4. 12. 2012

Hra měsíce - Arcade Volleyball


Když jsem poprvé vstoupil do počítačové učebny gymnázia Botičská (tehdy se dané místnosti ne neprávem přezdívalo "lednice"), panovaly na monitorech třiosmšestek zejména hry. Jelikož ale harddisky byly svou kapacitou značně omezené - jen ty lepší stroje měly disky o velikosti 540 MB - nebylo fakticky možné, aby na každém stroji byly nahrané ty samé hry. Vůně čerstvě nainstalovaného MS-DOSu 6.22, T602, Norton Commander, LOGO (je panic) a k tomu pár her? Hnedle se stroje začaly pojmenovávat podle toho, jaké hry tam byly. Tohle je Doom stroj, tady je Ishar 2, na těhle dvou je Tunneler, Mortal Kombat a Avoid the Noid. No jedna hra byla díky své nevelikosti (cca 50 kB) snad na všech počítačích. Arcade Volleyball!



Jednoduchá hra, pro jejíž ovládání je potřeba kumšt. Dvě postavičky, jednoduchá fyzika míče a pouhé tři klávesy pro jednoho hráče na ovládání. Původní verzi pro Commodore 64 (případně port pro Amigu) jsem nikdy předtím (ani potom) neviděl a tak se Arcade Volleyball poněkud neprávem řadí mezi PC klasiku. Faktem ale je, že tato hra byla na PC velice rozšířená a CGA grafika s velice primitivním zvukem se stala evergreenem své doby.

Až po letech mi došlo, že hra samotná není ničím jiným, než zmutovaným Pongem a že její realizaci by zvládl i Magnavox Odyssey. To ale ničemu nebránilo zařadit hru do adresáře C:\HRY\SPORT (případně C:\GAMES\SPORTS anebo jak měli ti nejdrsnější z nás: C:\GAMEZ\ZPORTZ), stavíce tak Arcade Volleyball mezi dobové hry jako Face Off, FIFA či Summer & Winter Games. Primitivní, ale velice zábavná a hlavně návyková hra. To je hra měsíce prosince 2012! Enjoy!

4 komentáře: