13. 10. 2008

GTA4 - poněkolikáté

Že je GTA4 jednou z nejlepších her současnosti, o tom nemůže být sporu. Má všechno, co má mít a hromadu věcí navíc, spoustu novinek a staré věci dotažené k dokonalosti. Čeho jsem se ale bál po dohrání hry byl fakt, že San Andreas jsem hrál stovky hodin po dohrání hlavní dějové linie, protože mne prostě bavilo blbnout si po městech, zkoumat hory a lesy, věřit na záhady a tak dále. Bylo toho hodně, co autoři do hry dali, ale ještě více si vytvořili hráči sami. Prostor, ve kterém jsme se mohli ve velké míře seberealizovat nebyl ničím omezený a ať už na PC díky modům nebo na Playstation 2 díky ovládání leteckých prostředků - každý si našel to svoje. Ale vo GTA4, které nabítí "jen" město?

Moje obavy se ukázaly být liché. Hru jsem si zakoupil v den vyjití a od té doby mám nahráno již 150 hodin čistého času (z toho 40 hodin potřebných na dohrání dějové linie). To je od 29. dubna do dnešního dne průměrně jedna hodina denně, co hru hraju. O jaké jiné hře můžete po půl roce říct to samé? A to zejména za posledních pět let, kdy jsme svědky rychlokvašných titulů? Jen velice málo her má ode mne medajli za podobné zásluhy. A to neřeším fakt, že mne GTA4 zdaleka neomrzelo a že se mu budu nějakou dobu ještě věnovat. Však San Andreas jsem hrál velice často od okamžiku vydání na PC až po vydání GTA4 (kdy mi CJ pomáhal krátit čas čekání). A kdy že vyjde GTA5? No do té doby mi snad GTA4 vydrží (a doufám, že GTA5 bude San Andreas 2 ;).

Toho blbnutí je ve hře opět mnoho. Zdráhal bych se do počtu vychytávek srovnávat GTA4 se San Andreas (ovšem nehledím na multiplayer!), ale míra propracovanosti značí, že strávíme v Liberty City mraky času. Tak třeba teď v pátek jsme s Drokkem pařili "jak o život" a zkoumali jsme různá zákoutí. Čas plynul rychle, páteční odpoledne se zvolna změnilo v sobotní jednu hodinu noční, ale pobavili jsme se královsky (a upozorňuji, že jsme ani moc nechlastali). Co jsme našli tentokrát? Slavnou lanovku. Ano. Lanovka pro turisty na jednom z největších mostů v Liberty City opravdu funguje. Zvláštní, že jsem o ní od nikoho ze známých neslyšel, ale že jsem na ni ani omylem nenarazil. Drobnost, ale potěší. (Přitom byla zahlédnuta už v prvním traileru, i když jen v pozadí).


Mnohem více mne ale potěšila existence policejní helikoptéry v singleplayer režimu. Totiž - v San Andreas se k bitevní helikoptéře nedalo dostat jinak, než cheatem - a já cheaty obvykle nepoužívám - takže jsem se smířil s tím, že i v GTA4 se k vrtulníku s bojovou výbavou prostě nedostanu. Koneckonců hra tomu sama napovídala, že jsme se k danému stroji dostali jen jednou na samotném konci hry a to jsme ji ještě získali pasivně. Zkrátka a dobře mne nenapadlo ji hledat. Každopádně - zrak mne nešálí, našli jsme hned dvě helikoptéry na střeše policejního okrsku. Poprvé jsme k ní doletěli turistickým vrtulníkem a jelikož jsme trochu blbě přistáli, utrhli jsme naší čerstve nalezené ocas. Jak to dopadlo? Proletěli jsme se. (Omluvte kvalitu videí, nahrával jsem to jen mobilem a Youtube tomu také moc nepomůže).



Policejní vrtulník je také o dost rychlejší, než ten turistický, takže jsme začali blbnout a honili jsme letadla - na jeden dotek. To pak vypadá asi takto:



GTA4? Hromada zábavy dlouho po dohrání hry. Díky Rockstar!

8 komentářů:

  1. Jojo, GTAIV je fajn :) Sakra, proč jen jsem to teď pujčil tomu kámošovi, hned bych si zas zahrál...

    Jen detail, mám pocit že v SA se k bitevní helikoptéře dostat dalo i bez cheatu - na základně a tak. Ale pokud myslíš policejní vrtulník... tak ten si fakt nevybavuju...

    OdpovědětVymazat
  2. camling: Nebudu se přít, nejsem totální magor na SA, jako jiní ;). Vím, že ji máš k dispozici v tréningu, ale v samotné hře jsem ji nikde nenašel, ani na základně. Potvrdil mi to i Drokk, který je na to ještě větší blázen ;). Ale to pořád neznamená, že se nemůže(me) mýlit. Každopádně policejní vrtulník v GTA4 jsem nehledal právě proto, že jsem se domníval, že není k dispozici "stejně jako v SA". Takže jeho náhodné objevení nám udělalo velkou radost ;).

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas, v GTA4 se dá zabavit na daleko menším prostoru než v SA... I na blbý jedný malý ulici se vyblbneš klidně 10-15 minut, což v SA nebylo možný...

    Kouzlo tohohle GTA je v chození pěšky (proto je tahle možnost napsaná jako první na přiložené mapě). Jasně autem je to taky dobrý, ale není to tak dobrý... Fakt si tuhle hru člověk užije pešky nebo v autě v amlý rychlosti...

    OdpovědětVymazat
  4. A to ještě nemluvim o tom, jak jsem našel ten vrtulník na severu druhého ostrova... Jentak náhodou jsem jel kolem nějakýho baráku a nahoře čuměl kousek rotoru. Tak jsem zaboha nemoh najít kudy se k němu dostat až jsem uviděl na zdi ventilačku. Normálně bych na ní nevyskočil, tak jsem musel ukrást dodávku a najet na nějakej náhodně generovanej bordel v uličce, aby se auto naklonilo... Po větračce jsem vylez natřikrát na tu střechu a tam asi 4 policajti... Až když jsem tam šel pro 5. vrtulník, tak jsem si všim že z druhý strany je policejní stanice jak kráva :D

    Tohle je kouzlo GTA4 a nikdo mě nepřesvědčí, že SA bylo lepší jakýmkoli způsobem...

    OdpovědětVymazat
  5. Se slzou v oku znovu prepocitavam hotovost v penezence a rikam si at uz je zase patek a muzu jit k Davemu. Kua ja tu ps3 s gta4 fakt potrebuju Milane!

    OdpovědětVymazat
  6. No jo, kámo, ale já jedu v pátek do Vranýho, tak leda bys jel se mnou zachlastat ligu! ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Hru jsem si zakoupil v den vyjití a od té doby mám nahráno již 150 hodin čistého času (z toho 40 hodin potřebných na dohrání dějové linie). To je od 29. dubna do dnešního dne průměrně jedna hodina denně, co hru hraju. O jaké jiné hře můžete po půl roce říct to samé?

    World of Warcraft! :P

    OdpovědětVymazat
  8. Claven si laskavě vykouří a popojedem ;).

    OdpovědětVymazat