24. 8. 2009

Fable 2


První díl Fable se ke mně dostal na PC úplnou náhodou a pustil jsem se do něj s vervou. Zaujala mne velice pěkná grafika, stylový design, atraktivní souboje a vývoj postavičky a široké možnosti interakce s okolím, které celkem uvěřitelně reaguje v rámci herních pravidel. Na druhou stranu mne začal časem štvát stereotyp subquestů, neadekvátní reakce na úplně základní činy, silně omezený pohyb v prostoru, přitroublý příběh a vůbec nedokonalost stárnutí NPC v okolí, skoky ve věku hrdiny, spojená obecně s divným plynutím času. Ale jako celek se mi to opravdu líbilo, šlo tam dělat dost roleplaye, což se o mnohých RPG nedá říct ani náhodou.

Očekávání od druhého dílu byla vysoká a tak trochu doufám, že se již brzy dočkáme PC verze, protože loadingy na XBOX 360, pominu-li odpornou hučivost tohoto přístroje, dost kazí dojem ze hry.


V druhém díle bylo slíbeno stárnutí obyvatelstva, kvalitnější příběh, více interakce a možnost ovlivňovat tok dějin. Nutno uznat, že se to v mnoha ohledech opravdu podařilo na výbornou.

Jenže ... hra je strašlivě podobná jedničce. Moc. Dokonce tak nějak nemám pocit, že hraju jinou hru, než spíše datadisk, byť poměrně masivní. Není na první pohled zřejmé, že se "pod kapotou" odehrávají zcela jiné vývojové procesy, protože narážím na ty samé prvky pořád dokola. A co je hloupé, že jsem tak nějak očekával, že se staré prvky přepracují do nové formy a to zásadním způsobem. Nestalo se tak. Chození po mapě je omezené na pevně dané cestičky. Všude možně i nemožně jsou "ukryty" truhly s poklady - válí se skutečně všude bez jakéhokoliv smyslu. Dokola potkáváte generické obchodníky. Okolí na vás reaguje opakováním několika málo hlášek pořád dokola. Souboje jsou udělané naprosto stejně, kouzel také nějak moc nepřibylo a vývojový strom hrdiny velice nápadně připomíná první díl. To jsou přesně ty body, kde bych čekal prudký skok vpřed. Bohužel se nestalo.


Fable 2 je hra o symbolech. Nalézání předmětů, ať už v truhlách nebo zakopané v zemi, je čistě symbolické, nesmíme v tom hledat logiku. Člověk to po pár hodinách hraní přijme za své a hraje se mu mnohem lépe. Co na tom, že jsem támhle vykopal čokoládu nebo naučnou knihu na výcvik psů. Co na tom, že na pláži je truhla, okolo které chodí lidi a nikoho nenapadne ji otevřít. Co na tom, že reakce NPC jsou generické, když v zásadě fungují dobře. Když se člověk nesnaží jít příliš do hloubky, tak dostane k dispozici velice zajímavý svět. Na rozdíl od Elder Scrolls, kde je svoboda takřka "reálná" jsme tady více svázáni, ale na druhou stranu je pobíhání po vyhrazených cestičkách pouze symbolem objevování tras a velice brzy začneme používat cestování po mapě, tedy v instantních přesunech. Přiznám se, že mi pocit svobody z Elder Scrolls je bližší, ale Fable 2 také není k zahození.


Stručně tři největší boty ve hře:

1) Nejde zemřít. Hra nemá prakticky žádnou obtížnost, po "smrti" se prostě hrdina automaticky postaví na nohy a hraje se dál. WTF?
2) GPS. Vodí nás naprosto přesně a kazí radost z exploringu. Na jednu stranu chápu, že v omezeném prostoru je nějaký ukazatel směru nutný, ale jeho permanentní výskyt je trochu dost uhozený.
3) Hledání pokladů ála pes. V celé hře jsou stovky míst, kde jsou ukryty truhly a další, obvykle zakopané poklady. Krom toho, že bych ve skrývání pokladů očekával větší invenci, určitě bych očekával větší invenci v hledání pokladů. V praxi prostě jdeme po silnici, zaštěká pes a dovede nás třicet metrů od silnice k pokladu. Moje osobní inicitiva je nulová, škoda.

Fable 2 není úplně klasická hra, její základní mechanismy znemožňují hrát hru "normálně", s plným nasazením. Neznamená to ale, že by hra nebyla zábavná. Pokud jde o prožitky jako takové, tak je toulání po krajině, bitky, blbnutí ve městech a sledování příběhu celkem dobře zvládnuté. Než ale řešit situaci "jak smrt hrdiny ovlivní děj", je hrdina prostě nesmrtelný, nemá omezenou munici do kuše či pistolí, ba dokonce ani manu na kouzlení. Takový nemalý tank bych řekl. Ze hry se tak vytrácí element napětí, jestli další pasáž zvládneme nebo ne. Za celou dobu asi deseti hodin hraní se mi podařilo zemřít celkem dvakrát a to přesto, že jsem si neupgradoval žádné zbraně ani brnění. Přizpůsobení hry těm nejvíce casual vrstvám hráčů je v tomto bodě nesmyslné, je to zbytečnost. Škoda. Ale jak říkám, těžiště hry nelze hledat tady.

Je to hlavně pestrost komunikace s okolím a možnost si vylepšovat postavu, co hru činí zábavnou v první řadě. Systém přidělování zkušeností reflektuje vaše oblíbené činnosti a tím pádem se dá krásně ovlivňovat, jestli bude zaměření postavy spíše silové, mrštné nebo magické. Podle učení komunikačních výrazů se rozšiřuje paleta chování. Takže stačí na sebe navléknout správné oblečení, potetovat se, ekvivalentně vyzbrojit a vyrazit do ulic prdět lidem do obličeje. No dobře, to jsem trochu přehnal, ale je to celkem zábava sledovat, jak NPC i nepřátelé opravdu modulárně reagují na vaše chování a vzhled. Dá se to aplikovat i na vašeho psa, se kterým se lidi všelijak baví a časem je možné i komunikační gesta kombinovat s ním.


Co je ale naprosto dementní, že hlavní hrdina nemá opět jméno a opět nemluví. Další Gordon Freeman, ovšem ve fantasy hávu. Nerozumím tomu, proč by hrdina nemohl normálně hovořit (když už mluví všechna NPC), případně proč není možné trousit nějaké alespoň gestikulační poznámky během dialogů, proč nemohu být svědkem vývoje osobnosti v hlase a hlavně proč si musím broukat pod vousy sám mimo obrazovku ;). Za související problém považuji fakt, že získávání popularity (i negativní) je neuvěřitelně snadné. Stačí přijít k libovolnému NPC, zobrazit si jeho detaily, kde hned černé na bílém vidíme, co má postava ráda, co nemá a na co jak bude reagovat. Takže pak stačí vybrat jednu dvě položky v menu výraziva a dotyčný nás začne nenávidět, případně si nás bude chtít vzít za životního partnera formou svatby. Nemusím dodávat, že uděláme-li v davu nějaký sexy taneček, máme nápadníků plné hrsti a nestačíme je odhánět.

Tohle je asi takový jaderný problém celé hry. Co mi po tom, že pod kapotou běží engine simulující emoce a inteligenci v rychlosti 360 snímků za vteřinu, když přímo hra samotná mi jaksi bere radost z objevování a zkoušení nejrůznějších triků, abych dosáhl svého. (Lákavá) komplexnost pod povrchem je tak naprosto zhacena primitivním výběrem akcí s jednoznačným výsledkem. To je moc velká škoda. Hromady NPC, které na první pohled jakoby žijí vlastním životem s vlastními problémy, se tak proměňují v "insert coin" automaty a celé těžiště hry tak naprosto ztrácí na efektu.

Čím dál nad tím přemýšlím, tak Fable 2 by se mělo jmenovat Fable 1.5. Je to masivní upgrade existující hry, který vylepšuje skoro neviditelným způsobem plejády věcí a zároveň několik věcí kazí. Je zde hromada nových map, ale tak nějak je projdete jednou a byly-li by stejné, asi bych si toho nevšiml. Vnitřní herní principy jsou propracovanější, ale jejich využitelnost je skoro nulová. Na každý klad lze najít nějaký nedostatek. Ten hype byl naprosto zbytečný a souvisí s tím i fakt, že od vydání hry neuplynul ani rok a o hře se prakticky nemluví (přes slušné hodnocení na Gamerankings).


Abych nebyl špatně pochopen - Fable 2 je zábavná a dobrá hra, jenom je příliš podobná prvnímu dílu a to přesto, že dokážu vyjmenovat desítky nových prvků, které jsou bohužel v praxi nevyužitelné či nevyužité. Těch deset hodin mne zatím v podstatě bavilo, i když jsem si dobrou polovinu doby ťukal na čelo, co je tam za kraviny. Na druhou stranu je směr, kterým se Fable 2 vydalo poměrně neokoukaný, takže jako alternativa ke Gothicu či Elder Scrolls je to zajímavá volba. Neříkám, že nejlepší, ale rozhodně zajímavá.

Ale nechme toho fňukání, svým způsobem bych mohl říct, že je hra specifická, sofistikovaná a prostě svoje. Pamatuji, že když jsem rozehrál první díl, tak byly ve mně také dost smíšené pocity "to nemůžete myslet vážně", ale nakonec jsem umlčel hardcore har(d)covníka v sobě a oddat se spíše zamýšlenému prožitku od autorů, nehledat tam to, co tam není a ani nemělo být.

Znáte ten pocit, když se druhý díl hry tak moc snaží odstranit nedostatky prvního dílu, aby se pak z těchto opravených nedostatků stalo téma celé hry? Podobně se cítím u Fable 2.


Totiž určitě jste v životě narazili na hry, kde byl/nebyl nějaký sex, případně milostné hrátky, aférky - prostě "neslušné věci, které papež nikdy nedovolil". Už v prvním Fable vyráželo kritikům dech, že je možné souložit a dělat svatby. No dobře. V díle druhém je možné mít registrované partnertsví a krom psa vychovávat i děti (nemáte-li kondom samozřejmě). Na první pohled to zní pěkně, pobíhat s těhotnou kuželkou po dungeonech, proč ne?

Vadí mi ale, že možnosti páření se a následné socializace páru jsou strašně tlačeny do popředí a přitom naprosto neprávem. V každém informačním okně libovolné NPC vidíme přesně ten bod, kdy se do nás NPC zamiluje a kdy je možný sňatek. Předměty, které neslouží jako zbraně, jsou z převážné většiny dárky, které slouží ke zvýšení šance ku páření. Základní emoční sady jsou v zásadě tři - obecné sociální, nenávistné a pak flirtující - nejvíce propracované jsou samozřejmě poslední jmenované. Já oceňuji možnost se ve hře (více méně) plně seberealizovat, ale na začátek by mi stačilo, abych mohl chodit v lesíku mezi stromky.

To vše souvisí i s tím, že typické NPC jsou doslova splachovací a nemají zas nějak moc dobrou paměť. Mnohé činy, které bych z osobního morálního hlediska označil minimálně za "pochybné", jsou zde ohodnoceny kladně a naopak. Vůbec celá ta snaha o "nečernobílý svět" nakonec vyjde vniveč, protože na jednu vaši akci jsou vždy jen dvě možné reakce, náklonnost nebo nenávist, takže suma sumárum to je černobílé, jako prase. Stejně, jako vynucení morálních standardů (jíst maso = zlo), místo reputace u jednotlivých kast NPC a tak dále. Schematické až symbolické pojmutí takto komplikované věci je nakonec vyzní skoro primitivně. A hlavně - v praxi to skoro nevyužijete. Škoda. Ale na zábavnost hry to nemá zas tak zásadní vliv, pořád si můžeme zahrát na "Sitha" a vykydlit vše v dohledu ;).


Příběh hry je po vzoru prvního dílu a současných NPC opět naivní jak ranní rosa, takže nemá moc smysl se jím zabývat. Nelineární pojmutí celé hry platí i pro příběh, ale jako vždy není možné dělat opravdu co chceme, takže jsme svázáni. Oproti tomu vedlejší úkoly již poskytují dost svobody, jenže se zase opakují, takže po chvíli se to zvrhne v hraní miniher za účelem výdělku neuvěřitelných sum peněz za sekání dříví.

Kde ale hra opravdu exceluje je náplň jednotlivých misí. Mix soubojů, kouzel a sociálního chování je dobře využit, dungeony jsou nacpané zajímavými příšerami a systémy, tak motivace ke hraní je opravdu velká. Díky tomu, že je vývoj postavy v zásadě jednoduchý, je možné jednotlivé specializace od sebe značně odlišit a tak zásadně ovlivnit bitky, které jsou celkem zábavné. Nejvíce na nich kazí dojem výše zmíněný fakt, že není možné zemřít, takže nejde zrovna o adrenalin. Ale kombinace "meč, magie, puška" funguje dobře a magicky vylepšené zbraně dělají slušnou paseku. Ale nejde jenom o souboje. Přímo v rámci hlavní dějové linie se musíme učit hromady nových triků a přesvědčovat mírumilovné obyvatele, aby udělaly něco nechutného nebo jim v tom zabránit. Celkem mne potěšila mise s falešným sváděním, abych pak dotyčnému zlomil srdce. Jenže se zase vrátím k faktu, že samotné svádění je dětsky primitvní - výběr jedné ikonky z menu. Naštěstí je takových misí menšina.


Technické zpracování je na slušné úrovni, sice doskakuje grafika, ale dá se na to dobře koukat. Pestrost palety je možná trochu přepálená, působí možná trochu kýčovitě, ale celkem se mi to líbí. Design postaviček bych přepracoval, nemám pocit, že hraju druhý díl na o generaci mladší konzoli. Detaily si člověk ale přestane vnímat, jako celek je hra uhlazená a stylová. Hudební a zvukový doprovod je rovněž zvládnutý kvalitně. Co tedy hře z technického hlediska nejvíce ubírá na kráse, jsou všudypřítomné a nepříjemně dlouhé loadingy, i když občas jsou kusy krajiny celkem velké.

Suma sumárum - Fable 2 je hrou plnou gimmicků, pozlátek, simplifikovaných prvků a nedotažených gest. Je to zábava hrát, i když je to sprostá kopie jedničky, ale vzhledem k cíli Petera Molyneuxe nelze než konstatovat "snad příště". Snad to bude Fable 1.9, který udělá uvěřitelně žijící svět a dovolí nám oscilovat mezi více, než dvěma stranami. Dal bych 7/10.

10 komentářů:

  1. souhlasim :) na minule vanoce jsem dostal oba dva dily a prvne si zahral 2 a pak jednicku a musim rict ze jednicka me bavila vice a dokonce mi prisla v mnohych vecech lepsi, propracovanejsi, vim ze jsem se nekolikrat pristihnul ze jsem rikal ze tohle je proste lepsi nez ve 2. Grafika neni vse hehe

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, nejsem jediný kdo se k Fable II dostal až teď :)
    Jedničku jsem nehrál a na dvojku bylo celkem dost rozporuplných reakcí, váhal jsem jestli koupit právě kvůli té svázanosti, primitivním klikacím mezihrám, absenci výzvy...
    Pak mi ale bylo doporučeno moc nepřemýšlet a hraní si užít. Sedl jsem si k tomu teda bez nějakého očekávání a musím říct že se královsky bavím :)
    U GPS jsem naštěstí poměrně rychle našel vypínač, na to že má někdo truhlu s volně loženým pokladem v maringotce kašlu a díky snadnému získávání popularity mi aspoň usmiřování manželky po měsíční nepřítomnosti netrvá taky měsíc :)
    Ano, němota hlavního hrdiny mi pije krev, to se musí uznat, taky je mi líto že ženský se sice dají balit snadno ale zrovna ty co zadávají questy ne (měl jsem zálusk na sochařku).
    Podařilo se mi (alespoň zatím) minout i tu pověstnou jednoduchost soubojů - jelikož jsem o ní věděl, bojuju záměrně tak nějak na efekt, aby mi souboje přišly "cool" (přímo do středu nepřátel, útok kryt a bum - palba z bezprostřední blízkosti, to jsem ale machr :)) a mezi těma opičkama mi občas nepřátelé i zavaří.
    Moc mě potěšil humor v rozhovorech a krásných popiscích předmětů. Do humoru počítám i to rozdělení jídla na maso=zlo a tofu=dobro, vždyť přece když si hraju na andílka nemůžu chtít aby kvůli mojí sváče umřela kravička? Stačí že zabíjím mrkvičky :) (na druhou stranu ale nechápu posedlost prdy a krkáním, to si mohli odpustit...)
    Fable pro mě nejvíc charakterizuje slovo "příjemný" - takhle milou a pohodovou věc už jsem dlouho nehrál - ještě se mi u ní totiž nepodařilo ani jednou nadávat (od toho mám Street Fightera..)

    OdpovědětVymazat
  3. U Fable 2 je potreba opravdu trochu pristoupit na hru vyvojaru.

    Ja se bavil kralovsky a i pritelkyne mi koukala dost casto a dlouho pres rameno jak hraju, coz se stava jinak velice zridka :)

    Pri pripluti na ostrov tou prokletou lodi a to hledani zasitych pokladu (pes tady pomuze tak ve 20% nejjednodussich) jsem si pripadal jako ve filmu Ukradena vducholod, proste, takove klukovske dobrodruzstvi o kterem kazdy z nas v detstvi snil.

    Aglicky a ne-vubec-hloupy humor je ve hre vsudypritomny a pobavil me opravdu mockrat, viz treba lapalie s knihou Necronomikon v rukach tech spravne trefenych bratri. Nebo ta vesnice jako vystrizena ze Sleepy Hollow.
    A vubec takovych odkazu na pribehy, myty a pohadky a podobne zalezitosti je tam spousta.

    Za me urcite 8+, protoze i kdyz ma urcite chybky (tuzsi obtiznost s moznosti zemrit bych take uvital), prisla mi o dost propracovanejsi, nez vetsina soucasnych her. Navic je pekne stylizovana a vubec takova mile jina.
    Kez by bylo vice takovych(povzdech).

    OdpovědětVymazat
  4. Hluk a loadingy jdou eliminovat instalací na HDD. GPS jde absolutně vypnout."Nespokojený hráč" by měl být tedy napřed nespokojený sám se sebou a až pak se hrou. ;)

    Jediný v čem souhlasím je jednoduchost, ale ta hra je jedna velká jízda a umírání by jen kazilo zážitek ze hraní, je to přeci hra na hrdiny a hrdinové neumírají. :)

    Grafika je nádherná,zvlášť jakkýkoliv pohled na západ slunce, u toho bych dokázal strávit dlouhou dobu. :)
    Příběh je podle mě parádní, taková hezká, dospělejší pohádka. Tam bych nic neměnil. (Možná, jen změnit styl a tempo cut-scén s vlastními kamerami.) Zvláště se mi líbí že hra dokáže vyvolat částečně emoce /spoiler opravdu mi bylo toho psa na konci líto :) spoiler\

    Za mě je to nejlepší hra na X360, už jsem ji dohrál dvakrát. (Jednou podle uvážení, a podruhé za čistokrevné zlo.) A i podruhé jsem se náramně bavil. Už se těším na potřetí, čistokrevné dobro.... a pak? Čekání na Fable III. :)
    MiniTroll :Internet je malý, co ? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Targu: Nespokojený hráč má XBOX, kde eliminace hluku není možná, protože ta kráva řve jak prase pořád. Jde o jednu z prvních verzí Xka, takže ani instalace nepomáhá - samotná mechanika celkem řve, ale prostě "to jinak nejde".

    GPS jde vypnout, ale jak jsem psal - pak se není možné v levelu vyznat, neboť vymezené cestičky jsou udělané dost nepřehledně a volná chůze skrz lesíky se ve většině případů nekoná. Takže buď budu kibicovat na přitroublý leveldesign nebo na GPS. A co si budeme namlouvat, hraní s GPS prostě je pohodlnější... jenom se ztrácí radost z exploringu.

    OdpovědětVymazat
  6. tou instalaci prave eliminujes ten zvuk mechaniky i loadingy (ja osobne si u hry nejakych delsich loadingu nikdy nevsiml). kazdopadne k tematu - fable 2 by bylo naprosto skvely RPG, kdyby bylo tezsi. system vylepsovani postavy a kouzel se mi moc libi, jenze k cemu to vsechno je kdyz jde hra projit s prstem v nose se zakladnim mecem. nevyuzitej potencial bych rekl.

    OdpovědětVymazat
  7. Jedna z mala(mozna jedina) hra, kterou jako vlastnik PS3 zavidim. Jednicku sem hral na PC a pripadala mi super. Tajne doufam, ze dvojka na PS3 jednou vyjde(kazdopadne by odpadly problemy se zvuky mechaniky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dave de Sade - Stačí lokaci projít jednou, dvakrát a GPS můžeš zahodit. :) A po instalaci, se mechanika přestane točit. Takže to pomůže dost. (Mám předposlední revizi, a s instalací paráda!)

    Efreeti - Fable nebude na PS3 nikdy, za to bych dal ruku do ohně. ;) (Hru vlastní Microsoft, a Xbox je Microsoftí dílko)

    OdpovědětVymazat
  9. MBR: Furt mi to řve naprosto neúprosně, mnohem víc, než PS3 60 GB v plné palbě. Prostě je to tak, nezlobte se, ale je to starý Xko z první vlny, který zázrakem nechcíplo ;).

    Jinak jsi to myslím dobře shrnul ;).

    OdpovědětVymazat
  10. Kdyz uz se tady rozvinula offtopic debata o revu, musim rici, ze moje 40 gb huci po hodine hrani multaku v Kz2 vic nez kdy dokazal xbox. Ten vetrak se toci jak sileny. Divim, ze , ze se Ps3 jeste nevznesla :) A to ji mam fungl novou, protoze ta bezporuchova masina mi vydrzela pouhych 5 mesicu obcasneho provozu, pak odesla BD mechanika. A tak mam novou. Pri reklamaci meni kus za kus.

    OdpovědětVymazat