10. 6. 2015

Affordable Space Adventures


V zásadě se tady bavíme o derivátu hry Artemis, možná by se daly najít i jiné hry, které staví na kooperaci hráčů s výrazně odlišnými rolemi. Nebavíme se nyní o Left 4 Dead samozřejmě, ale o komplexní simulaci kosmické lodi tak, jak jsme viděli v seriálech a filmech Star Trek, kdy každý jeden člen týmu nese odlišnou zodpovědnost a přispívá svým nenahraditelným dílem k chodu celé lodi. Affordable Space Adventures jsou postavené na stejném principu, jenom zmenšené na domácí podmínky. Začátek hry navíc není moc přesvědčivý, takže může některé hráče odradit přílišnou primitivností. A navíc - zíráním na Youtube videa či na screenshoty pranic nepochopíte, jak se hra skutečně hraje. Můžete se jen domnívat, co se odehrává v hlavě hráčů - ale ve skutečnosti jde o individuální zkušenost, která se liší od týmu k týmu. Budete chvílemi až žasnout, jak moc se liší vnímání hry jednotlivých osob v závislosti na rolích. Komunikace, dovednost, odpovědnost - to jsou všechno aspekty, které tato hra dokonale prověří. Co je jednotlivci naprosto jasné, nemusí být jasné celé skupině. A o tom zhruba je tak nějak toto unikátní dobrodružství.



Hrajeme hru s raketkou, která disponuje několika systémy (pochopitelně řídící jednotka, pak elektrický motor, spalovací motor, gravitační generátor, senzory, světlice...). Tyto systémy ovládají až tři lidé, kteří se pak dělí na pilota, inženýra a ... třetí roli jsem neměl možnost vyzkoušet, takže to nevím jistě ;). Pochopitelně je možné hrát i v jednom hráči, což je na jednu stranu pohodlné, ale vytrácí se pak poněkud pointa. Ve dvou je to v pohodě - z počátku jsem se bál, že se pilot bude spíše nudit, ale skutečnost mne vyvrátila z omylu! Nejde jenom o to se protlačit skrz labyrint, ale také musí definovat své požadavky do strojovny, jak nastavit jednotlivé systémy ("Kurnik udělej něco s tou stabilizací, nemůžu se hnout z místa!"). Inženýr na oplátku zase reportuje, že takto konfigurace neprojde, protože pak vyzařujeme příliš elektromagnetického vlnění, které přitahuje nepřátele ("Tobě se to řekne cywe, ale mně tady dochází chladící kapalina a já ten stabilizátor prostě nenahodim!"). Najít společnou řeč a řešení jednotlivých místností - to je smysl hry a je zrealizovaný naprosto bravurně. A že těch místností je hafo! Variabilita skoro nezná mezí, paráda!

Affordable Space Adventures je hra pro Wii U a těží ze všech předností konzole. Využívá implementace asynchronní hratelnosti, obou obrazovek, všech čudlíků a navíc i velice dobře vypadá. Lokace jsou krásné, atmosférické, chvílemi horrorově mrazivé - což je v kontrastu s rozjásanými reklamami v lodičce samotné. Příběh hry je velice laskavý, lidstvo komercionalizuje výlety na neznámé planety tím, že expeduje tisíce laciných raketek do vzdáleného vesmíru - a tyto raketky pak turisté ovládají a zkoumají všechno možné. Když se turista nasytil, nasedne do konvoje a letí domů. Je to naprosto bezpečné a levné! No jeden konvoj se při návratu jaksi rozbije, což platí i pro celý náklad raketek, vyjma jediné - a tak se hráč objevuje na cizí a ne zrovna přátelské planetě. Reklamy lžou, ale o to víc dobrodružství zažijete, no ne?

Z hlediska hratelnosti se opravdu divím, že s něčím takovým nepřišlo samotné Nintendo. Vedle toho se vůbec divím, že Nintendo ve svých hrách netěží z asynchronního systému více, ale to je teď vedlejší. Oceňuji také obtížnost hry, je velice přesně zacílená a umí spravedlivě potrápit. No jestli bych hře vytknul jednu věc, jsou to loadingy, které jsou absurdně dlouhé na to, kolik se toho na obrazovce nakonec odehrává.

Není třeba více napsat - tohle je zkušenost, kterou byl měl každý majitel Wii U zažít. Přenést tuto hru bez kompromisů či ústupků na jiné platformy je vlastně skoro nemožné, což je mi svým způsobem líto. Protože pokud hledáte nějaký unikátní produkt, tento vám bohužel unikne.

Žádné komentáře:

Okomentovat