4. 6. 2012

E3 2012 - očekávání a přání

Je to teď taková móda, psát na blogy, co očekáváme od E3, abychom pak posléze mohli diskutovat o tom, jak moc jsme se trefili. Svým způsobem je ale souhrn podobných článků z mnoha zdrojů celkem zajímavou sondou do duší hráčů, co by od svých vývojařů doopravdy chtěli. Bohužel tomu nikdo z vyšších míst nevěnuje žádnou pozornost, ale i tak bych rád přidal svůj názor do ohně.

MICROSOFT

Poslední rok byl pro Microsoft, alespoň z mého hlediska, velice vlažný. Po marketingově slušném úspěchu Kinectu (v který jsem popravdě řečeno nevěřil) je již jasné, že žádná revoluce v ovládání her nás nečeká. Loňská nabídka her pro Kinect se smrskla v několik her tanečních a pak několik on-rails stříleček. Taneční hry jsou podle mne celkem důstojnou odpovědí na šílenosti typu DDR a Kinectu patří dík za to, že se dokázal vymezit. Přesto si nemusíme namlouvat, že jde o velice úzkou cílovou skupinu a že s "normálním hraním" nelze Kinect spojovat ani omylem (a to přes sekundární podporu v Mass Effect 3).

Podobně tak na tom jsou i zmíněné střílečky, kdy se mácháním rukama sice dá zabavit, ale o moc více se toho nedá prostě vymyslet. Hry jako Fable Journey, Star Wars Kinect nebo Child of Eden v podstatě ukázaly hlavní možnosti tohoto hardwaru a mezi námi to není nic, z čeho bych se posadil na zadek.

Letos se domnívám, že Microsoft bude pokračovat v zaběhlé tradici. Na začátku ukážou nové Call of Duty, pak sérii mdlých hříček pro Kinect, kterým budou věnovat až nepříjemně hodně času. Dále bych nebyl překvapen, kdyby došlo k vylepšení online služeb a nabídky, jako třeba videochat skrz Kinecty při hraní libovolné hry. Nové Gears of War, patrně i nová Forza - vše s okrajovou podporou Kinectu.

Microsoft podle mne letos představí i novou generaci hardwaru, ale neudělá to přímo na E3. Společně s představením Windows 8 z jiného soudku bych se nedivil, kdyby došlo k propojení služeb tabletového, desktopového i konzolového hraní skrz online služby, přenášení profilů a podobně. Cloudové ukládání sejvů samozřejmostí.

Co se herních novinek týče, nečekám žádné nové IP. Microsoft bude spíše nabírat síly poklidným vydechováním, abychom se koncem roku (třeba na GDC) dočkali nového Xboxu, herního tabletu s Windows 8 a zbrusu nových IP, jakož i nové verze Kinectu se zpětnou kompatibilitou.

SONY

SONY je v nepříjemné pozici. Vita má před sebou možná světlou budoucnost, ale momentálně se z vody vaří blbě. Dá se tedy očekávat, že dobrá polovina akce bude patřit představování nových funkcní přístroje a hlavně her. Nečekám ale, že bych se měl dozvědět něco, co mne donutí přístroj koupit. Vedle toho jsem upřímně zvědavý, jak se SONY vyjádří k projektu Move, který je zdá se na samotném chvostu popularity. Ani se nebudu moc divit, když Move bude naprosto utlumeno.

Na druhou stranu SONY ráda velkohubě hovoří o svým projektech v dobrém, přestože jde o prodejní propadáky. Takže konrétně Move i Vita může mít celkem bombastickou prezentaci s tím, že mediální realita je to, co si historie bude pamatovat. V návaznosti na to si ale myslím, že SONY neohlásí novou generaci hardwaru.

Oproti tomu s poměrně velkou jistotou očekávám, že SONY hrdě oznámí přechod ke cloudovému hraní. A to buď přes existující firmu Gaikai nebo Onlive, ale možná také využijí nějakých patentů k streamovanému hraní (viz reklamy během hraní) pro nějaké menší tituly (ze začátku). Nebudu ani příliš překvapený, kdyby došlo ke spojení se Steamem v nějaké podobě, případně s Blizzardem a s jeho Diablem 3. Přijde mi to jako logický krok, chce-li SONY naplnit svá prohlášení o desetiletém intervalu Playstation 3. Streamované hraní je poněkud šalamounské, ale v očích SONY funčkní řešení problému.

Nečekám ani nové hry. Spíše jen pokračování sérií, jako obvykle. Uncharted 4 nebo nějaký spinoff bez Draka v hlavní roli. Vykrádačku Smash Bros. snad ani nemá cenu komentovat, oproti tomu God of War 4 by pro Vitu i PS3 mohl znamenat hodně. GT6 (případně znovuvydání "GT5 Complete") by mi taky přišlo, jako logický krok. Celkově se ale domnívám, že SONY bude propagovat spojení s nějakou velkou firmou, aby se dokázala stabilizovat a následně zbavit klesající tendence hodnoty akcií. Růžově to nevypadá.

NINTENDO

Nintendo je svým způsobem v nejobtížnější pozici v historii. Po neočekávaném úspěchu DS a Wii nyní vidíme firmu, která za značnou ztrátu na trhu udržela svou konzoli 3DS nad vodou, aby se jí (konzoli) začalo konečně dařit. Nintendo jako první uvede novou generaci konzolí v tomto roce a bude předvádět funkční prototyp / finální produkt. Konkurence tak dostává přesnější představu, proti komu stojí a mohou upravit taktiku. Vyložení karet je ale logické - Nintendo je ve válce nextgen jakoby stranou - když se dva perou, Nintendo se směje. Donedávna se tedy mohlo smát. A co nyní?

WiiU upřesní svůj hardware. Očekávám, že výkon bude o něco vyšší, než mají současné konzole. Něco ve smyslu "čtyři až osm jader, běžících na 3 GHz", k tomu trochu té paměti (1-2 GB maximálně), uvnitř bude přebastlený BlueRay, interní paměť o velikosti cca 32-64 GB, slot na SDHC karty. Doufám, že bude možné připojit nejméně dva tablety najednou, jinak u mne Nintendo ztratí cenné body. Podpora stávajících periferií by se mohla otočit v geniální tah (stávající Nintendisti jsou pokrytí, noví Nintedisti dokoupí časem dle potřeby Wiimote), stejně jako podpora 3DS, jako alternativního ovladače. Celkově by WiiU mělo splnit "FullHD" požadavky minulé generace konzolí, s malou rezervou do budoucna.

Jelikož se domnívám, že X720 a PS4 nebudou o moc silnější než WiiU, mohla by se tato hardwarová revize stát konkurence schopnou na několik let dopředu. Dokonce by byl husarský kus, kdyby se WiiU stalo primární vývojovou platformou nextgenu a nemusí se tak bát papírově silnější konkurence - ale to nutně znamená, že už WiiU musí být "podstatně" silnější, než X360/PS3, což zase neočekávám. Svým způsobem se tak může stát, že WiiU dopadne po roce slávy, jako Dreamcast, což by byla škoda. No uvidíme, to je zatím daleko. Hlavně, aby se pro to dalo snadno programovat, samotný výkon není podstatný.

Podpora third party vývojařů bude při prezentaci klíčová, Nintendo se chce vrátit k "core" publiku a bude tedy hrát na všechny strany zároveň. S tím souvisí i funkční online služby, okopírování standardů, které fungují na PSN a XLive. Vedle toho se nebudu divit, pokud se spustí Virtual Console pro hry z GameCube a dokonce z DS.

Z nových her nečekám mnoho. Po prodejním fiasku Skyward Sword se dá očekávat, že nová Zelda, bude-li naznačena, se vydá úplně jiným směrem (vyšší obtížnost, dospělejší atmosféra, možná nový setting). Oproti tomu hry s Mariem si mohou dovolit jistou dávku stagnace, jelikož to lidi tak jako tak přitáhne. Obecně ale čekám návrat Retro Studios (Metroid Prime 4, ale také nový 2D Metroid s trochou dávky sebereflexe po Other M), nebudu se tvářit překvapeně, pokud bude uveden nový Kid Icarus, Pikmin a Smash Bros.

Z non-Nintendo her očekávám potvrzení, že například Darksiders 2, Arkham City, Metro: Last Light, Splinter Cell 5, Assassin's Creed 3 a Colonial Marines skutečně vyjdou společně s launchem konzole (nebo zrátka paralelně s launchem na ostatní platfotmy). Nintendo zoufale potřebuje zaujmout přesně tuto skupinu hráčů, která jí na Wii a DS tak moc chyběla (a to ne ani tak kvůli penězům, jako spíše kvůli prestiži a pověsti). Zároveň čekám, že Nintendo oznámí HD remaky titulů, které na jejich platformách nikdy nevyšly, případně HD remaky her z GameCube a Wii.

Velkou věcí bude realizace online služeb. Ty budou zdarma, ale hned od prvního dne budou nabízet digitální kopie her pro WiiU a 3DS za stejnou cenu, jako na krámě. To samo o sobě implikuje pokročilejší hrátky s hráčskými účty, trofeje, online chat, statistiky a podobně.

3DS se nedočká hardwarové revize, ale dojde k logickému propojení s online službami WiiU. Nové hry asi nějaké Nintendo oznámí a počítám s tím, že vedle skupiny remaků se dočkáme i úplných novinek, které nebudou vycházet z tradiční knihovny Nintenda. Jestli bude nová Zelda nebo Metroid? Nejspíš ne pro 3DS. Ale nějaký nový směr bych očekával. Celkově má Nintendo našlápnuto, co se teorie týče. Jestli v praxi neselžou ukáže čas. A jeden z těchto náznaků bude i E3, na kterou jsem dost zvědavý.

P.S.: Překvapilo mne, jak JOE vyklízí pozice a začíná hlásat něco o SONY, která odírá hráče z kůže. Což je v jeho podání samozřejmě dobrá zpráva - my přece musíme živit tuto firmu!

2 komentáře:

  1. opravdu jsem zvědavý na zítřejší konferenci Nintenda :)k tomu 3DS.. http://www.buttoncombo.com/archives/8037

    OdpovědětVymazat
  2. Celkem pekne tipy. Na MS i SONY vicemene trefy do cerneho.

    OdpovědětVymazat