29. 8. 2011

O krok blíže k další metě

Mít doma vlastní arcade automat, to je asi snem každého hráče. Ať už hrajeme na PC nebo konzolích, jistě se do konce života nevzdáme vzpomínky na onu mystickou atmosféru heren (ať už v maringotkách nebo v Laser Game) a samozřejmě samotných her. Snad každý, kdo kdy okusil kouzlo automatu, souhlasí s tím, že hrát tu samou hru v emulaci nebo na konzoli "prostě není ono". A tak jsem i já snil o vlastní "bedně". Bohužel to není tak jednoduché. Samotný automat člověk sežene raz dva. Když ale člověk vyřeší problém s prostorem (zbaví se ledničky), dojde k tomu, že jedna hra je málo. A tak se člověku začnou hromadit arcade automaty ve velkém (a dopadne asi jako Bomberoza - mimochodem jsem tam ještě trestuhodně nebyl!) anebo se vydá cestou MAME emulace. To je sice trochu srábkovské, ale za to schůdné řešení. A touto cestou jsem se vydal i já.



Po mnohaměsíčních komplikacích se začalo blýskat na lepší časy. Zdá se, že "tělo" samotného automatu je téměř hotovo. Joysticky značky Sanwa jsou univerzální, tlačítka noname rovněž, chci na tom hrát sice převážně bojovky, ale i ostatní MAME hry, případně i na Playstation 3 / PC, proto jsem zvolil takovýto rozvrh. Panel ještě ale není zdaleka hotový. Po mechanickém dokončení se musí ještě naletovat dva gamepady na spínače. To samozřejmě nezvládnu sám, ale měla by to být operace na hodinu v rukách zkušenějšího odborníka.


Následovat bude montáž do skříně. A tím myslím do šatní skříně, kterou jsem si pro tento účel vyhradil ve svém herním pokoji (ne snad, že bych tam kdy nějaké šaty měl). Panel se vysune, na zdi bude připevněn LCD monitor 19" a na zemi bude notebook již s připravenou verzí MAME s frontendem, který se komplet ovládá tlačítky. K tomu všemu se pustí přibližně hodinová MP3 se šumem herny - a voilá - domácí automat je připraven k provozu!


Momentálně to vypadá tedy nadějně, že by se do měsíce mohlo dát všechno dohromady a pozvat kamarády na první ostrý test.

5 komentářů:

  1. :) ja sem prozatim ve stadiu (plne) funkcniho ovladace (veskere soucastky koupene na www.ultimarc.com) propojeneho s PC/TV.. velka stojaci bedna je zatim porad jen v planu.. misto, misto..

    http://i33.photobucket.com/albums/d97/sethseth_/controller/P8293777.jpg

    OdpovědětVymazat
  2. od tý doby co poslouchám Retro Gaming Roundup ( http://www.retrogamingroundup.com/ ) tak o stavbě vlastního automatu snim každej den:) a jestli to neznáš tak doporučuju, je tam spousta rad ke stavbě i údržbě.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, ty joysticky Sanwa jsou 4/8 směrný? Dá se mód vybírat "zhora" panelu? Koukal jsem na nějaké Mag-Stiky a ty se jen povytáhnout a pootočí a tím se otočí šablona pro opravdový 4směrný mód.

    OdpovědětVymazat
  4. Výrobce uvádí 4/8 směrný, ale jak se to přepíná nevím.

    OdpovědětVymazat
  5. ja mam tieto no name a su OK. Vyzeraju, ze nieco preziju. Kupil som si ich k atarku, mam aj origo konektory, ale nestiham ich spravit.
    http://www.dealextreme.com/p/repair-parts-replacement-4-ways-red-ball-arcade-joystick-with-4-switch-37485 sice maju napisane, ze 4 smerny, ale v diskusii bolo a aj ja mozem potvrdit, ze normalne zopina 2 kontakty naraz, ked je paka v rohu. Mechanizmus vyzera tak, ze sa da otocit spodny zlty "bazmek" a vtedy asi nebudu spinat 2 rohove, ale nemam to vyskusane. Origo arcade z USA boli mali dost drahe postovne, tu bolo nula.

    OdpovědětVymazat