29. 9. 2009

Metroid Prime Trilogy


Blyštivý obal dává tušit exkluzivní zboží. A také, že ano. Luxusní tmavá zeleň odhalí jedno dvouvrstvé DVD, které obsahuje tři hry, tři perly v dějinách Nintenda. Jde o sérii Metroid Prime.


Když jsme se asi tak před rokem dozvěděli, že má Nintendo v plánu vydávat některé svoje starší hry z GameCube pro Wii, byl jsem dost na vážkách, co si o tomto vydřidušství myslet. Na jednu stranu lákavé vylepšení ovládání, podpora 480p a 16:9 nezní špatně, to ne. Ale je to dost? Hry, jako Pikmin mne ale zchladily. Veškerá vylepšení byla skoro neviditelná, přínos nulový, velká škoda.


Jenže Metroid Prime 3: Corruption, patří mezi nejlepší hry na Wii a první dva díly mne ve své době minuly. Oznámení Metroid Prime Trilogy, trojice špičkových FPS se skvělým ovládáním pro Wiimote - to přece musí být pecka!


A také, že je. Koupil jsem si to prakticky bez rozmyslu, protože jsem si chtěl první dva Metroid Prime zahrát. Teda upřímně řečeno - měl jsem několikrát monžnost zahrát si tuhle pecku na GameCube, ale bylo to až po Corruption, takže se mi nechtělo handrkovat se s ovládáním, které je na Wii naprosto špičkově zvládnuté. Počkal jsem si. A raduji se!


Metroid Prime Trilogy je první hra v reedici, u které nemůžu referovat o zneužití licence či pokus o ždímání peněz. Přidaná hodnota je zde totiž naprosto hmatatelná, i když je nutno přiznat, že ji ocení zejména nemajitelé některé z předchozích her. Já měl koupený jenom díl třetí, takže dát tisícovku za dvě super hry mi nepřijde nesmyslné. Navíc to ovládání udělalo obrovský skok, je to skutečně hratelné jako víno!


Podpora 16:9 a 480p je samozřejmostí, bohužel úpravy samotných her jsou spíše pietní. Například úvodní sekvenci Metroid Prime jsem porovnával s GameCubem a některé minoritní změny mi spíše přišly, že jsou krůčkem zpět. Tu ubyl odlesk, tu vylezla blbá textura. Je to prakticky neviditelné, ale zkrátka z toho člověk má divný pocit. Zlepšení grafiky ale neavizovali.


No ale jak se to hraje? Dal jsem Metroid Prime i Metroid Prime 2 Echoes přibližně hodinu a jsem si jistý, že obojí dohraju, protože tentokrát to má smysl. Grafika je výtečná nejen na GameCube, vypadá pořád lépe, než leckterá hra na Wii a je úžasně plynulá. Ovládání hru maličko zjednodušuje, ale zase ne o tolik, abychom přišli o veškerou výzvu. Konec konců střílení - to není to jediné, co se v Metroid Prime děje.


Po chvíli testování jsem hru odložil a mrknul jsem se na inspirující videorecenzi na IGN a poměrně překvapivě popsali druhý díl Metroid Prime, jako "Majora's Mask of Metroid franchise", což je myslím velice výstižné. Zatímco první a třetí díl jsou "skoro to samé" z hlediska stylu hraní, Echoes razí vlastní cestu - ne horší, ale vlastní. V tom součtu ale nesmíme zapomenout, že Echoes obsahují také multiplayer 4 hráčů na jedné konzoli, což je jedním slovem bomba. Však naposledy jsem si v Metroid Prime Hunters na DSku opravdu užil deathmatche!

Každý majitel Wii by měl disponovat touto ultimátní kolekcí třech špičkových her, které nemají na jiných platformách obdoby. Neměl by je minout žádný fanda scifi, FPS nebo milovník dobrodržství ne nepodobných Zelda hrám. Ovšem s příměsí poctivé 2D arcade řežby. Opravdu - Retrostudios odvedli fenomenální práci v přenosu atmosféry frenetické 2D akce do 3D. Měli byste to vidět, nedá se to jednoduše popsat.

Hodnotit tuto kompilaci nelze. Při pokusu o objektivitu se dostaneme vysoko nad hranici mého hodnotícího systému. Pokud jste majiteli všech tří her již z minulosti, lze odpustit ignorování trilogie. V jakémkoliv případě jiném to považujte za osobní prohru. Můžete to ale napravit! 150 hodin poctivé zábavy na jednom disku čeká...

6 komentářů:

  1. Chtělo by to drobnou opravu: "Zatímco první a druhý díl jsou "skoro to samé" z hlediska stylu hraní, Echoes razí vlastní cestu - ne horší, ale vlastní."

    Ale jinak teda už skoro objednávám, nerad kupuju hry za plnou cenu hned jak vyjdou, ale když řikáš 150 hodin... Mám kapku strach ze stereotypu, ale když zrovna druhej díl je jinej, tak by to nemuselo bejt špatný.
    Jsem v teď v nějaký herní letargii, na PC mi zase odešla grafika, takže se odhodlávám k druhému kolečku reklamace. Jinak mám rozjetý FFXII a Twilight Princess, což jsou hezký hry, ale mám spíš v poslední době náladu na něco trochu svižnějšího. Může Metroid být lékem pro mně? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja osobne mam subjektivni pocit, ze dvojka je nejslabsi - ma super pribeh, ale je krute obtizna az frustrujici. Nedokazal jsem ji dohrat a rikam to zcela bez studu, protoze to dokaze malokdo. Docela by me zajimalo co na to pak reknes ty :).

    Trojka je udelana pro Wiimote, ale podle me je nejlepsi jednicka. Je tam sice na dnesni pomery hodne backtrackingu, ale jinak je to fantasticka hra a s prizpusobenim wiimotu a widescreen grafikou vyzrala jako vino. Ta serie v jednom baleni je fantasticka a lituju jen toho, ze nema podporu Wiimotion+.

    OdpovědětVymazat
  3. 2Kejml: Opravičku udělám, trochu mi to ujelo.
    Metroid je lékem, ale nečekej klasickou FPS. Trojku jsem dohrál s vypětím sil a celkem 3x jsem se musel podívat do návodu, protože některé puzzly jsou prostě šílené. Obecně se referuje, že jednička je nejlepší, tak ji teď hraju.

    2Bludr: Údajně snížili obtížnost Echoes. Jakmile dojedu jedničku, vrhnu se na ně ;).

    Motion Plus podpora by se možná hodila, ale teď si z hlavy nevybavím, jak by to šlo použít. Leda na nějakej novej content, jako lítání lodí...

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že u téhle kompilace nelze váhat. Právě dohrávám první díl a nemám co vytknout. Jen si tak během hraní uvědomuji, jak za těch pár náročnost her klesla.

    OdpovědětVymazat
  5. Potom co jsem videl konecne u Davea Corruption live, rikam jen: krasa!
    Mit Wii beru vsemi deseti.

    OdpovědětVymazat
  6. Podle http://wii.ign.com/articles/101/1016511p10.html (rozhovor s Retro) jsou změny ve všech třech hrách:

    V prvním díle přibylo mnoho světelných efektů, ve dvojce v obtížnosti a hlavně v trojce rychlejší dohrávání.

    OdpovědětVymazat