24. 2. 2015

Crimson Shroud podruhé, potřetí, počtvrté...


O Crimson Shroud jsem už jednou psal, ale bylo to málo. Ke hře jsem se před pár měsíci dostal znova a cvičně jsem si ji dohrál podruhé, potřetí, počtvrté, popáté... najednou se něco stalo a já zatoužil hru lépe pochopit a hlavně ji zmapovat, protože ve vodách světového internetu je o této hře pramálo informací. Na jednu stranu je pravda, že z hlediska pouhého dohrání je ve hře prakticky jen jeden zákys. Na stranu druhou je také pravda i to, že hra disponuje překvapivě komplikovaným vývojem postav a unikátním soubojovým systémem, pro který stojí hru za to prozkoumat. A čím více jsem ji zkoumal, tím více jsem byl okouzlen hromadami detailů... a ještě více jsem byl překvapen, že i po pěti dohráních jsou ve hře asi dvě místa, která jsem nedokázal rozluštit.



Nechci se vymlouvat na nedostatek času, ale na nějaký kompletní FAQ se všemi zbraněmi a kouzly - na to nemám prostě sil, opisovat stovky a stovky číslíček z obrazovky. Ale o nějaké ty obecné principy se podělím a níže pak najdete orientační návod, v jakém pořadí navštívit jaké místnosti a co tam udělat, abyste dosáhli cíle.

Hnedle z kraje řeknu, že hra disponuje opravdu enormním množstvím taktik. Soubojů je dohromady pouze 11 (včetně finálního bosse), ale každý má svoje specifika a některé z nich je možné opakovat a dostat se tak k lepší výbavě. Při každém souboji se naučíte jiné aspekty soubojového systému - z počátku budete stavět na obranné taktice a neustálém léčení, sem tam provedete výpad. Později narazíte na nepřátele, co se dovedou léčit, což vás donutí k větší ofensivě a plnění kombosekvence elementů pro maximální zisk bonusových kostek. No a v závěru se s vámi nikdo mazlit nebude - hromadná kouzla, hromadné útoky a tak dále - to pak kombinujete všechno, co jste se do toho okamžiku naučili.


Na začátku hry je hráč informován, že postavy nerostou po tradičních úrovních, ale jde pouze o jejich výbavu. To je více méně pravda až na jedinou výjimku - a to jsou skilly. Skilly přibývají postupně během hry a postupně nabývají na síle i důležitosti. Lze je tedy úspěšně považovat za reprezentaci postupu postavy. Všechno ostatní ale skutečně je o předmětech, které na své geroje navěsíte.

Základem vybavování je fúzování (Meld) předmětů dohromady, což se děje pomocí spojení dvou identických artefaktů a jednoho Pure Azatoth kamínku (které různě vypadávají z nepřátel). Maximálně lze nameldovat bonus +9 u jakékoliv zbraně, brnění nebo přívěšku a platí to i pro unikátní předměty vypadlé z bossů. Na to je ale nutné hru protáčet dokola, samozřejmě.

I když je herní nápověda docela bohatá, některé věci nejsou úplně patrné na první pohled. Na začátku hry je jasně řečeno, že pokud po sobě půjdou dva trumfové elementy, kombo sekvence se zruší. To je sice pravda, ale není to úplně přesné. Během svého tahu můžete totiž udělat dva elementární útoky, přičemž vůbec nevadí, když ten první je trumfovací - sekvence se "zprůhlední", ale můžete druhým útokem zase pokračovat a systém elementů oživit.

Matematika hry je zajímavá tím, že stačí i jenom malé změny (tu +1, tu +2 ...) a v daném soubojovém vzorci začnete najedonu dostávat mnohem pozitivnější výsledky. Z počátku hry jsem například nepoužíval skilly zvyšující zranění o 10%, protože jsem si říkal, že raději svůj tah využiji k nějakému pořádném útoku, než abych "ztrácel tah" něčím, co má vliv jen x 0.1 v tom výsledku... to byla ovšem strategická chyba. Těch 10% se nepřidává k vypočítanému zranění navrch, ale jde o změnu 10% uvnitř vzorce, ve kterém figuruje mnohem více proměnných. Zdánlivě pouhých 10% znamená, že místo zranění 20 najednou ubíráte 40. A stejně to funguje i s ostatními skilly na přesnost, úhybné manévry, odolnost vůči magii a tak dále. Pokud víte, co váš oponent udělá, je používání skillu esenciálním pro maximální efektivitu (tj. nejen pro rychlejší výhru, ale také pro maximalizaci počtu bonusových kostek a minimalizaci zranění, což vede k lepší výbavě po souboji).


Neměl jsem nervy na to, abych matematiku studoval do hloubky, ale podle všeho jde o odhalitelný systém - stačí experimentovat s výbavou na nahaté postavičce a po chvilce s kalkulačkou by to mělo dávat smysl. Vtipné je, že to samé se aplikuje i na nepřátele - ti také mají konstantní hodnoty atributů, ale výbava s výslednými čísly řádně zamává. Skutečně - hru začnete s mečem s útokem kolem dvaceti, na konci hry jsem pak dotlačil zřejmě nejlepší meč až na +3 a měl jsem tak útok 53. Rozdíl v uštědřeném zranění byl drastický - 10 vs 100, plus navrch lze přihodit +30% zranění a hnedle jsem dával ťafky za 160+.

Strategie postupu ve hře se mění podle toho, jaké máte zrovna skilly. Na začátku hry disponujete takovými, které lze aplikovat jenom na postavu, který skillem disponuje. Později je možné aplikovat efekt skillu i na další postavu, ještě později pak rovnou na celou partu. Podle toho pak vaše tři postavy mění funkci supportu a healingu či hlavního útočníka, jelikož AI nepřátel je pevně stanovená a lze ji dobře využívat.

Jeden z principů, který nejde odhalit předem, je pořadí nepřátel. Totiž v naprosté většině případů po zabití jednoho ze tří oponentů na scéně, přispěchá na pomoc záloha - běžně tak musíte pobít pět, šest nepřátel, než je bitva u vítězného konce. Kdo konkrétně přijde na pomoc záleží na tom, koho jste právě odkráglovali. Typický příklad je asi v půlce hry - a to je ten "slavný zákys", o kterém jsem mluvil výše i dříve. Proti vám stojí dva kostliví lukostřelci a jeden mečíř. Když zrušíte nejprve mečíře, přijde na jeho místo opět měčíř. A pak už nikdo, pobijete je všechny a hotovo. Když ale sejmete neprve lučištníka, přijde na jeho místo (s určitou pravděpodobností) kostlivecký mág - a právě z nej vypadává předmět, který potřebujete k dohrání hry. Stejnou logiku můžete aplikovat na všechny souboje - v několika případech lze dokonce "naklonovat" bosse. Normálně potkáte jednoho bosse a s ním zhruba dva kostlivce - když je pobijete ve správném pořadí, přijde na scénu bossovo dvojče. Větší obtížnost? Jistě, ale také adekvátní odměna. Ono na konci hry jsem už zabíjel skoro všechno na tři rány maximálně, takže jsem si mohl toto studium dovolit.

Bitky sice probíhají tahově, ale ve skutečnosti se řídí rychlostí postav, která vyplývá z hmotnosti nákladu postav - v praxi se tedy bavíme o maskovaném ATB. Mnohokrát ve hře uvidíte hlášku, že vaše postavy nemohou po tři kola jednat - no v praxi je to klidně jen jedno kolo. Tohle není moc transparentní, bohužel. Ale zvyknete si a nevadí to.

Když jsem hru otáčel asi tak potřetí, znal jsem již nazpaměť celý příběh a začalo mi docházet, jak moc geniálně je hra napsaná. I když je nám sděleno jen velice málo z historie postav a událostí, i když jsou dialogy spíše úsečné a symbolické - scénáristovi se podařilo do několika náznaků vložit pyramidu hodnot onoho světa a zároveň několika málo slovy vytváří konflikt mezi názory a ideologiemi národů, které sice jsou jen slůvkem zmíněny, ale celé to vyvolává pocit mnohem větší důležitosti. A to se mi líbí, že za malou obrazovkou přenosné konzole se skrývá příslib obřího světa plného nevidaných divů, kdy je hra samotná jen maličký střípek mozaiky. Jak rád bych viděl další hru - nějakou pořádně velkou - ze světa Crimson Shroud!


Příběh nás zavádí do světa, ve kterém nebyla magie odjakživa. Mnozí považují magii za dar od boha, jiní za svod ďábla. Karmínový závoj je první darem, který přinesl magii. Nadšení lidí neznalo mezí, studium magie se stalo nejdůležitějším oborem a nejedna válka byla kvůli magii započata. Vše se točí kolem několika magických předmětů, kde Karmínový závoj je největším z nich.

Velitel Flynt se svou jednotkou nejsilnějších a nejvěrnějších vojáků dorazil k troskám Rahabského paláce a vytáhli z něj mladičkou kouzelnici Freu. Ta je zbídačená až na kost, ale když se probere, vypráví Flyntovi příběh o tom, jak dva zkušení lovci dostali indicie k pokladu nesmírné ceny - přímo ke Karmínovému závoji. A Frea se k ním přidala, protože pochází z nomádského národa Qish, který považuje existenci magie za absolutní zlo a udělá všechno pro to, aby závoj zničila. Frea je sama o sobě vyhnankyně, jelikož používá zakázaných zbraní a metod k dosažení vyššího cíle - a protože by takto megalomanský úkol sama nezvládla, má po ruce dva pomocníky.

Během hry se dozvídáme, že Frea má "vidění", kdy vidí vazbu v tocích magie mezi naším a světem za zrcadlem. Postupem času se z ní stává vlastně hlavní postava, i když válečnický dobrodruh Giaque a ostrostřelec Lippi dlouho netuší, že za tenhle kšeft jim mnoho zlatek nekápne. Stane se něco horšího - Karmínový závoj nelze doopravdy zničit, ale lze jej uvěznit tak, aby již neměl vliv na náš svět. Že naši tři hrdinové podstoupí nejvyšší obět je jasné. Avšak smrt by byla proti jejich oběti spíše laskavým vykoupením.

Zajímavé také je, že opakovaným hraním se vlastně příběh dá chápat rovněž, jako nekonečná časová smyčka, ze které není cesty ven. Samotná hra končí slovy "and just like that, apocalypse begun", což ale lze aplikovat tak, že apokalypsou je samotná časová smyčka. Je to fakt parádně napsané!

Celá story, její atmosféra a svět - to všechno nese podpis autora Yasumi Matsuno. Svým stylem se mi občas vybavila hra Vagrant Story (vlastně Giaque trochu vypadá, jako starší Ashley), některé detaily jsou zřejmě inspirované Final Fantasy Tactics - ale to celé je tak krásně zabalené, že mohu s čistým svědomím říci, že máme co do činění se zcela originální hrou a potažmo bojovým systémem. Příběh hry se nesnaží šokovat, je pojatý téměř realisticky, člověk vysloveně cítí politický boj na pozadí těchto událostí. Vše dává hlavu a patu a vše vyzývá k hlubší analýze. Decentní a inteligentní - no prostě tahle hra mi sedla natolik, že přestože ji lze normálně dohrát za nějakých osm hodin, věnoval jsem jí nakonec desetkrát tolik.

Následuje stručný návod průchodu lokacemi, které sem tam doplním o komentář - toto je (skoro) nejrychlejší cesta ke konci hry. POZOR, veškerá čísla pochází z pátého průchodu hrou, kdy mají nepřátelé mnohem lepší výbavu, než my (ale žádný nepřítel nedisponuje pluskovými variantami). Takže na základě výbavy by šlo vypočítat, kolik jsou základní hodnoty všech vlastností, ale to mi přišlo už moc překroucené. Takže čísla berte s rezervou pro orientaci - při úplně prvním průchodu mají goblini pouze 64 HP...


Chapter 1 Genesis

Sun Gilt Place of the Rahab

Rahab Palace Grounds

First Gate

Fight 1

Goblin 215/110
Goblin Hunter 179/114

Malora's Garden

Ruahnan's Ablutory

Open a chest.

Second Gate

Fight 2 - Surprise Attack

Goblin A 237/10?
Goblin B 243/114
Goblin Hunter ?/?

Western Cloister

Tower of Solis Antechamber

Tower of Solis

Fight 3 - Battle at range

Minotaur 541/145

Key of Solis

Tower of Solis Antechamber

Tower of Solis

Search

Tower of Solis Antechamber

Open a chest.

Inner Gate

Nepodařilo se mi zjistit, jak otevřít tuto truhlu -zkoušel jsem pobíjet nepřátele v této lokaci ve všech možných kombinacích, no nic nového jsem z nich nevypáčil. Domnívám se ale, že tato truhla prostě nejde otevřít a má jen hráče svést na zcestí.

Chapter 2 - ?

Eastern Cloister

Fight 4 - Ambush

Goblin 240/145
Goblin Hunter 193/143
Goblin Shaman 174/238

Cross of Antonement

Squirrel's Nest

Open chest

Gerseym Waterway

Fight 5

Skeleton Archer A 205/126
Skeleton Archer B 208/144
Skeleton Archer C 206/140
Skeleton Archer D 212/142
Skeleton 243/142
Skeleton Mage A 165/242
Skeleton Mage B 165/242

Obsidian Daphne - tento předmět vypadává pouze z kostliveckých mágů, takže musíte nejprve pobít lukostřelce. Obvykle na druhý nebo třetí pokus tento artefakt získám, stojí 200 bodů. Po chvilce grindování by to neměl být problém.

Walk in Reverie

The Confessional

Fight 6 - Fog of War

Minotaur Lord 403/135
Goblin Hunter 215/160
Goblin Shaman 163/209

Walk in Reverie

The Confessional

Seal of Rahab

Gerseym Waterway

Fight 7

Lich 551/320
Skeleton Knight 246/158
Skeleton Archer 214/160

Chapter 3 - In Defense of Heresy

Eastern Arcade

Hall of Nobles

Fight 8 - Battle at Range

Arch Demon 405/250
Skeleton Archer 210/162
Skeleton Mage 175/246

Nephelia's Madrigal

Pilgrim's Plea

Hall of Prayer

open chest

Palace Foyer

Zde se nacházejí dveře, které nejsou nijak otevřít a hra referuje k nějaké páce. Tu se mi ale nepodařilo objevit... a tak se domnívám, že jde jen o falešnou stopu.

Hall of Nobles

pick Serpent's Key

Walk in Reverie

The Dungeon

Fight 9 - Fog of war

Zombie Minotaur 530/172
Zombie Golbin A 208/263
Zombie Goblin B 208/263

Throw 8+ to be not poisoned - otravy se lze zbavit pouze během souboje, takže pokud zde hodíte méně, než osm, doporučuji se vrátit k nějakému slabšímu oponentovi. Další souboj s drakem je totiž docela tuhý a Cure vám sebere jeden drahocenný tah.

take Lionheart Key

Pilgrim's Plea

Fight 10 - Battle at range

Dragon 1310/340

Chapter 4 - Lap of the Gods

The Anthenaeum

Chamber of the Sun

The Anthenaeum

Fight 11 - Ambush

Witch King A 633/277
Witch King B 578/341
Witch King C 575/508

Trošičku mne zklamalo, že Witch King nemá identické statistiky, jako naše postavy. Domnívám se ale, že jde o maximální hodnoty, které naše postavy mohou dosáhnout s nejlepší možnou výbavou.

Chamber of the Sun

Fight 12

Crimson Shroud 1310/250

Překvapilo mne, že Crimson Shroud má stejné množství zdravíčka, jako drak.

Na závěr ještě toliko - výše jsem naznačil, že některá místa ve hře mohou být jenom svodem na zcestí, jmenovitě truhla a pak jedny dveře. Na mapě hry (na dolní části obrazovky) jsem ale našel minimálně tři lokace, které se tváří, že by měly jít navštívit (jsou tmavě šedé), ale za boha jsem nepřišel na to, co je k jejich návštěvě potřeba. Jeden případ takové lokace se úzce týká oné neexistující páky, ale druhá lokace se nachází v jeskyni, kde není žádná viditelná překážka.

A právě tyto nenavštívitelné lokace mi dodaly sílu k opětovnému dohrání... protože na internetu jsem na návod nenarazil (možná v japonštině?) a tak mi nemá kdo poradit. Třeba vás toto mé povídání trochu trkne a hru si koupíte a prubnete. Věřte mi, že jde o nedoceněný diamant herní produkce, nejen pro Nintendo 3DS.


Tak ještě moje postavy po pěti průchodech a jejich výbava:

Giaque 467/277

Stats / base:

ATK 107/45
DEF 106/38
STR 74/47
VIT 86/46
DEX 78/48
AVO 69/44
INT 64/49
RES 81/46
WT 107/40

Fandango +3
Round Shield +9
Almaz Helm +2
Segmentata +9
Timeworm shoes +2
Dragon Tears +4

Lippi 355/274


ATK 106/40
DEF 87/37
STR 71/46
VIT 63/45
DEX 77/50
AVO 69/46
INT 78/48
RES 62/45
WT 92/36


Baraqua Bow +3
Chain Coif +4
Banded Mail +9
Soul of the Lich +4
Minotaur Tongue +2

Frea 357/363

ATK 75/36
DEF 86/36
STR 61/40
VIT 65/44
DEX 58/46
AVO 58/44
INT 81/55
RES 78/51
WT 75/43

Caduceus +2
Oracle's Crown
Naima'kef +9
Minotaur Horn +3
Crimson Shroud +3

Ono to vypadá jednoduše, ale třeba při prvních dvou průchodem mi Crimson Shroud dával tak zatopit, že jsem nedostal dost bodíků na jeho "nákup" po výhře... vlastně dotlačit Crimson Shroud na +9 je momentálně moje jediná motivace, proč se ke hře vrátit. Ale to až časem, teď jsem se dostatečně nasytil ;).

Žádné komentáře:

Okomentovat