29. 12. 2014

Boogie Wings


Naprosto miluju, když narazím na hru, která se hraje stejně skvěle, jako vypadá. Boogie Wings jsou hrou, která kombinuje žánr raketkových / letadýlkových stříleček, střílecích běhaček, přidává do toho hrátky s fyzikou (v roli herního mechanismu, nikoliv jen na efekt) a oplývá roztomilým pixel artem, při kterém se tají dech a těšíte se na další obrazovku. A fakt je na co koukat!




Grafika

Hned zkraje se musím lehce rozplynout nad parádní grafikou celé hry. Na začátku hry si můžeme vybrat úroveň, takže si za pár mincí můžete prohlédnout v podstatě většinu hry. Jestli jsem to správně pochopil, my se chápeme role pilota z období první světové války, který z nějakého důvodu bojuje nejen proti dalším letadlům a tankům, ale také proti obřím Satan Klausům, trojským koňům nebo prostě proti dinosaurům. Autoři hry (legendární Data East) si vytyčili za cíl vytvořit co nejvíce komické scény, ale to nikoliv klasickou japonskou cestou obludné absurdity, ale spíše formou zřetelné nadsázky, s vlastním stylem a specifickým vkusem. Díky tomu je ve hře obrovská variabilita prostředí, animací a detailů, které díky dobře zvolenému měřítku vyniknou i přes nespornou (a roztomilou) titěrnost. A ještě vás provází věrný psík, kličkující mezi výbuchy.


Zvuk

Nejde o žádné překvapení nebo zázrak, ale společně s každým spritem na obrazovce začnete brzy identifikovat i související zvuky, případně hudební melodie pro každou úroveň. Zvukové kulise dominuje samozřejmě především střelba a ta není otravná, ale ani nevýrazná. Mírný nadprůměr, rozhodně hra dělá to, co bych očekával.


Hratelnost

Ovládáme primárně malé letadélko, které je hezky naanimované, v něm máme panáčka a pod podvozkem ještě řetěz s hákem.  Na tento hák pak můžeme díky jednoduché fyzice nabodávat nejrůznější objekty kolem nás - lidičkami počínaje, bombami pokračuje a nepřátelskými tanky konče. A v tomto je skryta polovina zábavnosti hry - předměty nabodnuté na háku můžeme kolem sebe kroucením joysticku roztočit a pak hodit do kterékoliv části obrazovky. Bez této techniky sice lze hrát "klasicky", tedy střílet co se do nich vejde - ale dobře hozená bomba umí pořešit půl obrazovky za vás. Navíc - lze na hák i zachytávat nepřátelské projektily, případně nepřátelé samé - a to se prostě vyplatí.


Obtížnost

Přestože na obrazovce neprobíhá žádné kulkové peklo, je velice snadné zahynout v boji. Z valné části za to může ovládání háku za naším letadlem - z počátku vám bude dlouho trvat, než se naučíte tuto užitečnou funkci korektně využívat. Vlastně jde hlavně o to, že když už se svým letadýlkem uhýbáte, hák prostě chtě-nechtě rozhoupete. A byla by škoda, abyste moment pohybu háku nějak inteligentně nevyužili - takže hnedle si drapnete něco nebo někoho ze země a o pár vteřin později, až budete zase něčemu uhýbat, tak rovnou věc na háku roztočit a metnout. Trvá to a nepočítejte, že tuto techniku ovládnete na tři mince.


Atmosféra

Jednu veledůležitou věc, kterou jsem dosud záměrně nezmínil, použiju pro perfektní ilustraci atmosféry dění na obrazovce. Totiž naše letadélko Káně vydrží dva zásahy a pak... pak náš pilot vyskočí z hořícího vraku a běží dál po svých! To je tak parádní funkce, že se divím, že s tím nepřišli nějací lidé ze studia Treasure nebo tak někdo. Při běhání po svých se hra totálně promění - skáčeme, střílíme všemi směry... ale naštěstí tu a tam máme možnost naskočit do nějakého jiného letadla. Ale nejen letadla - můžeme vskočit i do tanku, auta, vrtulníku, ale také na koně, slona, bicykl a dokonce i na skákací pogo tyč. U této hry se prostě budete neustále chechtat a nechat se udivovat, s jakými nevídanými věcmi nás Data East překvapí. Boogie Wings jsou zkrátka tou hrou, do které při návštěvě herny vždycky hodíte jednu dvě mince - a vždycky se pobavíte, i když se třeba nedostanete zrovna moc daleko. Tahle hra není o výkonu, ale chcete-li, můžete najít desítky různých taktik (např. nosit za sebou na háku obřího bitevního robota, takže když vám někdo sejme letadélko, vskočíte rovnou do mecha a malujete nepřátelskou krví dál bez zbytečného rušení).


Závěr

Hledáte unikátní hru, o které skoro nikdo neví (třeba proto, že nebyla portovaná na žádné domácí systémy)? Boogie  Wings mohou být právě tím pravým pro vás. Bez ohledu na reálný herní výkon - využijte přednosti MAME a vhazujte mince jako splašení, protože tuhle hru prostě musíte vidět celou - včetně vtipného finálního bosse, interaktivních závěrečných titulků a těhotné žirafy! Hodnotím 911/M.

Žádné komentáře:

Okomentovat