3. 8. 2009

Operation G2

V roce 1994 začala firma Psygnosis chystat novou hru pro Amigu, která pod nicneříkajícím názvem "Operation G2" měla přinést kombinaci ryzí akce z vlastních očí a to okořeněné klasickým dungeonem. Hra byla chystaná na říjen 1994, ale nakonec nikdy nevyšla. Mohli jsme se o ni dočíst mimo jiné v Excaliburu číslo 35, kde Lewis velice pěkně popsal demoverzi (vyšlé v září 1994 v rámci disketové přílohy časopisu Amiga Format č. 63), o které jsem netušil, že ji vlastně mám na harddisku. Jakmile jsem to zjistil, mrsknul jsem hru do Amigy a vrhnul se na ni.

Tahle puška přes velice omezenou munici udělá z každého robota kůlničku na dříví.

Demoverze je velice krátká, dá se dohrát za patnáct minut. Má také několik nepříjemných chybiček, jako je šílený zvuk všudypřítomné klimatizace, ale dá se s tím žít.

Standardní hlídací robot.

Příběh hry nás zavádí do vesmíru, což já tuze rád. Náš hlavní hrdina se živí tím, že prolézá opuštěné nebo havarované vraky kosmických lodí, na kterých hledá cennosti či náklad. Tentokrát je vyslán na opuštěnou lékařskou loď, která je nezvykle dobře chráněna robotickou ochrankou, napadající i lidi. Copak asi loď skrývá?

Usmažíme!

Z dema je dobře cítit směr, jakým se měli v plánu Psygnosis vydat. Prostředí futuristických lodí umožňuje hrátky s kyslíkem, radiací, výbušného plynu (střelba nedoporučena) nebo zhoršené světelné podmínky? To beru! A co se herních mechanismů týče - ve hře disponujeme celkem pěti inventory, každé vhodné na jiný typ předmětů, které nalézáme všude možně.

Vložíme kartu...

... stiskneme tlačítko ...

... a dveře se otvírají. Copak nám asi osud chystá?

Jádro hry se snaží o jistou doomovskou akci. Samozřejmě můžeme zapomenout na 3D prostředí, musíme se smířit s klasickým čtverečkovaným krokovacím systémem, který ale obsahuje plynulé chození a otáčení. Tohle je asi největší přednost celé demoverze - technologie. Přechod z jednoho místa na druhé je velice plynulý, barevně zvládnutý i s omezenou paletou a velice rychlý - i na Amize 500 se dočkáme patřičného efektu. Člověk si hned říká, proč by na Amigu nemohly být předělané Lands of Lore.


Na druhou stranu je grafika v rámci dema šíleně monotónní. K dispozici je jenom jeden druh chodby (ne nepodobný Dungeon Masterovi), jeden druh nepřátel a dva druhy tlačítek... což je šeredně málo a nebýt automappingu v dolní části obrazovky, velice rychle bychom začali bloudit. Totiž leveldesign je maximálně zmatený a nepřehledný, nelogický - žádná kosmická loď prostě nemohla být postavena tímto stylem a pokud ano, tak musela havarovat těsně po startu (aha!). Jako bonus - předměty na zemi jsou skoro neviditelné, pokud k nim nestojíte vysloveně čelem. Proto jsem se hned na začátku dema docela ostře zasekl. Jinak je ale grafika pěkná, doprovodných obrazovek při práci s ovládacími panely je dost, včetně animací. Škoda, že Amiga neměla víc paměti...

Vpravé části dobře nevidíme válející se kartu. Při rychlejší chůzi je skoro nemožné si ji všimnout.

Za velké plus považuji možnost mít a každém tlačítku myši namapovanou jinou zbraň. Počáteční pistole se zoufale málo náboji (až na úrovni survival horroru) je sice rychlá, ale slabá. Leč akimbo dvou pistolí či samopalu a pistole - to je už jiná káva! Možnosti jsou skutečně široké - leč v demu najdeme jen jakousi pušku, vrhající divné (avšak vysoce účinné) projektily.

Takže je nutné chodit pomalu a dívat se všemi směry - pak je to v brnkačka.

Suma sumárum - z dema mám pocit, že by z toho šlo hodně vytěžit. Bludišťovka se střílením a hledáním klíčů - na rok 1994 by to mohlo mít úspěch, cítím z toho potenciál. Otázka jediná, která mne trápí - demo vyšlo v září 1994 a plná verze měla vyjít v říjnu 1994. Kam se sakra hra poděla?

P.S.: Demo je v původní verzi časově limitované. Pokud jste ale majiteli registrované verze WHDLoad, můžete pomocí F1-F3 zapínat cheaty, včetně zrušení limitu na čas.

2 komentáře:

  1. Tohle se pamatuji a moc se mi to libilo. Dohral jsem to tenkrate hodnekrat.

    OdpovědětVymazat
  2. tohle mě zaujalo. mimochodem pěkně napsaný, i popisky u obrázků.

    OdpovědětVymazat