15. 8. 2012

Pinball Arcade


Díky Fukovi jsem se dozvěděl o "emulátoru" reálných pinballových stolů s prozaickým názvem Pinball Arcade. Bylo období v mém životě, kdy jsem si na Amize na pinballech obecně celkem ulítával (nejvíce času jsem trávil i Illusions, ale respektuji i Slamtilt a další), ale ani dneska se tomuto žánru nevyhýbám. Velice mne bavil Metroid Pinball nebo Zen Pinball v poslední době, k čemuž nahrává i přenosný formát této hry, čili jde o ideální zkracovač dlouhých chvil. Jenže co reálné pinbally? Na těch jsem trávil překvapivě málo času. Těch pár kousků v Laser Game jsem sice zkoušel, ale rozhodně mi to nešlo tak dobře, abych do toho vhazoval další žeton - to jsem dal přednost klasickým hrám. No a tu a tam v nějaké zaplivané hospodě vhodím pár korun do pinballu typu Spiderman (naposledy před měsícem v Bloody Blue baru), ale to jen kvůli tomu, že mám v sobě už několikáté pivo. Čili - myšlenka hraní opravdového pinballu doma mne zaujala.


Pinball Arcade demoverzi jsem stáhnul pro Playstation 3 a neskutečně jsem vyvalil oči. Ono to opravdu vypadá, jakoby to někdo vymodeloval podle reálné předlohy. Přemíra mechnických prvků, které ale fungují uvěřitelně, to mne nadchnulo. Při hraní jsem měl ten pocit, že cítím hmotnost koule, kterou odpaluji. I zpoždění reakce mechanického stroje funguje parádně! Stejně tak světelné efekty, nemluvě o zvucích - opravdu nejde o "normální" pinball, kterých jsme hráli mraky.


Srovnání s jakýmkoliv z klasických počítačových pinballů není možné, je to úplně jiná hra! Samozřejmě, že kvůli této simulaci nezavrhnu klasické pinbally (i když pořád dost tíhnu k 2D variantám - nemá někdo nějaké doporučení pro novodobý 2D pinball?), ale jelikož se chystá vydání pro 3DS eShop, napsal jsem si tento titul na první místo. Koupím si to hned, jak to vyjde. Do té doby si občas pinknu demoverzi pro Playstation (na mém Androidu hra nefunguje).


To zase bude propařených nocí, kdy budu vychytávat jednotlivé questy na stole. To zase bude nadávání na fyziku koulí. To zase bude honba za nejvyšším skóre! Mimochodem - najde se někdo, kdo by mohl zodpovědně porovnat reálnou předlohu i její interpretaci v této hře? Tedy někdo, kdo hrál obojí dost dlouho na to, aby to dokázal fundovaně zhodnotit?

Žádné komentáře:

Okomentovat