10. 11. 2014

Little Fighter 2


Na PC vyšlo slušné množství bojových her, ale s čestnou výjimkou OMF 2097 zde nebylo příliš legendárních titulů, kvůli kterým byste si měli PC pořizovat. Portů zde ale bylo opravdu hodně a díky překypujícímu výkonu je mnoho her na vysoké úrovni. Obligátní Street Fighter 2, ještě lepší byl ale Mortal Kombat, někdo se snažil prosadit FX Fighter, došlo i na 3D porty jako Battle Arena Toshinden, ale to je v zásadě tak všechno, co si vybavím jen tak z hlavy. Dneska bychom mohli referovat k unikátní PC mlátičce Toribash. Ale v roce 2002 jsem na svém věrném Celeronu objevil jinou vynikající hru. Little Fighter 2.




První díl jsem nikdy nehrál a neviděl, vzhledem k tomu, že jde o to samé v bledě modrém pro MS-DOS, není důvod se vracet. Za to Little Fighter 2 byl pro mne zjevením. V obligátní manga-like (Dragonball Z-like?) SVGA grafice se mi na obrazovce proháněly drobné postavičky, vzájemně se rubaly a nebylo jich tam pár, jak bylo zvykem - ale třeba čtyři, šest nebo dokonce osm najednou! Rubanice tak nabývala nezvyklých výšin a to jsem většinou hrál v pouhém singleplayeru! I když jsem miloval hry jako Tekken a Mortal Kombat, případě Soul Edge, až do okamžiku stažení instalačky přes 56k modem jsem neměl tušení, že bojové hry mohou vypadat i nějak jinak.


Pro mne byl Little Fighter 2 unikát, na který jsem dlouho vzpomínal. Až mnohem později jsem zjistil, že jde spíše o klon hry River City Ransom, kterou někdo rozšířil soubojovým systémem, který vzdáleně připomíná jiné hry - a tím jsem na hru zase zapomněl. Postavičky na scéně mají docela slušnou výdrž, mohou bojovat v týmech, mohou sbírat předměty ze země a hlavně mají své unikátní tahy. Ty jsou vykradené vesměs ze Street Fightera (Hadouken!) a i z Mortal Kombatu (Sub-Zerovo zmražení).


Krom masového řezání hra nabízí i příběhový režim, online mutliplayer, demo předváděčku a také výběr 24 postaviček, přičemž je umožněný i import postaviček nových. Jednotlivé postavy se liší rychlostí, zdravíčkem a speciálními tahy - a jelikož jde o parodie tahů z jiných her, každý si v tom najde to svoje. V jistém smyslu slova jde o poklonu jiným hrám, službu fanouškům bojovek a nedivil bych se, kdyby autoři série Smash Bros. nějaký čas strávili právě u Little Fightera.


Až teprve dneska jsem si sednul k Wikipedii a zjistil, že hra se dočkala dokonce verze 2.0, pokračování Little Fighter Online a že i v současnosti je možné hrát přímé pokračování Hero Fighter - a to přímo v browseru. Také jsem nevěděl, že hra byla vyrobena již v roce 1999, v roce 2002 byl udělaný překlad do angličtiny.


Hrát hru dneska? Jako parodii na mlátičky rozhodně ano. Zkušení hráči si v zásadě projdou všemi postavičkami a vyzkouší všechny tahy a kombinace, protože některé jsou vysloveně vtipné. Protože hra vykrádá od každé slavnější bojovky alespoň něco, neumím si představit, že by se hra někomu vysloveně nelíbila. Na druhou stranu, pokud už máte svého favorita v žánru vybraného, může být celkem obtížné se hře vážněji věnovat. Ale o víkendu tomu hodinku dejte, litovat nebudete!


Žádné komentáře:

Okomentovat