9. 5. 2017

Super Mario Run


Další frenčízou, kterou si Nintendo logicky vybralo pro novou sekci mobilních her, není nikdo jiný, než Super Mario. Po předchozí zkušeností s Fire Emblem Heroes jsem se docela těšil a když jsem poprvé viděl nějaký trailer, přišlo mi to jako dobrý nápad. Her s automatickým běháním je celá řada a jsou populární, no Nintendo by mohlo pořád zazářit svým proslulým level designem a novými nápady, které staví koncept hopsaček na hlavu a přesto pořád zábavně.



Že je Super Mario Run v principu více podobný hrám jako Temple Run, než že by inklinoval ke klasické 2D/3D hratelnosti, bylo zřejmé po pěti minutách hraní. Demoverze nabízí tři úvodní levely a první hrad s Bowserem a za tu dobu si to člověk docela dobře osahá. Nápad, že Mario bude automaticky přeskakovat nepřátele a automaticky přebíhat malé překážky není špatný, hráč se musí soustředit a memorizovat úroveň. Když se totiž nedotknete obrazovky, Mario sice nezemře, ale přijdete o příležitost k lepšímu skoku a vyššímu bodovému zisku. Nakonec si každý level projdete nejméně třikrát, abyste vysbírali všechny tajné mince, hodnota hry na dobré úrovni.

Po zakoupení celé verze - a ještě jsem se zdaleka nedostal na konec - se pak dočkáte skutečně inovativních prvků level designu a i několika originálních perliček, které rozšiřují jinak primitivní ovládací schéma hry. V tomto ohledu si Nintendo neuřízlo ostudu, hra umí okouzlit, potěšit a překvapit, ale také naštvat, potrápit a vydusit. Tedy dělá přesně to, co byste od Maria očekávali a chtěli.

Pravdou ale zůstává, že hra je v zásadě pořád primitivní a podobně, jako u Fire Emblem Heroes, Super Mario Run spíše vzbuzuje chuť si zahrát plnotučnou verzi hry, ať už 2D (resp. Mario Maker) nebo 3D. Pokud ale nemáte po ruce jinou, než mobilní platformu, je tohleto slušná, řekněme alternativa. Má to podobnou atmosféru, jako Mario, má to společné prvky z hlediska level designu a game designu, ale jako přitom bych ji nedoporučil těm, co se chtějí s tímto klasickým charakterem seznámit.

Naopak, pokud hledáte jen nějakou hru, která neurazí a má přijatelný poměr cena / výkon (plná verze stála 270 Kč), je Super Mario Run dobrou volbou. Zřejmě ne nejlepší na trhu, ale zase je to Mario a zase je to Nintendo. A to ve hře najdete určitě, to se musí nechat.

Žádné komentáře:

Okomentovat