11. 5. 2009

Amiga + Minimig update

Jak využít několika dnů (pátků!) státních svátku? Možností je mnoho. Ale jelikož moje žena byla v zaměstnání od nevidím do nevidím, rozhodl jsem se, že dám dokupy svoje stroje. První byl Playstation 3, jak jsem psal níže, ale trošku odladit chtěla i hlavní Amiga, jakož i nový firmware do Minimigu vyšel.

U mé milované A1200 jsem se dostal do problémů poté, co mi začala zlobit CF karta (v IDE redukci sloužící jako harddisk). Koupil jsem tedy novou 2 GB CF kartu, nabootoval z diskety, správně nastavil maxtransfer a masku, kopnul tam nejlepčejší filesystem PFS3 (z hlediska funkce překračuje možnosti NTSF / WinFS o několik koňských délek, ani EXT3 se mi z koncepčního hlediska nezdá takto dobře navržený) a zkopíroval zálohu systému (OS 3.9). Všechno maká, jako hodinky, takže jsem si tam samozřejmě udělal 100 MB partition na Macintosh, který jede velice slušně (Warcraft je na hranici hratelnosti, ale jde to). Zbývá doladit kravinky - ROMky do WHDloadu, noclick utilitu, ale hlavně rozchodit WiFi a PCMCIA-CF redukci. Tím bude instalace zcela ukončena.

Minimig oproti tomu dostal nový kabátek (díky putují Chainovi), takže už nejde o obnaženou desku. Elegantní "Apple like" design mu vysloveně sluší, sháním nějakou pěknou nálepku (ideálně boingball s nápisem). Ale ke hlavní změně došlo uvnitř - ve firmware.


Že se Minimig rozvíjí po stránce softwarové je logické. Jde o opensource systém, který je na fanoušcích závislý, navíc první verze skutečně nebyly příliš stabilní a kompatibilní. Ovšem větším překvapením je, že se Minimig vyvíjí i po stránce hardwarové! Mám na mysli nejenom miniITX řešení, ale v tomto případě ARM nástavbu, která posouvá možnosti Minimigu daleko za hranice Amigy 500. Proč je to tak úžasné? Minimig se dá rozdělit na dvě části. První část je Amiga 500 v hardwarové emulaci, druhá část je obsluha samotného emulátoru. Hardwarová emulace je řešena pomocí čipu Spartan a Motoroly 68000, obsluha emulace (tj. vkládání virtuální disket z SD karty a další funkce) je řízená malým PIC švábem. Ten má ovšem konečnou kapacitu, která není moc velká, takže moc funkcí nepobere. Proto se vyvinul ARM adaptér, který se vloží do patice místo PICu. ARM má mnohem větší výkon, takže obslouží mnohem více funkcí. Mimo jiné tedy přibyla emulace až 4 disketových mechanik, emulace harddisku (HDF soubor) a více RAM paměti. A do toho všeho - možnost zvýšit frekvenci Motoroly z 7 MHz na 28! Demonstraci ARMu najdete na Youtube.

A co je vůbec nejlepší zpráva? Většinu těchto funkcí se podařilo realizovat i na originálním PICu, takže i bez ARM adaptéru (o kterém tak jako tak uvažuji ;) se dočkáme prakticky všeho! Vyjma harddisku a dvou mechanik - což je prkotina pro disketový systém.

Originální Amiga 500 jede na procesoru Motorola 68000 s frekvencí 7.14 MHz (s drobným rozdílem pro regiony US a EU). Minimig tento procesor obsahuje také, ale dneska se již na takto nízké frekvenci procesory nevyrábějí. Takže Motorola v Minimigu je taktovaná na 28.36 MHz, ale dále je podtaktovaná na originální rychlost. Je to zřejmé z hlediska kompatibility, zbytek čipsetu by se mohl zbláznit, že má takto rychlý procesor. Ovšem vývojem emulace je nyní možné nastavit frekvenci na plný výkon a Amiga prostě jede jako z praku! Abych demonstroval rozdíl, natočil jsem mobilem intro Frontiera. Kvalita je příšerná, ale zrychlení / zpomalení při přepínání rychlostí je dobře patrné (ano, rychlost lze přepínat za běhu emulace bez restartu!).



Z hlediska kompatibility je už jenom málo co vylepšovat. Například demo 9Fingers neustále obsahuje chybu s vertikálními pruhy, která je sice snesitelná, ale divná. Podobně tak Chaos Engine 2 obsahuje chybu graficky velice podobnou, ale navíc je nehratelně pomalý (a to i po přepnutí na 28 MHz), takže je chyba někde hlouběji.

Na druhou stranu jsme dostali dvě disketové mechaniky s dvounásobnou rychlostí načítání. Takže jsem se dal do testování Workbench. Boot trval původně 47 vteřin (což odpovídá reálné Amize), po zapnutí vyšší rychlosti mechanik jsme se dostali na 31 vteřin a po zapnutí 28 MHz dokonce na 25 vteřin! To je slušný výkon na starouška ;). Skoro polovina času, nemluvě o rychlejší práci v samotném grafickém rozhraní. Podle testů s ARM adaptérem je nyní Minimig přibližně 5x výkonnější, než Amiga 600 (tedy ECS). Je tedy možné spouštět i WHDLoad hry. No nacpat tam "nějak" AGA a moje A1200 může začít žárlit ;).


Krom toho byly doladěné mušky, jako je možnost přepínání NTSC/PAL při startu Minimigu (drží se klávesa F1 nebo F2), což ušetří hodně námahy. OSD menu se nyní pohodlně ovládá šipkami + ENTER + ESC na klávesnici, případně joystickem, jako za stara. Diskety na SD kartě se sice pořád řadí divně, ale je možné je hledat pomocí prvního písmena - vynikající pokrok. Vůbec je doladěné veškeré ovládání emulace, nemluvě o perfektně zpracované dokumentaci. Jaku Bednarski - pochvala před nastoupenou jednotkou (no jo, donation bude).

K dokonalosti chybí jen krůček a to sice podpora adresářů na SD kartě. Chain sice tvrdí, že to PIC prostě neutáhne, ale to říkal i o zápisu do ADF, rychlejším načítání a dalších featurách, které jsou nyní realizovány. Ale zase já tomu prd rozumím ;).

Podstatnou část prodlouženého víkendu jsem tedy trávil s joystickem, kde jsem si dával Alien Breed na Minimigu, Alien Breen 3D 2 na A1200/060 (jde to trochu hrát ;) a nadáváním na hry, které vyžadují pro provoz PAL (což moje LCD nezobrazí), takže třeba můj oblíbený Ruff'n'Tumble. No super prostě!

7 komentářů:

  1. Zdravím autora, mohl by jste se mi prosím ozvat na mail info@tripsi.cz nebo na skype: tripsi.

    OdpovědětVymazat
  2. Nemohl, ale jsem k zastižení na davesade_at_rpghry.cz.

    OdpovědětVymazat
  3. hele dave, da se ten minimig nekde sehnat? rad bych nejakou funkcni amigu do myho retro koutku, ale serou me ty diskety. radsi bych nakej takovej mod.

    OdpovědětVymazat
  4. Jasně, že dá, ale neděs se ceny (i když není špatná). Jsou v zásadě tři hlavní možnosti.

    http://www.acube-systems.biz/index.php?page=hardware&pid=3

    http://www.vesalia.de/e_minimig.htm

    (de facto to samé)

    Nejvíce doporučuji:
    http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/advanced_search_result.php?keywords=minimig

    Ale tam jej zrovna nemají.

    Já to kupoval na ACube, nebyl s tím žádný extra problém, ale:

    1) dodávali PIC bez TinyBootLoaderu, takže Minimig nešel upgradovat. Skrz programátor mi ho tam nasypal známý. Je možné / téměř jisté, že už ACube dodává PICy s TBL, což je nutnost. Tj. tohle si zjistit předem, případně si zajistit programátor.

    2) case na Minimig mají drahej, takovej si vyrobíš sám (i když ten nápis se mi líbí).

    3) vydřiduši chtějí dost peněz za dementní 5V napaječ, dá se koupit v pohodě i u nás.

    Jinak potřebuješ SD kartu (1 GB je až až) naformátovanou na FAT16 (!), monitor s podporou 50 Hz (na PAL, pokud ti stačí NTSC, tak 60 Hz umí každé LCD), VGA kabel, klávesnici, myš (PS/2 - jak vidíš, fungují přes USB redukce) a amigistické joysticky (doporučuji Competion PRO, vyrábějí nové). Nutností je ještě sériový kabel do COM portu na upgrade firmware v PICu - bez toho to nejde. Ale jestlis četl nějaké starší články o Minimigu, tak máš představu, že to není nic exträ komplikovaného. A vyjma samotného Minimigu jde takřka o korunové položky.

    Pokud umíš dobře pájet / máš někoho známého, kdo pájí, můžeš si Minimig postavit sám - holá deska se dá koupit snad za 15 EUR na eBay (možná kecám), součástky se dají dohromady pořídit za 100 EUR či méně. Ale je to good luck - kamarádům, kteří se do toho pustili, trvalo skoro rok, než dali součástky dohromady.

    No, ale pouvažoval bych spíš nad A1200 ;), se scandoublerem a CF-IDE redukcí ;). Ale to už je asi moc. Minimig je na hraní naprosto v pohodě. Kdyby sis koupil ARM adaptér, tak máš i emulaci HDD - což je naprosté scifi, mít to v takové malé krabičce ;).

    OdpovědětVymazat
  5. Dodatek: Koukám, že mají akci Minimig+SD+napájení+case za 170 EUR + poštovné = 200 EUR - za tolik jsem to koupil tehdy i já - je to dobrá cena (bez case to je dražší - tohle je akce).

    OdpovědětVymazat
  6. jako klidne bych sel do A1200, je to takovej vic retro pocit, ale chtel bych ji nejak modovanou aby ty hry mohly bejt treba na SD karte. :) videl jsem uz takovy mody na amigu i treba na ZX spectrum, ale sam to udelat neumim, a nikde se to neprodava :(

    OdpovědětVymazat
  7. Tak A1200 se dá vytunit, že veškerej soft sypeš na CF kartě, jedeš místo HDD druhou CF a neřešíš + net klidně. Ale to je už moc práce. Minimig bude asi pro tebe lepší. Levné to ale není no.

    OdpovědětVymazat