7. 4. 2009

Warioware Snapped

Takže konečně máme online služby na DSi a s nimi přichází krom browseru také hry speciálně pro DSi, využívající nové možnosti.

No jo, jenomže jaké možnosti to jsou? Kamerka a výkon navrch?

Díky bonusu 1000 DS points jsem si mohl stáhnout právě Warioware, od kterého si hodně slibuji, neboť tuto herní sérii prostě miluju. Nečekal jsem mnoho, jenom mne zajímalo, jak se Nintendo popasuje s novými možnostmi. A nutno uznat, že svým způsobem padám na zadek.

Takhle, abychom si rozuměli, tato minihra je opravdu minihrou. Zatímco Warioware Touched nebo Smooth Moves je sérií originálních a zábavných miniher, Warioware Snapped je miniverzí těchto (mini)her. To znamená, že to pobaví na krátkou dobu. Ale o co jde...

Prostě a dobře - kamerka v DSku umí rozeznávat světlost barev. Stačí, aby vaše pozadí bylo znatelně světlejší nebo tmavší, než váš obličej / barva kůže a můžeme se pustit do hraní. Od toho okamžiku vidíme na obrazovce siluetu své tváře či rukou a těmito pak následně děláme pohyby tak, jak vyžaduje konkrétní minihra.

Nutno uznat, že citlivost kamerky není ideální, takže ne vždy reaguje správně, je to vyváženo tím, že samotné minihry jsou mnohem méně náročné na preciznost nebo rychlost. Celkově bych ale řekl, že je to funkční a koncepčně bezchybné.


Příklady miniher? Pejsek, který se chce oklepat od vody - vrtíme hlavou. Dítě, které si chce zahrát "peek-a-boo" - musíme si na chvíli zakrýt rukama oči. Sbírání mincí na obrazovce - ukazujeme rukama. Mávání kamarádovi na odchodu - máváme rukou. Nasazení prstýnku na prst - musíme se siluetou trefit. A tak dále. Miniher je okolo dvaceti a každá je úplně jiná, navíc má každá několik grafických variant, jak je u Warioware zvykem. Jeden set her je dokonce určen pro dva hráče najednou, což jsem ještě neměl možnost zkoušet, ale předpokládám, že to bude podobné. A jak tomu u Nintendo her této kategorie bývá - hra je lepší, když ji hrajete "poctivě" a nesnažíte se kamerku "ochcat".


Co z toho vyplývá?

Už jsem slyšel o vývoji her pro mobilní telefony disponující kamerou na videorozhovory. DSi má podobnou možnost nativně, což je ideální start pro DSiWare produkty. Koncept Warioware Snapped považuji za geniální, což ale neznamená, že je samotná hra nějak super. Po dvou třech zahráních není důvod se vracet. Ale přesto mne hra fascinuje. Jde o novou a zajímavou variantu ovládání. Proti filozofii konzole mluví fakt nemožnost hrát tyto hry za "chůze", protože změna barevného pozadí znemožňuje funkci hardwaru. Ale pokud jste měli strach, že v herním průmyslu není možné vymyslet něco nového, tak jste byli na omylu.

Bez toho by Warioware nebylo Warioware! Tak se nešklebte!

Určitě to neznamená, že se spustí lavina her s tímto konceptem, naopak se obávám, že tato hra zůstane na dlouhou dobu osamocena. Ale ten koncept je prostě skvělý, nemůžu si pomoci. Až se divím, že to na Bonuswebu autora článku "vůbec nezaujalo". Možná měl hlavu v zadku, tím by se mnohé vysvětlilo.

Co dál? Kamerky budou mít využití zejména u personalizace her - například možnost nasnímat si vlastní oblíčej do Ace Attorney by bylo super - a šlo by to integrovat i do DS verze samotné hry - pomocí Enhanced režimu. DSi potvrzuje svou pozici. Pro majitele DS Lite jde o zajímavou alternatvu, bez které se obejdou. Ale pokud budete v blízké době DSko chtít, pouvažoval bych nad přidanou investicí - mohla by se vyplatit.

P.S.: Prezentace hry je tradičně na úrovni - po odehrané sérii miniher vidíme krátké video ukazující, jak jsme se do kamerky šklebili a vrtěli, což pobaví hlavně vaše okolí - minimálně dvakrát ;).

Žádné komentáře:

Okomentovat