21. 7. 2009

Počítačové hry pro postižené děti

Včera jsem se dostal do kontaktu s člověkem, který mne oslovil s tím, že údajně jsem expert na počítačové hry. S neskrývanou hrdostí jsem potvrdil a tázal se, o co by měl zájem, že jistě něco vymyslíme. Vybalil na mne s ledovým klidem docela srdceryvnou historku, kde mi v kontrastu s očekáváním málem vyjely slzy (no jo, jsem trochu měkota). Zkrátka jeho dvouletý syn je postižený a je permanentně připoután k vozíku. Uvědomuje si, že člověk v této pozici nemá v budoucnosti moc jiných možností, než se realizovat prostřednictvím počítače, jelikož mozek má naprosto v pořádku. Navíc na svůj věk chápe věci, jako auto na dálkové ovládání, vyjadřuje se celými větami a podobně. Takže záměr rozvíjet jeho talent a vztah k počítači je zásadní, i když nemusíme nutně začínat od dvou let.

Zamyslel jsem se. Kolik her pro postižené děti existuje? Jaké jsou možnosti? V hlavě mi prolétlo několik vzpomínek na extrémy, jako slepý mladík hrající Tekkena na nadprůměrné úrovni a podobně. Dále pak vím o existenci počítačů ovládaných hlasem nebo pouhým okem, kde mrkání zastupuje klikání. A pak vím, že existuje série "accessibility games", které jsou přizpůsobené pro špatně vidoucí. Suma sumárum jsem došel na první nástřel k tomu, že takové hry podle mne neexistují.

Takže jsem se pustil do Googlu a výsledky jsem byl celkem překvapen. Existují instituce, kde při práci s postiženými dětmi používají specializované zařízení i software. Tady nastává hned první problém - cena. Většina zařízení (jako třeba monitor pro slepé, ovládání hlasem či okem) je dost drahých pro obyčejné lidi, takže se používá jen ve specializovaných institucích. Pro domácí použití existuje jenom zlomek softwaru (a hardwaru). Přitom je to takový problém?

Určitě je nutné rozdělit postižený na několik kategorií a určit si, pro které jsme schopni v domácích podmínkách vytvořit prostředí, které by vedlo k rozvoji "počítačové inteligence" u dětí, které budou v budoucnosti na počítači více či méně závislé. V mém případě tedy hovoříme o dítěti, které má trochu omezené motorické možnosti rukou (dolní polovinu těla neřešíme, neboť Wii a podobně nepřipadá v úvahu obecně), ovšem jednotlivé smysly, jakož i funkce mozku je v pořádku. Takže řešíme vztah v rovnici počítač - výstup - hráč - vstup - počítač. Výstup z počítače můžeme ponechat standardní - grafika a zvuky. Vstup je ale první problém. Jaké existuje ovládání, které umožňuje základní interaktivitu, ale přitom je jednoduchý na mechanickou obsluhu?

Napadl mne obyčejný joystick. Přišroubovat ho na desku, tu položit dítěti na klín a pak už jen sledovat, jak moc dobře to jde. Nemusí jít o nic drahého, pro nejjednodušší pohyb by byl ideální nějaký analogový joystick, patřičně vykvedlaný - měkký, aby s ním šlo hrát i pomocí lehkého pohybu.

Druhou věcí, která mne napadla, je samozřejmě myš, ale ještě lépe trackball. Obě zařízení se perfektně hodí na série her, které dokážou procvičit koordinaci ruka - oko ještě lépe, než joystick, ale jde o zařízení také náročnější na ovládání.

Takže zbývá vymyslet nějaké hry, že ano. V případě joysticku mi přijde ideální nějak zpracovat Pac-Mana tak, aby neobsahoval nepřátele. Hráč by měl jenom za úkol vysbírat kuličky v bludišti a hlavní by tedy bylo pouze zatáčení v uličkách. Pro případ myši či trackballu mne napadly nějaké omalovánky - najel by kurzorem na plochu a stisklo by se tlačítko. Plocha by se sama vybarvila výchozí barvou. Určitým upgradem by pak mohl být i manuální výběr barvy nebo třeba "slepá omalovánka" - bez černých kontur, naslepo by se klikalo a obrázek by se postupně odkrýval. Nevýhodou je relativní komplikovanost ovládání - pomocí joysticku u Pac-Mana si vystačíme doslova se čtyřmi směry, bez jakéhokoliv tlačítka.

Možná bych dokázal vymyslet i další hry, napadlo mne převzít princip z Wii Play kolekce - "Hledání Miiček", který by šel také velice jednoduše zpracovat. Dále je zde hromada inspirace starými hrami z osmibitů ála Atari 2600, které jsou mnohdy velice primitivní a vyřazením elementu obtížnosti by se z mnoha her daly udělat vhodné produkty pro postižené. Dále také pomáhá simplifikovaná grafika, vhodná k jednoduchému předělání byť třeba do Flashe.

Jenže...

Nejsem psycholog. Těžko budu tvrdit, že moje koncepty a ideje jsou kompatibilní s psychologickým nebo zdravotnickým pohledem na věc. Takže bych rád touto cestou požádal všechny čtenáře, jestli by mi nemohli doporučit někoho, s kým bych mohl spojit síly a stvořit nějaké koncepty, které pak nějak zpracovat. Pište mi do komentářů nějaké kontakty nebo doporučení, byla by škoda to nechat zaniknout. Díky.

9 komentářů:

  1. mimochodem, v jakem stavu pouzitelnosti jsou dnes ovladace na bazi myslenek? par z nich jsem videl ve volnem prodeji, ale nezkousel. Je to vubec pouzitelne? Protoze podle me, pokud si na toto zvykne fyzicky postizene dite (ktere proste joypad do tlapek nechytne), pujde mu to lepe nez nam (protoze uz holt mame svoje navyky)

    OdpovědětVymazat
  2. Biofeedback mne také napadl, ale podle posledních zpráv je to naprosto v plenkách pro "seriózní" použití. Byl jsem před patnácti lety na předváděčce, je to rozhodně skvělá technologie, ale na ovládání kompu to nestačí - de facto dokážeš myšlenkou (a to až po kalibraci a hodinách testování) ovládat několik virtuálních tlačítek. Ale díky ruchům je to pro nějaké přesnější sekvence naprosto nepoužitelné - v dané cenové relaci. Proto jsem to předem zavrhnul a orientuji se na úpravu existujících prvků.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm.. Rybka? Clovek znalej jak pocitacovy technologie, tak psychologie. Na dotvoreni konceptu me nenapada lepsi kombinace.

    Jejich realizace je vec druha, ale tam by treba nebylo uplne blby kontakovat ucitele programovani at to zada studentum jako rocnikovou praci.

    OdpovědětVymazat
  4. jo, Mr.Wáwra má pravdu. z tohodle by se dala udělat i diplomka u nás na VŠFS (na Bc.). Pokud bys chtěl ohledně toho někoho kontaktovat u nás, obrať se přímo na vedoucího katedry informatiky Doc. Čepka (http://kti.mff.cuni.cz/~cepek/), je to super člověk a je s ním řeč. Podle mě by pár lidí o vytvoření takový věci jako diplomky pro Bc. mělo zájem.

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm. Kolega ma tiez dceru na vozicku takze s necim podobnym som uz stretol. V prvom rade zalezi na stupni postihnutia, ak nemoze ani pohnut rukami, tak to je vazny problem. Kolegova dcera s obmedzenou pohyblivostou ruk preferovala dotykovu plochu notebooku pred mysou, s ktorou mala naozaj problem. Je vsak podstatne starsia.

    Takze sa problemo deli asi na dve veci:

    Aky software pre dvojrocneho chlapca?

    Detskych hier je kopa, zvolil by som nieco nenarocne, kde nie je limitovany casom ani inym typom stresu. Nakoniec to nemusi byt ani hra, ako spominas Omalovaniek su na nete tony, kde staci ukazovat len plochy a vyfarbuju sa same. Ide hlavne o interaktivitu. Dokonca moze sa aj vzdelavat - napriklad rozoznavat farby, tvary a podobne, Vacsinou v anglicitne, takze bude potrebovat pomoc, ale pre dvojrocneho chlapca by to nemal byt problem.

    Aky hardware ?

    Vyskusat ten notebook s dotykovou ploskou a napriklad cisto detsku hru, kde musi sledovat kurzorom mysku, ktora uteka (neviem vsak ako sa to vola - avsak tusim do spada do Toddler game - ak teda netaram) Ak to zabere skusit tablet - tablety su pomerne lacne, pichnu sa do USB a uz to facha a v podstate to nahradza mys. Potom sa mozu vyskusat dotykovy displej - vyssi level tabletu, momentalne dost drahe. Ale dotykove displeje su aj na NDS, na Iphone a podobne. Dalej ma napada ovladanie hlasom. Ovladanie naklonom = zase telefony (v podstate vsetky hry na Iphone). Ovladanie mysou je pre cloveka neprirodzene, vzdy ukazoval prstom, potom tu su zanety sliach pri dlhodolm pouzivani mysi a dokonca sa mi zda, ze Xerox (ktory mal patent na mys od manika zo Stanfordu a neskor apple) sa znazil vyrobit mys/pero, ktory vsak skoncil v slepej ulicke, ale vzisiel z toho tablet. (ale presnu story si napamatam, len tak matne co som cital)

    Takze by sa nemuselo designovat nova hra, skor si myslim, ze ide o to najst spravny ovladac.

    Nejake priklady toddler game:

    http://www.educational-freeware.com/category-Toddlers.aspx
    http://familyinternet.about.com/od/websitesforkids/tp/gamesfortoddlers.htm
    http://pc.gamezone.com/gzreviews/r22171.htm

    Asi pred polrokom so vyhodil plne CD nastahovanych hier pre 2 az -4 rocnych pre mojho syna, ktory sedel za PC sme tam od dvoch rokov.

    Ako priklad, aby to nevzdavali je tu homemade zariadenie, ktore a hra hru, dost narocnu na koordinaciu doporucejem vzhliadnut.

    http://www.youtube.com/watch?v=-y0-0f_bZ6w
    (thanx to bludr for link!)


    Hlavne nestracat nadej, obracat cez organizacie pracujuce s postihutymi, hlavne zahranicnynmi (nic proti tuzemskych, ale na hranie na na zapade pozeraju uplne inac) a hlavne by sa mal ucit jazyky, samozrejme neskor, predsa len pocitacom vladne Inglish.

    Dave skus sa obratit aj na digipen.

    Dolezite je teda vediet ten stupen obmedzenia, daj vediet, ako napriklad pracuje s tou dotykovou plocho notasu, wii ovladacom, ale vobec, potom mozme pokracovat. Zaujalo ma to. Dufam ze si najdem cas, nieco vyhrabem a budem moct pomoct. Ak bude este nieco treba daj vediet.
    Drzim palce. Rohstola

    OdpovědětVymazat
  6. Díky moc za pomoc, sepisuji maily a uvidíme, co z toho vzejde. Ve finální fázi by to chtělo sehnat podporu a grant ministerstva zdravotnictví nebo školství, udělat tomu web, kde budou ty gamesy zdarma ke stažení a seznamy podporovaných ovladačů.

    OdpovědětVymazat
  7. Přečetl jsem a paráda. Dělám menší hry, kdyby se podařilo spustit nějaký web s takovými hramy ( zkušenosti samozřejmě mám ), klidně nějakou freehru bych rozhodně vytvořil a myslím, že by se dala vyhlásit i soutěž pro vývojáře u nás. Několik her by se sešlo určitě ;o) Ta motivace by byla jistě i pro všechny větší. Když se něco hne, tak informuj ;oD

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tady mám vyjádření od Rybky.

    Zdravím, vaše snaha je chvályhodná, nicméně s tímto vám nepomůžu, klinikou
    se nezabývám.

    Pokud vám mohu poradit, stanovte si cíl (CO to vlastně chcete rozvíjet -
    vozíčkáři jako hráči nebývají až tak omezovaní při hraní) a podívejte se na
    freewarovky. Ty můžete nabídnout k hraní handicapovanému dítěti a uvidíte,
    zda bude naplňovat vaše cíle. Osobně si myslím, že tělěsně postižení nebudou
    hrát až tak jiné věci od normální populace, to je spíš u mentálně
    handicapovaných a nebo zvláštních postiženích, jako je rakovina a nebo
    popáleniny.

    Michal Rybka


    Tož jako nějaký impuls to je.

    OdpovědětVymazat
  9. a takze Netbooky su uz aj dotykace, celko obstojna cena...napr. Asus EEE TOP ET 1602 napr. na Alze.rohstola

    OdpovědětVymazat