6. 4. 2009

Kritika pořadu Gamepage

Držkovat umí každý, ale konstruktivní kritika - to už chce celého člověka. Když jsem se před nedávnem v nějaké internetové diskuzi zmínil, že Gamepage je "... pořad je ostudou hráčstva, potažmo lidstva", byl jsem vyzván, abych jen nedržkoval, ale svou kritiku obhájil. Nakonec z toho vzniklo několik výživných emailů. Na druhé straně barikády stojí jeden ze scénáristů pořadu a respektuji jeho přání nezveřejňovat jeho texty a vyjádření. Rozhodl jsem se proto alespoň zveřejnit svou část, základ, který jsem lehce modifikoval. Uvítám jakékoliv připomínky a argumenty.

Nedělám si iluze. Je mi jasné, že v rámci ČT jde o obrovský výkon, dostat na to prachy a prostor. Ale nejsem přesvědčen, že jde o správnou cestu, kterou se vybrat. Lecjaký amatér na Youtube dokáže vytvořit svépomocí video / "pořad", který je zábavný, člověk se z toho něco dozví a má chuť se na to dívat. Jednou z velkých chyb je absence nějaké zajímavé osobnosti v pořadu, dívenka se sice snaží, ale je to málo... no k tomu později.

Taky netvrdím, že o hrách nic nevíte - i když to tak vypadá. Je to samozřejmě diskutabilní a to zejména proto, že opravdu nevím, pro koho je pořad určen. Tím by se mohlo vyjasnit hodně věcí.

Nejzásadnější chybu vidím v tom, že pořad působí podobně, jako současné herní magazíny u nás - jakoby z nich někdo "předčítal do kamery". Je mi jasné, že tomu tak samozřejmě není. Ale když pak vidím strukturu pořadu, kdy v době internetu (který používá každý hráč) prezentuje "novinky", tak je mi na blití. Přeříkání všeobecně známých fakt + starý trailer na podkres? Co to je za "novinku", koho to vůbec zajímá?

Dám ti takový příklad - sedím na internetu dost (asi jako každý hráč) a mám takový všeobecný přehled o herní scéně. Pořad Gamepage je pro mne naprosto nepřínosný, protože v době vysílání je nejen zastaralý, ale i nezajímavý. Nedávno jsem si na zkoušku předplatil časopis Retrogamer (nenech se zmást názvem, ačkoliv téma je hlavně retro, je často vztahováno k současným hrám), co že se tak v něm může psát. Byl jsem překvapen, jak v rámci blížícího se Resident Evilu 5 došlo k masivnímu rozboru prvního dílu. Byl tam rozhovor s lead designerem, který říkal takové věci, o kterých jsem neměl ani zdání (problémy s produkcí, s anglickým dabingem, první náhledy na RE1 - měl vypadat, jako RE4 například...) a byly zajímavé a hlavně - takové věci na netu nenajdeš na první nástřel, musel bych hodně dlouho hledat a čert ví, jestli bych našel polovinu z toho. Vztáhnu-li to obecně - pořad / časopis / jakékoliv jiné médium by se měl odlišovat, profilovat se nějakým stylem, "exkluzivitou". Sdělit informace takové, jaké diváci budou těžko vědět. Dát tomu přidanou hodnotu.

Jenže - a tady je kámen úrazu - na tohle prostě nejsou prachy, mně je to jasné. Na jedné straně vidím zastánce pořadu - "mít v televizi o hrách alespoň něco" - ale fakt je takový, že ten pořad je kontraproduktivní. A jak jsem psal dříve - stačí se mrknout na konkurenci a je to vidět.

Jestli bych mohl rozebrat poslední díl - který mám čerstvě v paměti.

Úvodní věta moderátorky - tobě to přijde vtipné? Vážně?
Novinky - "Všechno je jednou poprvé a nebyl-li to MGS4, ujme se této role FF13..." - co tato věta má konkrétně znamenat? "Co má být poprvé"? Nevypadly nějaké věty?
Recenze Skate 2 - Oceňuji pokus o vtipný začátek, nemohu se zbavit dojmu, že po hledání na Youtube najdu za sekundu vtipnější video amatérů. Záběry ze hry pocházejí ze začátku hry / demoverze? Proč při komentování nových triků nejsou triky předvedeny? Děláte si vůbec vlastní záběry nebo přebíráte materiály? Proč? Komentář neodpovídá tomu, co se děje na obrazovce.
Recenze Blood Course - "soutěž Fear" - tobě to přijde komické? Vtipné? Scénář a herci? Prosím? Dále si recenzent stěžuje na ovládání "nedokážu pochopit, jak tohle někdo mohl vydat", ale nějak více se o tom nezmiňuje. Proč?
Little Big Planet - miluju tuhle hru, znám Bohdana Heblíka. Ale proč působí jako nerdovský panák, na kterého se najednou musím dívat skrz prsty? Sterilní povídání není ničem osvěženo. Nevím, do jaké míry do toho mohl kecat Bohdan, ale ačkoliv informativně to je adekvátní, nemá to atmosféru. Sakra, hry jsou o emocích a tento pořad to postrádá! Jak je to možné? Navíc motiv rozhovoru nekoresponduje se začátkem pořadu "kurz tvorby levelů" to rozhodně není - o tvorbě levelů je tam dokonce jen letmá zmínka.
Killzone 2 recenze - počáteční "vtip" je mdlý. Opět - komentář nereflektuje dění na monitoru. Nejsou předvedeny zajímavé featury, obecně jsem nezískal pocit, že hra má na 90/100, když recenzent monotóním hlasem opakuje to samé dokola.
Ratchet recenze - to je to jediné, na co se dá koukat, i když vzhledem k "informační hodnotě" to mohlo mít méně, než minutu.
Konec pořadu - další chabý pokus o slabý vtip. "Sama v modrém" mi vyvolala koliku.

Ten pořad je dětinský, až to bolí, proč to není dělané pro normální hráče? Většina z nich jsou dospělí lidé přece. A ty také předpokládám - opravdu ti ten pořad přijde kvalitní? Nebo je "kvalitní na to, že je to na ČT" - co tedy obhajuješ?

Celkově - kdo vám dělá grafiku? Takový design si pamatuji v "Branky Body Sekundy" před rokem 1989. Je to odporné, neodpovídá to pořadu o tak progresivní věci, jakým počítačové hry jsou.

Možná že o hrách víte dost. Ale neumíte to podat zajímavě a zábavně. Nedokážete se vymáčknout, jen říkáte nahlas to, co jste si někde přečetli na internetu a udělali jste z toho "scénář". Nemá to smysl. Natlačte tam lidi, dva nějaké hráče schopné trochy toho herectví, udělejte mezi nimi konflikt ála hodnej a zlej policajt, ať komentují nové i staré hry, ať se občas shodnou a když se neshodnout, tak si dají zápas v multiplayeru nějaké hry - a podle toho, kdo vyhraje, tak takové hodnocení hra dostane. To jsou jen prvky přidané hodnoty, jak z toho udělat "alespoň něco".

Opakuji - je mi naprosto jasné, že nedostatek peněz + zkostnatělá ČT znemožňuje nějaké kreativní vyžití. Je nemožné dostat do pořadu nějaké záběry z E3, rozhovory s gamedesignéry (možná českými?) či osobnostmi. Je mi to jasné. Ale přesto si myslím, že krom těchto objektivních fakt je tady pořád množina věcí, na které se dá zapracovat. Většinu z nich jsem se snažil popsat výše, abych vyvrátil tvoje tvrzení, že "je to mrdka, ale je to zakořeněnej stereotyp". Já myslím, že to není stereotyp, že ten pořad opravdu je mrdka.

Podívej se, je mi jasné, že teď vystupuju jako zlý negativista nehodný odpovědi. Nějak tu roli přijímám, prostě se mi to nelíbí. Ale myslím, že na rozdíl od ostatních přizdisráčů mám svou kritiku podloženou argumentama. Když ses ptal na to, jak bych si představoval nějaký pořad o hrách (odhlédnu od faktoru "který musí generovat nové a nové diváky" - managementu nerozumím, ale takový manager musí rozumět jak hrám, tak televizním pořadům, aby vyprodukoval nikoliv kompromis, ale nějakou jasnou ideu, která Gamepage zoufale chybí) - výše jsem naznačil pořady dostupné na internetu - jen příklad - AVGN, v rámci ThatGuyWithTheGlasses je herní sekce (Benzai, Handsome Tom), Screwattack má bezva pořady. Ale bacha - je mi zároveň jasné, že "internetový" formát není vhodný pro obrazovku televize, takže bych doplnil z druhé strany - moc se mi líbilo, jak se s tím poprali v pořadu FOKUS (dokument o hrách a hráčích) a to říkám nejen proto, že jsem tam vystupoval ;).

A ano, novější díly Gamepage jsou lepší, než ty staré. A rakovina je lepší, než AIDS.

11 komentářů:

  1. Skoda ze nemuzes zverejnit cely rozhovor:( Tohle by mne docela zajimalo .Ps Novejsi dily jsou ale opravdu o nekolik radu vyse nez ty stare,jeste ted si vzpominam ze cely porad trval neco kolem 15 minut a z 90% ho zaplnovaly trapne vtipky

    OdpovědětVymazat
  2. Obrovská škoda, že není možné vidět reakci, tohle JE ZAJÍMAVÉ TÉMA!

    OdpovědětVymazat
  3. Desh: Já si staré díly Gamepage pamatuju, určitě se o hodně zlepšili, o tom žádná, ale pořád mi to přijde strašně málo.

    Jinak ona ta reakce není nějak zásadně překvapivá, je logické, že na to opravdu nejsou peníze atd. Ale člověk si pak o tom všem myslí trochu něco jiného - považujme za štěstí, že vůbec Gamepage je, byť v žalostném stavu.

    OdpovědětVymazat
  4. Rakovina není lepší než AIDS.

    OdpovědětVymazat
  5. je fakt ze na Gamepage se da divat jen s krajnim premahanim. Nemam rad porady, kdy je mi trapne za divaka, natoz tak za tvurce. Dementni radobyvtipky, naprosta absence jak stylu tak vkusu....

    Doboha, prekousl bych kdyby se "velmi" inspirovali Bad Influence a udelali neco podobnyho jen modernejsiho. Mozna to chce vyhazet neschopny tym odpovedny za pripravu a provest totalni rekonstrukci - s tim ze samozrejme zacnou pokusem vyprofilovat pro jakou skupinu obecenstva ma byt porad urcen a "napasovat" porad na odpovidajici vysilaci cas. I kdyz to bych chtel asi po neschopne CT moc, pote co jsem videl jak jde totalne zprasit Kmotra

    OdpovědětVymazat
  6. Chapu, ze pozice tohoto poradu asi neni lehka, ale zaklad je alespon trochu sympaticky a hry hrajici moderator + napady.

    To co Gamepage predvadi je proste trapne a celkem by me zajimalo jaka je cilova skupina, protoze tu by mel mit kazdy porad v TV urcenou.

    OdpovědětVymazat
  7. joo bad influence, ted jsem si na to vzpomel. to nebylo tak zly. doba byla jina, dneska by to vyznelo trapne, ale jinak to byl porad kterej jsem jako malej uplne zral :)

    OdpovědětVymazat
  8. http://www.bad-influence.co.uk/about.htm

    tady jsou vsechny dily shlednutelny na you tube.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky! To ten pátek prima uteče ;).

    OdpovědětVymazat
  10. Pri cteni Daveho postu se mi v hlave do popredi naustale dralo "Bad Influence, Bad Influence Bad Influence.... ". Po nahlednuti do diskuze pod clankem vidim ze jsem rozhodne nebyl sam.
    Natukal jsem tedy jmeno tohoto poradu, ktery myslim nejenom pro mne byl tenkrat v bezstarostnych letech cerstveho teenagera nevaham rict kultem, do Youtube abych porovnal, jak moc se lisi moje vzpominky zachumlane do teple deky nostalgie a skutecna podoba poradu. Byl jsem prekvapen, ze zas takovy rozdil to nebyl. Po shlednuti po dvou dilech z kazde serie, musim smeknout. Ta show ma koule i po takrka 17ti letech.
    Cigaretou jsem zahnal zachvat melancholie, premohl neodbytnou tendenci stahnout a zaseknout se na Adventures od Willy Beamish, kour z cigara prebil otevrenym oknem vkradajici se vuni jara, ktera mne kazdorocne spolehlive vraci do kouzelnyho dubna/kvetna 93, kdyz jsem tenkrat vytahl Amigu na balkon bytu rodicu a za chladnoucich soumraku paril Realms of Arkania: Blade of Destiny a pustil si aktualni dil Gamepage. Nutno rict ze na vystrizliveni jsem nemohl zvolit lepe. Nineties are over, kamo....

    Kdyz pominu v pravde otresny graficky design poradu (sam se zivim videoprodukci, tak trochu vim o cem mluvim a mam predstavu o tom co je realne vytvorit za jake penize), zde prezentovany antihumor a dramaturgii horsi nez Studio kamarad, Gamepage ma podle mne jeden zasadni problem. Tedy spis dva. Nebo tri?

    1) Neni to show. Scenar poradu mi prijde jak z pera stejneho cloveka jako scenar ke Krestanskymu magazinu s pozadavkem ze to "mabejtpromlady". Porovnani s 17 let starym "Spatnym vlivem" snad ani nema smysl. Vysledkem je neodbytny pocit, ze v CT plyne cas pozpatku. Tohle neni az tak penezich, ale o spravnych lidech na tech spravnych mistech. Jenze jsme v CT a v CT je tak trochu vsechno spatne, ze?

    2) Gamepage az bolestne chybej moderatori - osobnosti. Bez charismatickych a originalnich "xichtu" se zadny dobry porad neobejde. Vynechme ted Violet Berlin, Andy Craneho, ci Nama Rooda. Kde by bylo Uvolnete se prosim bez sveho Krause, Burianuv den zen bez Buriana? Kinobox bez Ctvrtnicka?
    Namisto toho Gamepage uvadi dvojice, ktera z osobnostniho hlediska nikoho neoslovi. Toho typka potkavam v roli kamionaka v podobne fadnim poradu o dopravni bezpecnosti, u te slecny si ani z pameti nevybavim oblicej. Naskyta se otazka jestli by se vubec celej Gamepage bez techto dvou neobesel. Myslim ze ano. Jejich prinos jako moderatoru je prakticky nulovy. Bohate by stacil voiceover a usetrene korunky by bylo mozno nacpat do faceliftu skutecne tragickeho designu poradu.

    3) dramaturgie Gamepage stoji za starou belu. Diky archivu na webu ma clovek moznost shlednout nekolik dilu najednou a o to vic do oci bije naprosta absence napadu tvurcu.
    Opet se ukazuji realie prostredi v kterem porad vznika. Schema "novinky - jedna dve recenze - rozhovor - soutez" prokladane radobyvtipnou omackou, ktere se clovek nezasmeje ani straslive zkourenej, je z pera nekoho kdo bud postrada jakykoliv vztah k tematu, je beznadejne nekreativni, nebo je pro nej prioritou "vyprodukovat" dil v pracovni dobe, odpichnout si jeji konec a jit domu. Nebudu tady rozebirat co vse by mohlo v Gamepage byt - napadu mame vsichni spousty a nemusi jit zrovna o veci za milion. Retrospektiva, hardwarova sekce, presahy do pribuznych scen s tou herni..


    Musim se pridat k Davemu v nazoru, ze soucasna podoba Gamepage je pro ceskou herni scenu spis ostudou nez vykladni skrini. Bohuzel tak trochu je mi znamo to jak to v CT chodi a z tohoto pohledu se neni co divit. Clovek vycepovanej komercni sferou pri styku s timhle molochem dostava koprivku a to nejen co se tyce pristupu k praci, flexibilitou ci kvalifikonosti jednotlivcu, ale bohuzel i co se tyce mnozstvi orginalnich napadu a kreativity.

    Moc nadeji na zmenu nevidim. Problem totiz neni v tvurci skupine Gamepage, ale spis v CT jako celku. Pokud by se clovek chtel dostat do teto "rise pohadek" narazi na neprostupnou hradbu "kamaradcoftu" - statni televize je preci jen celkem luxusni korytko.
    A tak misto toho aby kanal, ktery si rika "jiny prostor" skutecne jinym prostorem byl, tzn. vyuzil by mimojine moznosti a potencionalu cele herni komunity, bude dal produkovat paskvil (s malym p), ktery v dnesni dobe stezi nekoho oslovi, ktery by prinasel dobry info nebo ktery by byl aspon zabavny.

    OdpovědětVymazat
  11. Za "Studio Kamarád" velký dík! ;)

    Špatný Vliv byl opravdu dobrý, nostalgicky se na něj dá koukat, ale bylo by zase nesmyslné chtít, aby v jednadvacátém století vypdala Gamepage zrovna takto (i když posun k lepšímu by to byl). Zejména Nam Rood ;).

    OdpovědětVymazat