23. 9. 2009

Realtime bitvy bez grafiky?

Nedávno jsem shlédnul sérii trailerů na Warhammer 40.000 Dawn of War 2 a musím uznat, ačkoliv RTS hry nehraju, že to vypadá velice lákavě a atmosféricky. Detailní grafika a animace, opravdu vtipné efekty, působí to velice živě, dynamicky, no prostě radost pohledět.

Jenže pak se kamera oddálila do "hratelné" pozice. Detailnost postaviček byla ta tam a i když grafika je samozřejmě opravdu pěkná, tak zaniknou prostě ty detaily, které v traileru tvoří atmosféru. Najednou je z toho chumel polygonů a hra se stává schematickou.

Je to na jednu stranu pochopitelné. Ovládat desítky jednotek z nějakého extrémního přiblížení je prakticky nemožné, přehlednost je v RTS rozhodující. Napadlo mne tedy, proč vlastně dělat do těchto her takto detailní modely figurek, když se jimi bude hráč kochat jen zlomeček času. Ale tak je to trend, vypadá to dobře, není na tom nic moc co hanit.

Jenom mne napadá, že trailer obsahuje takovou atmosféru, jakou hráč pak prakticky nemá šanci zažít. Vidět, jak si dvě jednotky střílejí do obličeje a pak se komicky svalí - s oddálenou kamerou není vidět nic z tohoto. Takže si říkám - proč to neoddělit? Znamená to udělat z realtime tahovku, to je jedna věc. Jenom zadat útok a pak se kamera přiblíží (automaticky nebo na žádost hráče) a můžeme si vychutnat originální bojový průběh v klidu.

Nejvíce podobné mne napadá Battle Isle 2 a vyšší díly, akorát by nešlo o předdefinovaný pohyb jednotek, které se "rozprsknou" v prostoru, ale o frenetickou bitku, přesně takovou, jakou jsme mohli vidět v trailerech. Takovou, kterou je hra schopná vygenerovat v pohodě, jenom si ji nemůžeme vychutnat, pokochat se jí.

Tahové strategie v současné době neprožívají nějaký boom, ale sem tam nějaká vyjde a prakticky žádná z nich neobsahuje podobné eye-candy možnosti. Nebo se mýlím? Heroes of Might and Magic 5, i když mám tu hru rád, nejsou zrovna to, o čem mluvím. Ale i v realtime strategiích, pokud se poněkud zkrotí tempo hry, lze podobného zážitku docílit - viz Homeworld nebo Sins of the Solar Empire. Ovšem v případě Warhammeru by pomalejší tempo neprošlo. Tahovka by byla lepší.

Nehratelný Blood Bowl se mi trochu líbil z jediného důvodu a tím byla možnost koncentrace na animace hráčů.

Existuje v současnosti nějaká jiná hra, která by v tomto směru fungovala podobně, jako Battle Isle 2? Ideálně i ze světa Warhammeru? Poraďte!

12 komentářů:

  1. V současnosti podobná hra BI2 je Tom Clancy's Endwar na PSP. Tahový Warhammer tu už dlouho nebyl, ale Chaos Gate je dobrý dodnes.

    OdpovědětVymazat
  2. Advanced Strategic Command - akurat, ze je to freeware a nie je to ani Warhammer :-) Tak neviem, ci to bude to, co prave hladas...
    http://asc-hq.org/

    OdpovědětVymazat
  3. ASC znám, to je normální BI, že jo. Mně jde o tu 3D grafiku, abych si mohl prohlížet detailně bitky.

    Endwar na PSP jsem nezkoušel, díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  4. Endwar na PSP je jedna velká nuda. Ale to je jen můj názor. :)

    OdpovědětVymazat
  5. No hlavně koukám, že jsem se asi blbě vyjádřil v tom, co hledám ;). Mně jde o tu eyecandy, ála modernější RTS, ale aby to byla jen animačka. Zbytek hry klidně tahovka.

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle bohuzel nejde. Ja to delam tak, ze sestavim obrannou linii, Warhammer si zapauzuju-sjedu kamerou do vravy-odpauzuju Hlavne vetsi nebo specialni jednotky maji vyborne finishe, na ktere je radost pohledet. Krev(a jine tekutiny) se vali z monitoru, jak jinak:)

    A to W40K2 pry bajecne spolupracuje s NVIDIA 3D Vision, coz radeji nechci videt, jinak bych byl nucen vyplaznout 13 000 za 120Hz monitor od Samsungu a 3d bryle.

    Ale je pravda, ze nejaky efektni auto mod bych uvital, bohuzel by to asi bylo na ukor hratelnosti. Mozna mod scena, kterou ma Warhammer velice silnou.

    OdpovědětVymazat
  7. kašli na novinky a opraš Incubation :D

    OdpovědětVymazat
  8. To je kvalitní názor! Vlastně jsem nedojel datadisk! Dík ;).

    OdpovědětVymazat
  9. Ha! Battle Isle 4. Tohle jsem chtěl napsat už na začátku, ale nechtěl jsem být za trolla. Každopádně datadisk je good, ale dohrát ho není žádná sranda, takže se připrav na peklo amatére.. :D

    OdpovědětVymazat