18. 1. 2010

Avatar 3D

Tak jsem se konečně dostal do kina na 3D projekci velkofilmu Avatar.

Samozřejmě - největší chyba filmu je v tom, že je promítán v kině. Dementní fracci, co během filmu nedokázali zavřít klapačku, i když jsem je (z počátku slušně) žádal o ticho, posraní zpozdilci, kteří došli dvacet minut po začátku filmu a obecně neuvěřitelně otravné šustění popcornu ze všech stran, nemluvě o nadšených výkřicích dvanáctiletých dětí (tj. polovina sálu) kdykoli se ozval vulgarismus typu "do hajzlu". KINO JE ZLO!

Ale k filmu.

Měl jsem sto chutí nadepsat tento příspěvek "Oficiální stanovisko Greenpeace 3D" nebo ještě výstižněji "Nekácejte deštné pralesy 3D". Jediná, avšak pro mne celkem zásadní chyba, je plytkost hlavního poselství filmu. Jenom horko těžko si vybrat lacinější téma, jak se zalíbit všem a zároveň donutit diváky k "hlubokému zamyšlení", případně k "uronění slzičky". Ano ano, lidé jsou zlí, evil, diabolic a chtějí pokácet nevinné stromy, aby se dostali k velice drahé hmotě a nestydí se použít všech prostředků. Fíha. Opravdu není jiný funkční způsob, jak bojovat s ekologickými problémy naší planety (jenž nehodlám podceňovat)? Například - investovat těch bezmála 400 milionů dolarů do něčeho více užitečného, než do filmu? A docela rád bych viděl účet za elektřinu renderovacích farm...

James Cameron potřeboval jasnou a údernou myšlenku, kterou nemůže prakticky nikdo odsoudit, neboť to případného kritika postaví do pozice "nepřítel přírody". A jak víme, my, moderní civilizací zmanipulovaní lidé přece milujeme přírodu, vážíme si jí, návrat k matce Zemi a tak dále. Bohužel pro Camerona - já se nenechám ošálit ne-lacinou propagandou právě proto, že není upřímná. V současné době film vydělal již 1,6 miliardy dolarů a já mu to přeju. Ovšem nedá-li většinu těchto peněz na ekologické účely (jakože nedá), tak nosnou myšlenku Avatara nelze nazvat jinak, než o eko-aktivistický falešný patos (čti: píčovina). Bohužel. Opravdu jsem čekal hlubší a originálnější poselství.

Nechci tím v žádném případě ale říct, že ten film je proto potřeba odsoudit. To vůbec ne. Jakmile jsem přijal premisu, že hlavní dějová linka je spíš trapná a odsunul jsem ji do pozadí mozku, mohl jsem se soustředit na to podstatné.

Nejsem filmový fajnšmekr a tím méně kritik. Přesto se musím poklonit před filmařskou prací smeknout. Shrnul bych to do těchto bodů:

1) Propracovaný svět do nejmenší detailů. Jistě, občas působí úsměvně, jak zpracovat "internet" ve "fantasy", ale povedlo se. Komunikační platforma živých organismů je zábavná. A nejen to. Veškeré detaily ze života mimozemšťanů, jakož i pozemšťanů jsou naprosto uvěřitelné a přitom mi přijdou celkem originální. Roboti, helikoptéry, technologie, jakož i zvyky přírodních národů, jejich rozdílnost vzhledu - naprosto bezchybné. Takový svět si o zpracování formou počítačové hry vysloveně říká, chtělo by to vykrást Cameronovy šuplíky s poznámkovými bloky ;). Jelikož hry podle tohoto filmu stojí za prdlačku - jak to u filmových her chodí.

2) Albion. Určitě tam bylo mnoho inspirace z počítačových her, ale Albion je jednoznačně nejviditělnější. Iskai jsou velice podobní modrákům z filmu a to nejen vzhledem, ale i kulturou, tradicemi a hodnotami. Možnost komunikovat mimosmyslově - jako Iskai (akorát ti mají USB port na čele, místo ve vlasech). Příběhová linie ve vytěžení živé planety - jako Albion. Design příšer obecně - jako Albion. Sounáležitost s přírodou (chybí jenom rostlinný záchod, který vycucává exkrementy z řiti uživatele). Ať si kdo chce co chce říká, bylo fajn vidět velkofilm Albion 3D ;). Řekl bych, že se Albion odehrává po Avatarovi. Chtělo by to Avatar RPG. A pořádné RPG. Albion 2 tedy.

3) Grafický design. Většina věcí je naprosto originálních a když už bylo potřeba použít něco teoreticky známého - jako třeba koně - tak jsou dostatečně modifikovaní na to, aby byli uvěřitelní a přitom pořád koně. Vůbec - celý design technologií i přírody je realisticky zpracovaný a vidím v něm jeden z hlavních přínosů filmu. Věnovat se tolik světu, který nejen zajímavě vypadá, ale i dává logiku - palec nahoru. Jistě, lze namítnout, že jde o křiklavé barvičky, které se musí líbit všem - ale tak je to pohádka a takový design se k filmu hodí. Ne snad, že bych neuvítal Avatara zpracovaného více temně-realisticky, se špatným koncem a dospělejším obsahem, ale je to prostě hezky vymyšlené.

4) Choreografie bitev. Epičností se vyrovnají bezproblému Pánu Prstenů, dokonce si myslím, že atraktivnost konfrontace "sci-fi VS fantasy" je ještě poutavější. I když ve 3D jsem měl problém rychlejší střihy "usledovat", jsem si jistý, že si to doma na BluRay vychutnám ještě minimálně jednou a možná i více.

5) Herecké výkony. Velice mne překvapilo, že herci nejsou toporní a prakticky veškeré role mi přišly zajímavé. Je to asi i tím, že přes délku filmu (těch 160 minut mi nepřišlo neúnosných, přestávku jsem nechtěl) těch hlavnějších postav nebylo zas nějak enormní množství a tak je bylo možné diferencovat. Jejich role byly uvěřitelné a i jejich vývoj mi nepřišel nějak překroucený. Herci, zejména ti digitální, překročili mez strachu z neživých herců (i když je mi jasné, že na pozadí renderované postavičky je živý herec), kdy jsem je bral naprosto upřímně, jako ty živé.

6) Podávání příběhu. I když kritizuji hlavní poslání, nemohu tvrdit, že zpracování této myšlenky do formy příběhu je špatné. Naopak - jsem velice potěšen filmařskou zručností, jakou je story podávána. Má přesně to správné dávkování gradace, zvratů, poskytnutí prostoru protistraně a i když je to všechno předvídatelné, je to zábava sledovat, jak se to vyvíjí. Je to bravurně zvládnutá forma, které bych nic nevyčítal. (Tím víc si říkám, že je škoda toho základního děje, z toho šel udělat kultovní film sakryš).

7) Technologie. Takovej render jsem ještě neviděl. 3D přidalo dost efektů navíc a když se na to člověk naučil koukat - klobouk dolů.

Suma - tento film člověk musí vidět. Určitě mne nerozsekal tolik, jako Blade Runner, Star Wars nebo Saló, ale pro svoje reálné kvality se zapisuje do historie více, než kterýkoliv jiný film, který jsem viděl za poslední dobu. A té inspirace pro počítačové hry! No, už se těším na Blueray! Dal bych 9/10, pokud začnou ostatní filmaři používat stejnou technologii ve svých filmech ;).

16 komentářů:

  1. Mno, insiprace pro počítačové hry, to moc nevim. V naději že to bude bomba jsem si stáhl Avatar the Game, nebo jak je ten přesný název, a po 5min hry (kdy jsem se pokochal krajinou) jsem to musel vypnout. ... Snad se najdou lepší hry které toto téma využijí.
    Houba

    OdpovědětVymazat
  2. No dyk jasně, že "oficiální hry Avatar" stojí za hovno. Ale obecně pro žánr počítačových her by se z toho filmu dalo vytěžit mnohé.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja by som si nebol až taký istý tým, že to nosné posolstvo filmu je prvoplánová pičovina. Jasné, buďme eko - zabi buldozér, zachrániš strom atď. A čo? Nie je to pravda?

    Rozoberme si nosné myšlienky iných nedávnych a kultových filmov:

    Inglourious Basterds - Nemci musia skapať
    Watchmen - Ľuďom treba dať poriadne cez piču, aby sa uvedomili a začali spolupracovať
    Surrogates - Internet je evul
    Gamer - Internet je evul
    Armored - Negri, čo slúžili v armáde, sú super a nekradnú

    Veľmi ťažko by som si spomenul na film, ktorého nosná myšlienka zhrnutá do jednej vety neznie ako úplná pičovina.
    Takže sa trošku vráťme do súvislostí, ju?

    OdpovědětVymazat
  4. pravda, oni vlastně jakékoliv oficiální hry kteréhokoliv filmu stojí za hovno. Tak nějak přemýšlím a nemůžu si na žádnou co by za něco stála vzpomenout :-(
    Houba

    OdpovědětVymazat
  5. 2claven: No jo, jenže takhle za chvíli dojdeš k tomu, že každý film je "boj dobra se zlem" a najednou to platí snad pro všechny. Tohle není pointa.
    Konstatování, že hlavní poselství mi přijde slabé - no ano, jsem přecpaný Greenpeace a další propagandou, nepřijde mi jako dobrý nápad stavět na tom film. A to přesto, že sama tam myšlenka je pravdivá - nepodceňuji životní prostředí, jenom mi přijde strašně laciné využít tohoto tématu pro velkofilm. Určitě to vyhraje spoustu Oscarů za přínos ekologii (v morálním smyslu určitě) - a to mi přijde, jako prvoplánovitý humus. Ale jistě, chápu, že je potřeba takové téma sdělit a ještě na tom vydělat.
    Píčovina se z toho stává v okamžiku, kdy Cameron utratí 400 mega na tenhle film, čert ví kolik CO2 vyprodukovaly renderfarmy a navíc se vsadím, že z těch miliard, co film vydělá, nepůjde na záchranu deštných pralesů (či obecně ekologii) ani cent. Alespoň o tom nevím, nikde se tato informace nemihla. V ten okamžik je Cameron pokrytec a námět jeho filmu lascivní píčovina. Už za těch 400 mega se dalo "něco" s ekologií udělat.
    A jak říkám, jsem pro ekologické uvažování, jenom to patrně nebudou velkofilmy, jako Avatar, který by donutil megakorporace / lidi uvažovat jinak. Spíš naopak se obávám.

    OdpovědětVymazat
  6. 2patterson: pravdu díš brachu :) To se docela povedlo(myslim hru, film stál za houby;) Tim se dostávám k další myšlence - dobrý film i dobrá hra, nebo musí být jedno z toho totálně na nic? :)
    Houba

    OdpovědětVymazat
  7. ze by silent hill ? i kdyz udelali film podle hry

    OdpovědětVymazat
  8. 2patterson: hru mám moc rád, ale film mě nijak nelákal, každopádně nemůžu nic říct, protože jsem neviděl :-/

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to já 3D obětovala za originál zvuk a nelituji. Naštěstí se u nás do kina dostala nedabovaná, byť jen 2D verze. Plastičnost obrazu byla částečně zachována a než poslouchat zmrzačený film, to bych raděj počkala na DVD. Celkové dojmy dobré, jen ten konec je nedomyšlený. Co sakra zabrání lidem, aby se nevrátili s větší armádou???

    OdpovědětVymazat
  10. To je docela dobrá otázka. Vycházel bych z toho, že dostat se na planetu s takovou armádou stojí dost peněz na to, aby se tam vypravila druhá armáda. Přece jenom - už první výprava byla motivována tím, že získají unobtanium.

    Jinak v ENG si to dám na Blureji.

    OdpovědětVymazat
  11. Dementní fracci, posraní zpozdilci ...
    Tahle recenze se mi líbí :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ja bych to tak negativne s Greenpeace vypalenych do mozku skrze Avatara nevidel. Za to bych to videl na to, ze jsme zasrane cynicky svine, ktery se dokazou smat i vrazdenym delfinum ve zname rude zatoce a havarii tankeru ropy.

    Kdyz se podivam, co lidsvo dokazalo sprasit jen za jedno stoleti "pokroku", tak vize do budoucna je vsechno, jen ne otimisticka. Pak se mohou casem klidne naplnit slova hlavniho hrdiny kleciciho pod stromem: "Its no green there. They kill the Mother."

    Z tohoto duvodu me neprijde Avatar ani hloupy, ani pateticky. kdo vi, jak bude za 100 let. Ropu spotrebovavame obrovskym tempem, uhli, ktere se tvorilo miliardy let jsme "zmakli" za 2 staleti. Nedelam si iluze, ze by se hordy zdivocelych hovad(civilizace), zvlaste pod zastitou nejakeho armadniho kontingentu jinde chovali lepe.

    Technologicky pokrok jde dopredu, ale jinak lide zustavaji hloupi porad stejne.
    Pod civilizacnim naterem jsme porad houf vresticich opic, ktere se tahnou za tim, kdo jim slibi vic, i kdyby to nebyla pravda. Budouci volby budiz toho dukazem.

    Jo, ale jinak je Avatar dobry film, soucasny technologicky vrchol, jehoz 3 hodiny nenudi a k nemuz odpad jako 2012 muze jen vzhlizet.

    OdpovědětVymazat
  13. s Albionem souhlas! konecne to nekdo napsal :D

    jinak me 3D zpracovani uchvatilo a na filmu jsem byl v Imaxu uz 2x a klidne bych sel po 3 :D

    pro me jednoznacne 10/10 a nemusel by tam byt zadny pribeh...

    OdpovědětVymazat
  14. Vím, že jsem tu s křížkem po funuse, ale přecijen přidám komentář.

    Film mi přišel, jako kdyby ho točili Blizzardi, v prostředí Albionu, podle předlohy Duny F. Herberta.

    OdpovědětVymazat
  15. Imho v tomto filmu nejde vubec o ekologicke aspekty a poselstvi. Podle meho je podstatou poukazani na bezohlednost a chamtivost lidi. Na to, ze kdyz maji moc, tak bezohledne poslapou kdejakou slabsi nebo mene vyvinutou kulturu. Pokud vim, tak napriklad americani to vnimali jako odkaz na indiany, ktere vyhnali do nehostinych uzemi ci rezervaci nikoli na brazilsky destny prales.

    OdpovědětVymazat