18. 6. 2012

Zrušení GamePage

Pořad GamePage jsem neměl rád. A to prostě proto, že nebyl dobrý. Jeho zrušení mi přijde jakoby logické až na to, že trvalo dlouhých 13 let (!) než někomu došlo, že tento pořad spíše kazí pověst počítačových her v očích veřejnosti. Sláva, už i moloch typu České Televize začal pracovat na kvalitě svých pořadů. Díky jim za to!

Zrušením GamePage jako nefunkčního formátu to ale jen začíná. Česká Televize si samozřejmě, jako veřejnoprávní médium, uvědomuje, jak moc velký význam počítačové hry v současnosti mají a kolik prostoru je jim potřeba věnovat. A nejde jenom o prostor - jde o kvalitu. Aby na obrazovce nehovořili jenom nastrčení herci, ale někdo, kdo hrám rozumí, kdo o nich dokáže hovořit, koho hry zajímají a hlavně někoho, kdo umí zaujmout.

Těším se, že Česká Televize představí nový pořad o hrách, který bude v disponovat modernějším formátem. Aby tam nebyly jen suché a zoufale neaktuální až zbytečné recenze plus břitký metahumor. Naopak se těším, že "novinky" nebudou jen prodlouženou větví marketingu, že rozhovory budou také o ekonomické stránce projektů, že nový hardware bude podroben analýze nejen papírové.

Nový herní pořad, který Česká Televize jako veřejnoprávní médium uvede, se s největší pravděpodobností stane stejně hodnotným příspěvkem ke kultuře diváků, jakým jsou dneska pořady o filmech, hudbě, knihách či divadle. Jelikož u nás žádný pořádný herní pořad neexistuje (Re-Play je vskutku o něco lepší, než GamePage, ale jako formát se zas tak moc neliší - bez urážky), nebojím se, že by se dramaturg neinspiroval u zahraničních pořadů.

Jsem velice rád, že Česká Televize zastupuje zájmy i těch diváků, pro které tvoří počítačové hry kulturně zábavní médium, se kterým tráví svůj volný čas. Hovořím nyní nejen o hardcore pařanech, ale také o všech, co kdy na svém mobilu spustili Angry Birds, kteří v práci mastí Solitaire ale i tací, kteří ve hrách hloubají, vytváří je, případně studují herní mechanismy a snaží se jít trochu více do hloubky. Jistě nyní popisuji podstatné procento koncesionářů, kteří by takový pořad jistě uvítali, ne-li potřebovali.

Jakožto fanoušek počítačových her se budu rád dívat na fundovaný rozbor prodejnosti her a hardwaru, společně se spekulacemi toho, co nás v tomto oboru čeká. O mrtvých jen dobré? Gamepage byl bezesporu průkopníkem (i když já sám se zdráhám říci nahlas, že "lepší něco než nic"), avšak čas tohoto pořadu skončil a nahradí ho jiný, mnohem lepší.

6 komentářů:

  1. Já mám dojem, že ČT zrušila Game Page právě z toho důvodu, že takový typ pořadu na veřejnoprávní televizi nepatří (?). Tím pádem se asi žádného dalšího podobného pořadu jen tak nedočkáme. Což je jistě škoda.

    OdpovědětVymazat
  2. Dle vyjádření čt "V internetovém věku se počítačové hry propagují a recenzuji mnoha cestami samy".
    Tohle se dá říct o jakémkoliv pořadu. Takže v konečném důsledku tu tv vůbec nepotřebujem. A tudíž ani nejni důvod platit nějaké poplatky.
    Jsem za zrušení Čt a poplatků.

    GP nebyl bůhví co, ale měli se dát cestou inovace, najmout jiné lidi atd.
    Naštěstí jak oni sami píší, je tu internet, Replay a další, takže nic hroznýho se neděje.

    OdpovědětVymazat
  3. Mylím, že redakcia Game Page odvádzala v rámci možností skvelú prácu. Spomínaný Re-Play ukazuje, ako to dopadne, keď sa robí komerčne sponzorovaná relácia. Dynamická a sexy, ale obsah mi väčšinou znie ako marketingové správy.

    Uvádzate, že GP bude nahradená niečím novším. No podľa dostupných informácií to tak nie je, Game Page je zatiaľ proste zrušená. Čerpám napr. z games.cz. Zaujímal by ma preto zdroj pre tvrdenie, že bude GP nahradená.

    Zaujímavé sú aj vyjadrenia redaktora GP v poslednom podcaste hrej.cz.

    OdpovědětVymazat
  4. No, řekněme, že zjistit si něco o pozadí celé té nekvality gp a vztahu čt k podobnému formátu by bylo záhodno... možná bys pak psal něco jinýho.

    OdpovědětVymazat
  5. Občas mám pocit, že nadsázka je příliš málo zřejmá :(.

    OdpovědětVymazat
  6. když neni ani naznačená, tak asi ano... :)

    OdpovědětVymazat