15. 9. 2014

Bleemcast! v praxi


Byl to emulátor Bleem!, který na PC přinesl možnost hraní originálních her z Playstation. Psal se rok 2002 a já proháněl na svém věrném Celeronu 400 MHz například takové Gran Turismo 2 ve vysokém rozlišení, s vyhlazováním a s polovičním framerate ;). Ale to tehdy nevadilo, bylo to scifi. Pak přišlo ePSXe, Xebra a další vymoženosti, takže na Bleem! bylo možno v klidu zapomenout. Méně lidí již ví, že šlo o komerční emulátor - museli jste si ho koupit v obchodě. A ještě méně lidí ví, že Bleem! se dočkal také vydání pro Dreamcast a to s názvem Bleemcast! Hrát hry z konozolí v emulaci na PC - to bylo normální. Ale emulovat jednu konzoli na druhé? To bylo nevídané! Prošel jsem tedy svou skromnou sbírku Playstation her a vyzkoušel jsem, co tahle báječná krabička od Segy umí.



Hned na úvod musíme ale říci jednu převelice důležitou věc. Bleemcast! totiž byl původně zamýšlen, jako univerzální emulátor všech PSX her, ale pro různé těžkosti jsme si nakonec mohli koupit jen tři verze emulace, upravené pro bezchybný běh her: Metal Gear Solid, Gran Turismo 2 a Tekken 3. Neboli otázka zní: kdybych měl v roce 1999 pouze konzoli Dreamcast a chtěl bych mermomocně hrát PSX hry, přičemž bych nechtěl kupovat PSX, hrál bych přes emulátor?

V případě třech jmenovaných titulů by byla odpověď jednoznačná: ANO. Totiž, tyto tří verze emulátoru jsou skutečně psané na míru a hry vypadají jedním slovem fantasticky. Dvojnásobné rozlišení, vyhlazování, plynulý chod. V některých okamžicích se tu a tam ukáže nějaký ten grafický nedostatek, který v původním rozlišení nebyl prostě vidět - ale celkově je to doslova mikroskopická daň za to, že hrajete PSX hry na svém Dreamcastu. Opravdu, tohle jsou takřka bezchybné tituly.

O několik let později se ale na internet dostala takzvaná beta verze Bleemcastu, která umí teoreticky emulovat všechny hry - avšak již nikoliv bezchybně. Pro komunitu to znamenalo, že se začaly objevovat speciální balíky PSX her s bootovacím sektorem pro Dreamcast i s Bleemcastem, čili bylo možné si zahrát slušné množství titulů. Určitě dost slušné na to, aby si kvůli tomu mělo cenu nekoupit Playstation ;). Mne ale zajímá, zda-li ten původní záměr univerzální emulace dopadl dobře. Takže jsem vzal nemodifikovanou verzi bety a pustil se do testování.

V zásadě to můžeme shrnout do čtyř kategorií.

*) Hry, které se ani nespustí.
**) Hry, které zatuhnout v menu.
***) Hry, které jde hrát se zatnutými zuby
****) Hry, které jde hrát normálně

Gran Turismo 2 - oproti svému vlastnímu balíčku je s touto verzí emulátoru v *** kategorii. Hra se ochotně spustí, intro je teda úplně rozbité, ale pak ve hře to celkem odsýpá dobře. Graficky vadí pohled do zpětného zrcátka, které zobrazuje grafiku mimo obrys vyhrazené plochy, působí to trochu rušivě. Řešit se to dá hraním s kamerou za autem. Velmi podobný efekt nastane při hře dvouhráčů - grafika hráče číslo jedna přetéká dolů. Za další nedostatek považuji chybné zpracování zvuků motoru, je slyšet jen část. Každopádně - tohle bych hrál, kdybych neměl Playstation, hra jede plynule a po většinu času vypadá opravdu dobře.


Metal Gear Solid - ** hra se spustí, člověk se dostane do menu, dokonce vidí intro a pak je jen černá obrazovka.

Fade to Black - *** - Videosekvence jsou rozbité, Bleemcast! si evidentně neumí poradit s dekódováním, jako v případě Gran Turisma. Když se ale pak hra spustí, vypadá velice dobře, dokonce bych řekl bezchybně. Jedinou mouchu jsem našel - hra jede příliš rychle! Ovládání je sice dobře adaptované, ale postavička chvílemi přeskakovala z jednoho rohu místnosti do druhého, aniž jsem měl dost času na reakci. Ale jo, tohle bych asi hrál.


Chrono Cross NTSC - ** - Bleemcast! si bez problémů poradí i s americkými či japonskými hrami, což jsem chtěl otestovat na této klasice všech klasik - no bohužel po úvodní obrazovce se hra odebrala do země černých obrazovek. Každopádně úvodní obrazovka již obsahuje 3D grafiku v herním enginu, takže alespoň bylo vidět, jak dobře by hra vypadala, kdyby jela. Hodně dobře. Ale nejede.

VibRibbon - ** - podobný problém, jako Chrono Cross - jakmile má dojít k loadingu, obrazovka se zaplní zašmodrchanými obrazci a skutek utek.


Terracon - *** - jedna z nejpokročilejších technologických lahůdek pro Playstation jede na Dreamcastu ve velice hratelné podobě. Grafika je plynulá a vyhlazená, pouze vzdálenější objekty jsou vykreslené mnohem jednoduššeji, což dává hře docela zajímavou grafickou podobu. O hratelnosti nemám pochyb, tohle bych zcela jistě hrál, kdybych neměl Playstation.


Inu, a pak je tady celá  řada nefunkčních, jedno a dvouhvězdičkových her, které nemá smysl moc rozepisovat. Patří sem Tekken 3, Syndicate Wars, Wipeout 3, Street Fighter Alpha 3... neboli, těch kompatibilních a hratelných her je opravdu jen hrstka a dokazuje to, že univerzální emulace by vyžadovala mnohem komplexnější rozšíření, které nabízí betaverze.

Je zázrak, že takový produkt vůbec vznikl a i kdyby šlo o tři bezchybné emulace her Metal Gear Solid, Tekken 3 a Gran Turismo 2, jde o unikátní počin hodný pozornosti. V praktickém užití je ale smysl nevalný a tvrdit, že s Dreamcastem si kupujete "dvě konzole v jednom" je jednoznačně přehnané (na rozdíl od Amigy, se kterou jste si koupili i Macintosh a potažmo i PC v jednom). Ale za zmínku na blogu to prostě stálo!

Žádné komentáře:

Okomentovat