10. 8. 2009

Batman: Arkham Asylum - demo

Batmana, jako originální postavu mám moc rád. Krom skromné sbírky knih s výběrem těch nejlepších příběhů (děkujeme vydavatelství Crew!) jsem také fanda většiny filmů a samozřejmě také počítačových her. Však na ZX Spectru patří právě k Batmanovi vřelé vzpomínky, na ztrátu herně-fotorealistického panictví. (Teda pokud hovoříme o Batman: The Movie. Ono jich vzniklo na ZX vícero - Caped Crusader a "jenom" Batman, abych jmenoval ty nejznámější).


O několik let později jsem se dostal i ke hrám jako Batman Forever na GameBoy, což je mimochodem ODPORNÁ hra, ale přesto jsem ji dohrál ;). Docela dobrá je také hra The Adventures of Batman and Robin, ale jinak se člověk nemůže zbavit dojmu, že okolo tohoto superhrdiny se motají samé srágory, co do herního zpracování. Však také AVGN na toto téma udělal dva docela kruté díly. A ne - Lego Batman není to, co bych od Batmana chtěl.

Při oznámení a prvních ukázkách Batman: Arkham Asylum jsem byl na vážkách. Snaha svézt se na stále aktuální vlně filmu Dark Knight mi přijde laciná, ovšem s přibývajícím materiálem jsem se začal nalamovat. A teď vyšlo demo? No super!

Na demu musím vyzdvihnout zejména osobitý přístup k modelaci hrdinů. Samotný Batman je dost originální, svým vituálem mi nejvíce připomínal vizi Franka Millera (ručičku líbám, poklona!), ovšem s takovou drsnější bojovnější bradou, vystupující z masky, skoro jako z kresleného seriálu. Ale se skvělým dabingem vytváří unikátního Batmana, bez zjevné snahy někoho kopírovat. Podobně tak Joker - jádro vidím v klasickém představiteli ála Cesar Romero, ale zároveň má dost z chování a brutality Jokera ála Heath Ledger. Podobně se dá popsat většina postav (v demu k vidění třeba komisař Gordon, Harley Quinn a Poison Ivy) a koneckonců i prostředí. Má vlastní styl, který se o filmové či komixové předlohy opírá, ale jinak jsou soběstační. To se zas tak často nevidí.


Hra samotná disponuje skvělou atmosférou. Je to velice blízké vizi toho, co se mi vybaví, když se řekne "Batman". Pasáže hry jsou jasně rozděleny na pěstní řežbení, zkoumání okolí a stealth. Jsem zvědavý, jestli bude v plné verzi možné dělat nějaké skopičiny v Batcave - třeba vynalézání či vylepšování Bathraček nebo nějaké hackování sítí... Každopádně bitky na blízko jsou prokládány zpomalenými záběry na detail nějaké efektivní dodělávky (velice podobně, jako ve Watchmanech), což v kombinaci s ladným ovládáním znamená, že si bitky pořádně užiju. Navíc musím pochválit, že po vzoru filmů či komixů dokáže Batman složit běžného chlápka na jedno kombo tří až pěti úderů. Jaképak zdržování! A také mi je sympatické, že převážná většina toho, co Batman "zpracuje", není mrtvé, ale jen omráčené. Prostě temnej klaďas.


Mnohem podstatnější je stealth. Ten je zpracován sice poměrně primitivně, ale dost zábavně. V místnosti je několik chlápků a naším kolem je co nejlépe využít okolí k tomu, abychom je mohli efektivně zlikvidovat bez zbytečného hluku, neboť puškami ozbrojení strážci jsou jiné kafe, než běžní trestanci Arkhamského ústavu. Přijde mi trochu přitažené za vlasy, že jsou stráže natolik slepé, že nevidí Batmana a jeho monstrózní plášť při letu prostorem, ale jako herní nadsázka to funguje skvěle. Zároveň ale vyvstává otázka, co se bude dít v pozdějších fázích hry - jestli budou totiž nepřátelé vybaveni světlomety a případně infračerveným viděním (něčím podobným totiž Batman disponuje), bude podobné chování dost nepatřičné.


V závěru dema mne samozřejmě naštvalo, že není možné si užít bossfight. Ono ten by mne totiž asi definitivně přesvědčil o koupi. Takhle nevím nevím.

Technicky je hra naprosto precizně udělaná, hrál jsem to na PS3 i na XBOX 360 (k PC verzi jsem se zatím nedokopal) a jde o identické výtvory. Hudba, práce s kamerou, ovládání, grafika - bez chyby. Vše je krásně rychlé, plynulé, animačně navazující. Takže palec nahoru.

Celkově bych demo hodnotil velice kladně, ale zdravá úvaha ve mně říká, že si hru nemá smysl kupovat v první vlně. Bojím se toho, že dalších nápadů bude pomálu a hra upadne do stereotypu. Ale ani si neumíte představit, jak rád bych se krutě mýlil!

Žádné komentáře:

Okomentovat