18. 6. 2012

LCD Display k PSOne


Když jsem ještě bydlel v malém bytě, celkem jsem řešil prostor kolem sebe. Obklopený všemi možnými stroji a konzolemi - to nebylo tak snadné. Samozřejmě, že například Amigu jsem nosil vždy a všude se sebou i s věrným monitorem 1084S. Ten mi pak dlouho sloužil i ke konzolím, které měly výstup na PAL. No ale jednoho krásného dne mi monitor zkrátka odešel a já začal řešit alternativy. Jeden z prvních kroků byla TV karty s PAL vstupem, což mělo tu nevýhodu, že jsem blokoval celý počítač. Pak jsem si pořídil VGA box a k němu extra LCD panel. Kvalita obrazu ale byla příšerná. A tak jsem koupil 32" LCD televizi, kterou mám dodnes a jsem s ní spokojený. Jeden problém ale pořád zůstal - staré herní přístroje na této telce vypadají prostě špatně.

Pamatuji si, že v dřevních dobách osmibitových počítačů bylo výhodou míti televizi spíše malou, jelikož se pak pixely staly velice drobnými a obraz vypadal prostě jemnější. Něco na tom asi bylo, ale zrovna u počítačů s výstupem na RF anténu bych to nevyzdvihoval jako nějakou výhru. Tak jako tak mít "normální televizi" se mi podařilo až před pár lety po přestěhování do dostatečně velkého bytu. V mezidobí jsem ale dumal, jak řešit konkrétně Playstation 1. A SONY mne vyslyšela - v roce 2001 vydává oficiální příslušenství, které z modelu PSOne udělají de facto přenosný systém, za který by se nemusel Benheck stydět.

Jde o přídavný LCD panel ke konzoli a dále pak autonabíječku. Dlouho jsem po tomto LCD toužil, protože bylo malé, skladné a slibovalo přesně to, co bych potřeboval. Abych měl i v nějakém malém šuplíku nebo pod postelí neustále připravenou konzoli, se kterou mohu hrát stejně, jako s konzolí přenosnou. Je tolik her, které jsem ještě nedohrál a chci si je dát pořádně od začátku do konce. Blokovat kvůli tomu velkou TV? Anebo prostě odklopit a hrát? Druhá varianta mne lákala prostě proto, že je to sexy řešení.

Jenže když se podíváte na eBay, tak budete nejspíš překvapeni, že těchto panelů se objevuje celkem malé množství a to ještě dost často za celkem vysokou cenu. A tak jsem vyčkával, vyčkával, až jednoho dne přišel čas, kdy jsem reálnou potřebu panelu vlastně ztratil. A tak jsem toho nechal.

Až teprve nedávno se objevil tento panel v rukou relativně dostupného člověka a řekl jsem si, že bych to naslepo mohl zkusit. A zadařilo se. Domluvili jsme si dobrou cenu a po nějakém tom měsíci otálení tradá! Panel je doma! Hned z kraje musím říci, že nízká cena je vyvážena nefunkčními reproduktory - ale to snad někdo opraví. Každopádně výstup na sluchátka funguje a tak jsem se jal novou hračku řádně otestovat.

V prvé řadě mne překvapilo, že monitorek je kompatibilní pouze s PAL hrami. Možná, že jsem příliš naivní, ale nějak jsem si myslel, že SONY bude vyrábět jen jeden LCD monitor s jednou normou a ty se pak budou dle konzole automaticky přizpůsobovat. Nu což, PALových her mám také dost, takže jsem tam hodil pár na zkoušku.

Přídavný display promění v PSOne v nefalšované záchodové prkénko. Již není potřeba Jaguar CD!

Street Fighter Alpha 3 je vzorem pixelartových her a řekl bych, že přesně v tomto oboru LCD panel září. Grafika sedí přesně na pixel, jakobych hrál v emulátoru. Nepozoroval jsem žádné problémy s grafikou, což je přesně to, co jsem očekával. Žádné blikání, žádná únava očí, žádné grafické artefakty, jak se při běžném napojení na televizi občas stává. Palec nahoru.

Dále jsem zkusil zástupce polygonových her, tedy Fade to Black. Ten vypadá také dobře, ale už se projevil nekomfort velikosti obrazu. Při těchto trojrozměrných hrách je přehlednost důležitá a nebýt výrazného zaměřovače, tak bych barevně občas přehlédl nepřátele. Asi bych to mohl zkusit hrát v noci, aby kontrast vynikl, ale jakože šlo to hrát. Palec spíše nahoru.

Poslední test proběhl se hrou s 2D renderovaným pozadím a full screen videem. Volba padla samozřejmě na Legend of Dragoon. Zde nutno uznat, že 2D statické rendery vypadají poněkud nepřirozeně, až jakoby příliš ostře. Nízké rozlišení obrazu si zde vybralo daň. V pohybu to ale vypadá dobře - samotné videosekvence vypadají pořád úžasně a při soubojích (plně 3D) není obrazu co vytknout. Palec opět spíše nahoru.

Celkově bych řekl, že tento panel pro mne znamená, že se budu k Playstation vracet v originále, nikoliv v emulaci na Playstation 3. Žádné tahání kabelů, jen připojit konzoli do proudu a může se hrát. Za tu cenu (cca 300 Kč) bych řekl, že jsem udělal dobrý obchod, kterého nelituji přesto, že budu potřebovat poprosit nějakého kutila k opravě repráčků. Neboli - máme radost!

2 komentáře:

  1. Ako do zbierky chápem, ale nieje z čisto praktického hladiska lepšejšejšie PSPčko + PSX emulátor?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, v době, kdy jsem o tomto LCD snil, jsem si o PSP mohl nechat jenom zdát. PSP je rozhodně praktičtější řešení, bezesporu, ale tohle je prostě chuťovka a originál. K diskuzi nechám rozdíl v ovládání (analogy, L2 + R2)... no ale s tímhle si myslím užiju!

      Vymazat