27. 8. 2012

Expendables 2 - demo


Je jen velice malé promile počítačových her, které by dokázaly, že hry podle filmových licencní nejsou vždy úplné sračky. Naopak se dá říci, že nalepit filmovou licenci třeba na Solitaire automaticky zajistí fatální nehratelnost a sračkóznost daného titulu. Je to téměř zákon, který si nikdo nedovolí porušit. A Expendables 2 nejsou výjimkou. Naopak - dokonale potvrzují pravidla. Přesně podle zákona, tak se mi to líbí!

Proč se tedy zdržovat byť jen slůvkem? Inu - "špatnost" může být také někdy marketingová strategie. Koneckonců první film Expendables je jasně postavený na faktu, že všichni zbožňujeme ty úžasné béčkové akční filmy plné nesmyslů a přepálených efektů a skutečně hloupých, přesto úžasně výstižných hlášek. A kolik úspěchů sklidili! A dokonce druhý díl se na nás valí. Máme tady tedy otázku: Je herní verze Expendables 2 natolik "správně špatná", aby si vysloužila místo v naší paměti?

Bohužel ne. Expendables 2 jsou jako hra sice naprostý propadák s blbost, ale zároveň to není dostatečně velká sračka, abych se jí zabýval. Úplně by stačilo, aby hra měla třesknuté exploze, spousty zabitých panáků, nesmrtelné hlavní hrdiny a dostatečně citlivé a přesné ovládání. To se ale bohužel nepodařilo tak dokonale. Explozí je dost, ale nejsou nijak zajímavé. Pevně nastavená kamera čučí pořád do země a nenechá trojrozměrnému efektu řádně vyniknout. Nepřátel je dost, ale v zásadě existuje jenom jeden typ, což je docela nuda. Hrdinové sice více méně nesmrtelní jsou, ale jejich animace je natolik toporná a nepříjemná na pohled, že darmo mluvit. A ovládání je prostě smutné.


Panáci modelovaní podle reálných předloh sice jakž takž připomínají slavné herce, dokonce mají "signature move", ekvivalent fatalit. Přesto se nezbavím dojmu, že hraju něco na Playstation 1 z roku 1994. Je to takové těžkopádné, špatně hratelné, nemotivující. Ale zároveň to není šokující, nevkusné nebo přehnané. To je ten problém. Je to málo přepálené. Všechno bych odpustil, jen kdyby hra působila tak výjimečně, jako Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger vedle sebe na plátně. Jak střílejí. Ideálně po sobě. Ale to si necháme zdát až do Expendables 3.

Jedna dobrá zpráva tady ale je. Expendables 2 připomínají trošku vzdáleně Cannon Fodder. Takže za pobrukování "War has never been so much fun" jsem se relativně bavil, to zase ano.

Žádné komentáře:

Okomentovat