20. 1. 2015

Shovel Knight


Předsudky jsou svině a ještě horší je, když je máte podložené jen nějakými dojmy. Já měl třeba dojem, že Shovel Knight měla být hardcorová hopsačka ve stylu Mega Mana, na které si vyláme zuby kdejaký retro fanoušek. Za 13 EURo povídáte? Počkal jsem na slevu, využil všechny legální prostředky a ejhle - po Novém roce jsem si udělal radost a do svého 3DS naládoval novinku. Chvíle očekávání a...



... a nic moc z toho.

Shovel Knight je dílo, které vznikalo z lásky vůči klasickým NESovým hopsačkám typu Mega Man, Duck Tales, ale najdete i četné inspirace hrami jako Legend of Zelda, Super Mario Bros. a dalšími. Hned takhle z kraje musím prozradit, že nedostatek vlastní osobnosti je největší přítěží celé hry. Řemeslně je málo co vytknout - hra obsahuje solidní dávku odladěné hratelnosti. Každá úroveň začíná představením stěžejního bodu designu, ten si během úrovně vyzkoušíte v několika variantách se zvyšující se obtížností - a pak přijde boss. To se celé opakuje asi osmkrát a pak přijde konec hry.


Přísně lineárních průchod hrou je místy osvěžený tajnými místnosti, "náhodnými" souboji na mapě, tajnými lokacemi vyžadujícími speciální předmět - rozptýlením jsou také nečetná města, kde si můžeme pokecat s pár lidičkami a koupit lepší výbavu. Z počátku hry jsem se domníval, že tyto elementy budou ve hře častější, že budou vlastně tvořit páteř hry - sběr informací o dalších nepřátelích, odemykat mapu, potkávat nohshledy, vedlejší úkoly vedoucí k sladkým odměnám... bohužel v tom výsledku jde jen o malé epizodky, které hru obohacují, ale jen velice málo.

Jádro hry je hopsání po plošinkách, memorizace patternů bossů, sběr peněz a nákup lepší výbavy - to celé se opakuje a nemůžu říct, že bych hrál něco, co jsem nehrál stokrát předtím. Pro Shovel Knight hovoří dobře vyvážená obtížnost (při druhém průchodu hrou je to ještě více patrné, v jádře věci je to poctivě odvedená práce, o tom není sporu), ale sem tam design trochu ujede.


Mám na mysli artefakt, který se dá koupit za mrzký peníz skoro hned na začátku hry - tento artefakt nás činí na krátký okamžik nesmrtelnými, takže jsem pak většinu komplikovanějších pasáží a bossů řešil prostě tak, že jsem se činil dokola nezranitelným. Radost z dohrané hry téměř vypršela. Až teprve na úplném konci hry jsem narazil na místo, které mi zneužívání nesmrtelnosti trochu komplikovalo, ale za pár minut jsem si s tím hravě poradil i tak.

Ani příběh hry není nikterak zajímavý, ani mile rozkošný či naivně zábavný. Během intra je řečeno všechno, takže když napíšu, že Shovel Knight svou milou nakonec zachrání, tak to nelze snad ani brát jako spoiler.


Hra se nesnaží vypadat tak, jako by měla být schopná běžet na NES platformě - obsahuje spousty paralaxního scrollingu, vícekanálovou hudbu a chvilkami i enormní počet dobře animovaných spritů. Popravdě mi více vyhovují projekty jako Retro City Rampage, které simulují zastaralý hardware i tím, jak je zpracování pojaté na úrovni celku. Přesto hra dobře vypadá a grafická propracovanost mnohých lokací patří mezi to lepší, co jsem v tomto žánru viděl.

Suma sumárum - za ty dvě ojra ve slevě - dobrá hra na osm hodin při prvním průchodu. Nemůžu říci, že jsem se nebavil, některé detaily byly hezky vymyšlené (například možnost rozbít si checkpoint a získat tím více peněz), avšak moje očekávání bylo někde úplně jinde. Předsudky? No občas prostě toužíte po "něčem víc", zatím co Shovel Knight je prostě "jen dobrý".

Žádné komentáře:

Okomentovat