14. 4. 2010

Předsednická zuřivost

Následující text napsal můj kamarád známý pod jménem Předseda. I když se netýká úplně přímo her, je příjemně "angry" a tak ho sem dávám, jelikož informační hodnotu shledávám za dobrou.

Byla nebyla jednou jedna nádherná hra. Ta hra se jmenovala Machinarium. Ta hra byla česká a byla prostě báječná. Tu hru jsme napřed někde upirátili a když jsme jí s kamarádem dohráli, rozhodli jsme se každý si jí koupit jako originálku. Online stažitelná verze nás nezajímala, jsme tradicionalisté a lpíme na hmotných statcích, proto nás potěšila zpráva, že Machinarium vyjde v krabicové sběratelské edici, s plakátem, knížečkou a extra hudebním cédéčkem. I byla vybrána firma, která se měla starat o distribuci a ta firma vytvořila webovou stránku pro preorder. Měsíc před plánovaným datumem vydání přijímala objednávky a my jsme jí svěřili své peníze. Ta firma byla poměrně zavedená a zkušená. Jmenovala se Mamba games Ltd.

Toliko úvod k následující story, popisující naprosto otřesný zážitek z diletantismu, který si rozhodně nezadá se socialistickým bordelem bývalého ČSSR. Machinarium je dnes už poměrně známá adventura brněnského seskupení Amanita, které ho na svých webových stránkách nabízí k prodeji online, ale také na DVD. Protože hry sbíráme, zajímalo nás to DVDčko, bohužel byly k dispozici pouze verze v němčině, italštině a ruštině. Německou jsem viděl na fotkách, naprosto nádherná. A proto jsme měli radost, když se komunitě na fóru kolem hry podařilo přimět autory, aby nechali vydat i anglickou mutaci. Mamba games otevřela preorder někdy kolem 5. února t. r. s tím, že hra se začne distribuovat 5. března. Objednal jsem tedy rovnou dvě krabičky, zaplatil paypalem a čekal.

5. března stránky Mamba games spadly a 4 dny byly nefunkční. Tím to všechno začalo.

Týden na to se zástupci firmy na fóru omlouvali, že mají nějaké těžkosti a že se vydání o něco pozdrží. Nakonec se pozdrželo asi o 14 dní. Pak hra konečně vyšla. Jenže...

Jak se dostala k prvním zákazníkům, Ti okamžitě začali ječet, protože na DVDčku chyběla stopa pro Mac, která tam kromě PC verze měla být. Hra tak nešla na Applu nainstalovat. Mamba se omluvila s tím, že rozešle opravenou verzi zdarma a dál bude prodávat disky, na kterých budou obě stopy.

Další týden na to začali ječet další zákazníci: na disku sice už byl oddíl pro Mac, jenže zase tam chyběla stopa pro PC! Mamba se znovu omluvila a opět začala po několika dnech rozesílat opravené disky.

Jenže to nebylo všecko: mezitím se ozvali další nespokojení. Na přiloženém hudebním CD chybělo pět bonusových skladeb, které tam měly být. Tentokrát to už Mamba neřešila a pouze vydala prohlášení, že všechny skladby, tedy včetně i těch bonusových, jsou na herním DVD ve formátu mp3 a flac.

Nakonec se ozvali ještě další, kteří se koukli na krabičku a co tam uviděli: krom verze pro PC (Windows) a Mac měl disk ještě obsahovat verzi linuxouvou. A co myslíte, obsahoval?

A aby toho nebylo málo, na krabičce jsou příšerné překlepy. A ke všemu vydavatel posílá hru v obyčejné papírové obálce, takže pár lidí už našlo krabičku uvnitř poničenou.

Tolik obecně. Já jsem obálku od Mamby dostal 7. dubna, tedy měsíc po plánovaném vyjití, dva měsíce po zaplacení. No a jaké bylo moje překvapení, když jsem uvnitř místo dvou exemplářů hry našel jeden... Takže následovala sáhodlouhá korespondence – maily na které nikdo neodpovídal, naštěstí jsem se párkrát dočkal nějaké odpovědi od vydavatelů v diskusním fóru (pozor: fórum je o hře, ne o distribuci. Patří vývojářům, nikoliv Mambě). Zatím poslední status je, že mi Mamba vrátí peníze. Jenže já nechci prachy, já chci hru, kterou jsem si objednal. A když už ne ve slibované kvalitě (bonusCD, texty na krabičce), tak aspoň v objednaném množství... Ironií osudu vyšlo Machinarium včera jako budget za 99,- korun, přičemž my ještě stále nemáme plnou verzi, kterou jsme si předobjednali před vydáním.

Z výše uvedeného je vidět, že neskutečný bordel panuje nejen v Česku. Mamba games je firma britská.

14 komentářů:

  1. Příště už žádný český (IMHO je to traspozice českého bordela až do distribuce) SW nekoupím i kdyby měli vývojáři pojít hladem...
    A kamenujte si mě.

    OdpovědětVymazat
  2. 2chain opravdu si nemyslím ze je chyba v čechách. Neber to jako kamenovani, ale z této strany nevidim jedinou chybu. Ale je to na pytel to jo. DdS

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem zapomněl uvést, že tam jsou takový lameřiny, jako že třeba DVDčko se jmenuje "My disc" apod. (Předseda)

    OdpovědětVymazat
  4. Chain: Ano, určitě za to může Amanita Design, super. To jsme se zase dozvěděli něco hezkého. Distributor si to vezme na paškál, tak to má taky udělat dobře, takové ty řeči, jak je všechno u nás špatné a všude jinde létají pečení holubi do pusy fakt miluju. Naštěstí jsem si koupil tu v ČR za 99 Kč, takže jsem žádnou Mambu neřešil. :) Kraj

    OdpovědětVymazat
  5. anonyme anonyme, to je právě to - kdyby si dal předem pětikilo a doteď měl kulový, měl bys jiný názor, víme?

    OdpovědětVymazat
  6. Já pořád nechápu, proč jste do toho pletli tu Mambu. Nějaká anglická společnost, která to podělala - a tvrdit, že je to chyba Amanita Design? Já v tom nevidím moc souvislost. Na ofiko obchodu z webu Machinaria vidím linky na Amazon například. Čechoslováci jsou sice děsní diletanti a šmejdi, ale v tomto konkrétním případě nějak nevidím problém. Kameny jsou připraveny.

    OdpovědětVymazat
  7. Já přece netvrdím že to podělala amanita. Ukaž mi kde to tvrdím! Mě zajímá výsledek, a ten je v prdeli :/

    OdpovědětVymazat
  8. No v prvním komentu tvrdíš, že transpozice českého bordelářství se propsala do nějaké firmy v anglii. Tvoje resumé je, že kvůli chybě cizí společnosti ty nebudeš podporovat společnost českou / autorskou - ergo chybou něčí ty hodláš sankciovat lidi nevinné, v tomto případě Amanitu. Tomuto přechodu nerozumím.

    Nevadí mí, že hodláš od teď warezit české produkty, to je tvoje věc. Ale přijde mi výjimečně hloupý ten logický konstrukt.

    Že je to na hovno je jasné. Taky objednávat si něco od neznámejch značek, že jo ;).

    OdpovědětVymazat
  9. Tak pokud něčemu nerozumíš, tak to ještě logicky neznamená že to je špatně, ne? Například sankciovat lze jen toho na koho dosáhneš. Já nemám žádnou možnost sankciovat nějakou anglickou garážovou firmu. Amanita příště vybere lepší firmu, možná. Možná se na to taky vyserou někoho vybírat a zas to strčí prvnímu blbovi kterej jim řekne že to umí vydat. Takže sito prostě stáhnu, a možná koupím, možná.

    OdpovědětVymazat
  10. Hru Machinarium lze koupit na X místech a ne jenom na Mambě. Zaráží mne to, jak jste na tuhle zaprděnou firmu vůbec narazili.

    A sankciovat Amanitu za to, že to podělala distribuční společnost, páč na Amanitu zrovna dosáhneš... no nevim. Větší logiku dává, kdybys dělal negativní reklamu Mambě, že jo, než si vylejvat zlost na de facto nevinných. Nemohli tušit, že to Mamba posere. Z Amazonu to měli od začátku. Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  11. Proste jsem to koupil v trafice, snad ke klukum nejake money dorazi. Zaslouzi si to.

    OdpovědětVymazat
  12. Mambu nám doporučila přímo Amanita na svém fóru. (Předseda)

    OdpovědětVymazat