte si jistě představit tu holomajzenskou kružbu, když proti vám stojí obří boss a vzájemně proti sobě střílite z bezprostřední vzdálenosti s hořícím lesem v pozadí. L-A-H-Ů-D-K-A!


Závěr

Popravdě - tohle je hra na ukázání a k pobavení se, ale neumím si představit, jak bych to hrál za reálných podmínek. Jsem tuze rád, že jsem si prošel zhruba polovinu hry a určitě se ke hře si vrátit ve dvouhře a vidět z ní více. Stačí ještě přizvat dalšího kamaráda, aby permanentně vhazoval mince a bude to bezchybné. Jako recesi hodnotím 883/M.

Žádné komentáře:

Okomentovat