8. 9. 2008

Fallout 3 rating? UPDATE 10.9.2008

Fallout 1 měl rating ESRB 17+ (Mature), Fallout 2 také 17+ a Fallout 3? Abych se přiznal, v dnešní době bych čekal, že bude mít bez váhání 18+, tj. žádné ústupky cenzorům, ech tedy rating společnostem. I při ratingu 17+ předvedli oba Fallouti mnoho krve, bloody mess perk, ultračerný humor, politicky nekorektní hlášky, tuny vulgarismů a mnoho dalšího adult materiálu - to samé (plus bych prosil bohaté sexuální možnosti, ideálně se zmutovanými zvířaty) bych chtěl i od Falloutu 3, akorát v moderním hávu, takže OK, chápu, Fallout 3 bude Adults Only. Vzhledem k velké mediální kampani to nemusí vadit, však GTA4 se prodává, jako o život (nedávno ohlásili překročení hranice 10.000.000 prodaných kusů a s vydáním na PC to vypadá ještě lépe - je to takový Dark Knight útočící na Titanic / Sims).

Jenže Bethesda se z nějakého důvodu vší silou snaží dosáhnout opět ratingu 17+. A teď mi vysvětlete proč? Copak je skupina sedmnáctiletých hráčů natolik ekonomicky silná, že zahýbou s prodeji? No takhle - podle tohoto článku na Bonuswebu jsem byl poměrně překvapený. Nejenže nejsou ratingové společnosti za jedno, ale Pete Hines se navíc snaží tvářit, že stejně nakonec prošlo úplně všechno. Nevěřím tomu. Určitě vypadlo pár perliček, které udělají Fallouta ještě pikantnějším - protože jinak by si přeci ratingové společnosti neměly na co stěžovat.

Projektu Fallout 3 velice fandím (avšak na základě šuškandy musím varovat - ÚROVEŇ ČESKÉHO PŘEKLADU JMEN A PŘEDMĚTŮ JE ŽALOSTNÁ!). Co ale musím odsoudit je cenzura v jakékoliv podobě. Rating přece není cenzura a Bethesda by se na to měla vykašlat, na podléhání této 17+ mánii. Neřeknu nějaká malá firma, ale takovýto kolos se bojí o prodejnost?

UPDATE: Je to ještě horší, než jsem si myslil. Že má Fallout 3 problémy s vydáním v Austrálii, to jsem slyšel. Důvodem byly mimo jiné drogy. Přesněji řečeno jejich identické názvy, které se shodují s realitou. Budiž, takže si zaprdění australané budou píchat do žil místo heroinu asi buzeroin. Co je ale průser - tato změna se projeví ve všech verzích hry - ve všech regionech na všech platformách! Proč sakra? Proč můžou cenzoři dělat takovéto triky?

Fallout 3 bude mít v Austrálii rating MA15, což je ekvivalent 18+ u nás. Vtip je ale v tom, že ratingová společnost ODMÍTLA vůbec Fallouta 3 posuzovat, dokud nebudou názvy drog změněné. To je přece normální diktatura, ne? Pochopil bych, že se cenzoři budou bát samotného faktu braní drog, ale že jim vadí realistické názvy? Děkuji vám za tento vzkaz, hned si vpálím perglo, ale budu tomu říkat mateřídouška.

"Naštěstí" - hra v základní verzi vyjde na PC bez editoru na mody, ale ten je v plánu, takže krom dodání více nahoty se určitě budeme moci těšit na mod "jak_mel_fallout_3_vypadat_puvodne". Škoda, že se to nebude týkat konzolistů. Co si člověk neudělá sám...

9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Bethesda si by si stejně s vyšší ratingem nedokázala poradit. Všechno co si představuje pod pojmem hra pro dospělé jsou nadávky a nesmyslné násilí...

    OdpovědětVymazat
  4. Bože, jak já nesnáším český dabing/překlad všeho. To budou zase názvy. No, ještě že existuje ebay a podobné věci :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jelikož sám jsem byl donusen překládat názvy jednotek ve Warhammer 40.000 Dawn of War (a pak se na nátlak fanoušků část věcí vrátila zpět do angličtiny), dovedu si představit ty krkolomné sílené překlady. No, stejně Fallout 3 vychází v zahraničí levněji, takže jsem o české nepřemýšlel ani minutu.

    OdpovědětVymazat
  6. fallout 3 teda rozhodne nema vetsi reklamu nez mel mass effect. pred xboxovym vydanim probihala v US takova reklamni masaz (dokonce ve spolupraci se "Sci-fi channelem") ze tomu nesaha reklamni kampan fallout 3 ani po kotniky. samozrejme PC verze nemela reklamu v podstate zadnou. coz je celkem logicky, protoze uz to nemel na starosti MS.

    OdpovědětVymazat
  7. Vztahoval jsem to k PC Mass Effectu, pravda - Fallout 3 vyjde simultánně. PC verze ME vyšla půl roku asi že jo po konzolové, ale na PC taky sklidila úspěch.

    I když je perličkou, že ME má taky 18+ rating.

    OdpovědětVymazat
  8. pc verze sklidila uspech v recenzich a na p2p sitich. tim veskerej jeji uspech konci. kdyz se k velkymu pomeru warezu prida jeste retardni DRM "made in EA" tak se toho pak holt neproda ani 200 000 :)

    OdpovědětVymazat
  9. Šlo mi hlavně o to, že ten rating té hře prostě neublížil ani v nejmenším, naopak. Ale bylo to i zásluhou reklamy, samozřejmě.

    OdpovědětVymazat