2. 5. 2013

Hra měsíce - Arkanoid


Co říci k Arkanoidu? Tak třeba - původní předloha - hra Breakout - vyšla na automatech již v roce 1976 a byla zamýšlená, jako Pong pro jednoho hráče. Cihličky byly na obrazovce jen v jedné, bílé barvě - ale na monitor samotný se nalepila průhledná a barevná fólie, čímž byl docílen dnes již klasický vzhled. Steve Jobs přijal nabídku Atari, aby navrhl koncept hry s co nejmenším počtem čipů - což pro něj udělal jeho kamarád Steve Wozniak, aniž by vydělal peníze slíbené Atari - ty shrábl Jobs. O deset let později přichází ale klon - Arkanoid - od společnosti Taito, který podstatně rozšířil mechaniku hry.



V prvé řadě zavedl bonusy - hráčova pálka mohla být delší či kratší, mohla i střílet, kuliček se ve hře mohlo objevít vícero a mohly mít různou rychlost, případně se mohly lepit na pálku. Hratelnost se tak stala mnohem více akční a jen málo lidí už ví, že na konci byl dokonce plnohodnotný boss. Nápovědou budiž druhý díl - Revenge of Doh - ano, je to právě DOH, který se vrací z prvního dílu, aby se pomstil naší všemocné pálce.

Arkanoid se dočkal nejenom vřelého přijetí mezi hráči, ale i mezi vývojaři. I když jde jen o sprostý klon Breakoutu, skoro všichni znají tento herní styl pod názvem Arkanoid. Když se podíváte na Arkanoid Live nebo Arkanoid Plus!, je vidět, že hra je živá i "oficiálně", když budeme ignorovat myriády klonů.

Sám jsem poprvé hrál Arkanoid na nějakém zaplivaném PC, kde jsem objevil, že je možné hrát myší a tím zásadně zlepšit HI-SCORE v tabulce - avšak PC patřilo známým, které to natolik naštvalo, že museli hrát Arkanoida do zemdlení, aby dostali moje jméno z tabulky. Nejsem si teď po letech jistý, ale mám takové tušení, že bylo relativně snadné modifikovat soubor hiscore.dat a napsat si tam, co chcete - ale to bych kecal. Každopádně - ať už Breakout nebo Arkanoid - je čas oprášit klasiky.

3 komentáře:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/D%27oh!

    OdpovědětVymazat
  2. Neměl bys náhodou nějakej šikovnej odkaz, kde jsou všechny klony a variace na Arkanoid? Dostal jsem (docela dobrej myslím) nápad, jak by se dalo tohle téma ještě vytěžit. Tak bych rád zjistil, jestli už třeba něco takovýho neexistuje.
    (I když stejně to nemám jak realizovat...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z hlavy o žádném projektu, co by se klony Arkanoidu / Breakoutu zabývaly nevím. Pominu-li stránky Retro-remakes, tak asi budeš muset Googlit.

      Vymazat