22. 5. 2013

XBOX ONE

Já vím, opakovaný vtip není vtipem, ale nemohl jsem si pomoci.

Člověk si tady dělá legraci z Playstation 4, že jen kopíruje architekturu prvního XBOXu, když tu Microsoft přijde s dokonalou pointou, že jejich nová next-gen konzole je o 359 bodů slabší, než XBOX 360, čili půjde o ... první XBOX. Microsoft nám s hrdostí sobě vlastní ukázal, že koncept HTPC má budoucnost, pokud jej budeme ovládat máváním rukou. Kdyby šlo jen o hraní sportovních / fitness / zajímavých her pohybem - ani nemrknu, koneckonců máchání ovladačem ve Wii Sports byla (a je) velká bžunda. Ale přepínat mezi kanály, zvyšovat hlasitost a Alt-TABovat pomocí zatnutých pěstiček? Třeba Microsoft jednoho dne zjistí, že hráči ovládají své konzole pomocí gest už třicet let - pomocí gest na špičkách palců, klouzající po tlačítkách ovladače. No, ale k věci.



Krok Microsoftu jen potvrzuje jejich dosavadní vývoj. Vybudovali obrovskou zákaznickou základnu a sebevědomě vykročili novým směrem. V konkurenci Googlu a AppleTV mají obrovskou šanci uspět, integrace Windows 8 tomu jen napomůže. Hlavní je poskytnout zákazníkům pohodlí při sezení na gauči, ať už jde o hry, internet, filmy, hudbu a hlavně televizi. A samozřejmě propojení přes cloud a XLive. Všechny tyto aspekty jsou v novém XBOXu rovnocenně implementované, avšak při sledování prezentace jsem se neubránil dojmu, že se dívám hlavně prezentaci televizních služeb.

Dle mého názoru se Microsoft cítí natolik silný, že se nepotřebuje vymezovat proti SONY, takže otevřeně cílí především na americký trh a netrápí ho slabší podpora her v budoucnosti, jelikož peníze vydělá v pohodě jinak. Koncept oficiálního Microsoft HTPC (mimo jiné s podporou her) je jistě lákavý, aby průměrný američan vyhodil všechny ty set top boxy, videorekordéry, přehrávače a aby mohl používat jakoukoliv televizi starou i novou, aby měl jednotné rozhraní na všechny formy zábavy. To tak nějak automaticky vylučuje mne z cílové skupiny, jelikož přemíru multimediálních funkcí považuji za negativum - nekupuji si herní konzoli proto, abych koukal na sportovní přenosy - jde jen o obrovské množství služeb a funkcí, které mohou konzoli zpomalovat, zaseknout či jinak mi bránit v hraní (pokud nějaké hry vůbec vyjdou - Call of Dogy nepočítám). A proto tak nějak nevnímám XBOX ONE jako herní konzoli, ale prostě jen jako "konzoli", která mimo jiné umí spouštět hry, ale většinu času s ní budu trávit neherně. Alespoň takový dojem ve mně prezentace zanechala a zdá se, že to byl záměr.

Po hardwarové stránce Microsoft nepřekvapil, půjde zřejmě o stejný koncept, jaký předvedla SONY - tedy využití PC komponent a masovou výrobou snížit náklady na minimum. Paměti bude habaděj, pro hry bych odhadnul, že bude rezervovaná větší polovina, tj. standardní 1080p obraz. Ovládání hlasem a gesty hry nijak neovlivní (první Kinect dobře ukázal, jak jej chtějí lidé využívat), pro ovládání celé konzole to asi fungovat bude, ale když už hráč v ruce drží ovladač? Nemusí

Dohady okolo podpory her z druhé ruky jsou dalším elementem, který mne odrazuje, jako potenciálního kupce, nemluvě o tom, že drtivá většina prezentovaných služeb nebude dostupná v naší zaprděné zemičce, takže nula od nuly pojde. Podle všeho bude nový XBOX ONE (doslova) vším, jenom ne herní konzolí. Pro masového koncového spotřebitele výborná zpráva, pro hráče již nikoli.

Každopádně - uložte si do dlouhodobé paměti, že nyní již nemáme co do činení s "next gen" produktem, alébrž s "new gen" - to bude zřejmě buzzword následujících let.

Srovnání dojmů? Playstation 4 půjde více herní cestou, což je mi rozhodně sympatické. Nintendo má svou cestu již od osmdesátých let a nečekám zásadní změnu, takže tvoří alternativu pro "normální hráče", které nezajímají serepetičky okolo. A XBOX ONE půjde zřejmě také vlastní cestou masových médií, čímž de facto vypadává ze souboje o nejlepší herní konzoli.

Takže jsem vlastně spokojený, že nebudu muset o koupi ani jen přemýšlet. Taky co s platformou, pro kterou již nedělá hry Peter Molyneux ;).

4 komentáře:

  1. Ja, uz jsem se nad tim zamyslel vcera, ted to jen updatnu.

    Ve finale potrebujete byt pripojeni, abyste zarizeni nebo hru aktivovali a budeme platit za pouziti bazarove hry. Zpetne kompatibilita nebude, ani za priplatek, ani pres streamovani, ikdyz je to udajne multimedialni centrum. Nemoznost pucit hru, platba za barzarovy hry.. Cili, mockrat fail. K tomu, jeste spatny jmeno, silena velikost, ktera snad ma duvod v hodne velkem pasivnim chladici.

    HW je fajn - az na grafarnu, o ktere nerekli ani slovo, pravdepodobne R7790 narozdil od R7850 v PS4, prvni rok, dva dobry, ale pak to bude obrovska koule na noze. CPU na urovni 1/2 vykonu Core i7, jelikoz jde sice o 8 jadro, ale pro notebooky a upgrade, uz benchmarkovane generace, kde sama AMD rika cca 10 procnet vykonu navic. Disk, skoda, ze neni SSD jako premium.
    Celkove je vsak HW o kus pomalejsi nez PS4, ale diky lepsimu OS a toolum, to zase bude cca stejny.

    SW - hry a multimedia, to jen snad jen pro tupy amiky, mi ostatni to samy mame na PC, dokonce po 10 letech budou mit i Skype, ktery umi uz davno i vsechny telefony. Prezentace, silena nechutna reklamstina a newspeak - samy redefinovat, experience, social, francize, brand new.. ale ve file, zase X renderu a par ukazek z her a nic.

    Summary -
    1) Podle vyvojar - snadnejsi vyvoj, jelikoz je to zase prebaleny PC, jeste vice nez PS4 (kde bude GDDR5 taky jsou DDR3 a nejaky divociny se sbernici). Podoba PS4 taky usetri penize.

    2) Pohled hrac - dalsi kram pod stul, vynuceny par dobrymi exkulsivnimi hrami. 2 roky cca stejna kvalita grafiky jako na PC, potom zase 5-7 let utrpeni (respektive horsi kvality).

    Cena bude podle 399-499 dolacu (cili u nas s dph 9500-12000).

    OdpovědětVymazat
  2. Predstavenie Xboxu One pomohlo WiiU. Na Amazon UK stupol predaj o peknych 875%. Xbox som ani neplanoval. Mozno, som tajne dufal, ze to nejako pose.u, ale oni tomu slovu dali novy vyznam.Predaju toho tony, prachov maju dost. MS podla mna neprisiel nikdy s nejakou inovaciou, snad okrem Kinectu. Pre mna osobne je vsak myslienka niecoho co ma stale snima a je to online neprijatelna. Drzim palce Sony, nech sa vyhrabe z toho srabu v ktorom je(ich exkluzivity mam fakt rad) a BigN nech zas ukaze o com je hranie hier. Inak, mozno som to uz pisal, ale... tento blog som objavil len nedavno a potom na nom stravil kopec casu:-). Skvela praca.. S pozdravom, byvaly Amigista.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mno prej má být xbox o dost pomalejší. Nějak se mi tomu nechce věřit... www.neogamer.cz/playstation-4-znatelne-rychlejsi-nez-xbox-one/

    OdpovědětVymazat